21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Francija sprejela 51 džihadistk in njihovih otrok

Piše: Ivan Šokić

Francoske oblasti so v torek, 5. julija 2022 nazaj v državo sprejele 51 žensk in otrok, z območja, ki ga je nekoč obvladovala Islamska država.

V skupini žensk in otrok, ki jih je Francija v torek sprejela se je nahajalo 16 žensk starih med 22 in 39 let ter 35 mladoletnikov. Sedem otrok je prišlo v Francijo brez sremstva odrasle osebe. 14 žensk ima francosko državljanstvo. 12 žensk se je v Francijo vrnilo s svojimi otroci, medtem ko so otroci preostalih štirih že bili vrnjeni v Francijo pred tem.

Osem žensk je bilo pridržanih zaradi zaslišanja, medtem ko je preostalih osem bilo aretiranih. Otroci so končali pri socialni službi povezani s sodiščem v Versaillesu. Eden od 35 mladoletnikov se ravno tako nahaja v policijskem pridržanju zaradi suma sodelovanja v terorističnih aktivnostih. Omenjeni mladoletnik naj bi v kratkem dopolnil 18 let.

Islamski državi se je pridružilo več francoskih državljanov kot pa katerekoli druge evropske države. Francija je ravno tako bila tarča številnih terorističnih napadov, zaradi česar so oblasti podpirale sodni pregon odraslih moških in žensk, ki so se borili na strani Islamske države v državah kjer so bila storjena hudodelstva.

Oblasti ravno tako vztrajajo pri individualnem ponovnem vračanju državljanov in njihovih otrok v Francijo. To še posebej jezi razne “človekoljubne” organizacije, ki trdijo da so takšni postopki dolgotrajni in na škodo prosilcev za vrnitev, ki se trenutno nahajajo v taborišču v Roju na severu Sirije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine