15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Francija slavi “junaka z nahrbtnikom”, ki se ni ustrašil sirskega klavca

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Ravnal sem tako, kot bi morali ali bi ravnali vsi Francozi,” je dejal mladi katolik, ki so ga mediji okronali z nazivom “junak z nahrbtnikom”. Po vedno več znanih podatkih o napadu v Franciji se je pojavil namreč tudi posnetek mladega moškega nahrbtnikom, ki je sirskega napadalca z nožem skušal junaško zaustaviti, ko je ta krenil na morilski pohod na otroke. Napadalec je 24-letnega moškega ob tem porezal z nožem, vendar ta ni pobegnil – nasprotno, z nahrbtnikom je zamahnil proti napadalcu, krenil za njim in ga skušal ustaviti.

8. junij bo za vedno s črnino zapisan v zgodovino kot dan, ko je sirski ilegalec z nožem napadel majhne otroke v javnem parku v slikovitem in mirnem mestu Annecy v Franciji. Na spletu objavljen videoposnetek, ki naj bi ga z mobilnim telefonom posnel mimoidoči, prikazuje moškega v parku med kričečimi materami in majhnimi otroki v vozičkih. Po več poročilih in videu (glej dno objave) je mlad katoličan napadalca ustavil tako, da ga je udaril z nahrbtnikom. Na družbenih omrežjih so ga poimenovali “junak z nahrbtnikom”. 24-letni Henri d’Anselme zdaj velja za junaka med Francozi. Je katoličan, ki vodi več priljubljenih kanalov družbenih medijev s skoraj 100 tisoč sledilci na Instagramu  “Le Chant des Cathédrales”.

Henri je mladi kristjan, ki obožuje katedrale. Prav v času napada je bil na devetmesečni peš in štoparski turneji po francoskih katedralah, ko se je po naključju znašel v alpskem mestu Annecy ravno na dan, ko je napadalec divjal po parku. V intervjuju za francosko televizijo BFMTGV je Henri dejal, da ga napaja njegova katoliška vera: “Ko veš, da te Bog ljubi in da je rešil naša življenja, lahko ukrepaš, ne da bi preveč razmišljal o svojem lastnem (življenju), in poskušaš rešiti življenja otrok,” je povedal. Na družbenih omrežjih je bil nato deležen vala pohval in izrazov hvaležnosti za njegovo pogumno dejanje, skoraj v vseh se ljudje zahvaljujejo za njegov pogum, to je le ena od njih: “Hvala Henriju, romarju, ki je obiskoval francoske katedrale, da je posredoval in poskušal rešiti te otroke. Hvala za ta pogum! Vsi smo ti zelo hvaležni,” je zapisala uporabnica Twitterja.

 

S svoje strani je Henri zavrnil oznako “junak”. Rekel je, da je “poskušal ravnati tako, kot bi morali ravnati vsi Francozi ali bi ravnali.” “V tistem trenutku odklopiš možgane in reagiraš nekoliko kot žival po nagonu,” je dejal. “Še zdaleč nisem edini, ki sem se odzval,” je dodal. “Mnogi drugi okoli so začeli, tako kot jaz, teči za njim, da bi ga prestrašili, odrinili. In drugi ljudje so takoj odšli k otrokom, da bi poskrbeli za poškodovane.” Spregovoril je tudi Henrijev oče, ki je prepričan, da je Henrijeva vztrajnost pomagala odvrniti napadalca od tega, da bi zabodel več žrtev, preden ga je policija zrinila na tla. “Veliko je tvegal – ko ni imel drugega razen nahrbtnika”, je oče povedal za Associated Press. Sodeč po posnetkih je Henry kar nekaj minut vztrajal in tekel za napadalcem, čeprav ga je ta enkrat poskušal napasti.

Sirski migrant z nožem v rokah in poleg Henry, ki mu ni dopustil, da bi povzročil še več žrtev.

Profil osumljenega napadalca, 31-letnega sirskega ilegalnega migranta, je prav tako spodbudil ponovno politično razpravo o francoski migracijski politiki. Kritiki na desni in skrajni desnici francoske politike so hitro zbrisali prah z argumentov, da je nadzor nad migracijami prešibak. Motivi za napad na in ob otroškem igrišču so ostali nepojasnjeni. Osumljenec, ki ima na Švedskem status begunca, ostaja v priporu.  Po aretaciji napadalca, in ko je videl, da prvi posredovalci oskrbujejo žrtve, je Henri dejal: “Imel sem samo en refleks – to je, da sem začel moliti.”

V nesrečno francosko mesto je prišel zaradi katedral
Henri se je odločil, da bo 27. marca peš začel veliko turnejo po francoskih katedralah in svoje romanje delil na družbenih omrežjih. Mladenič, diplomant filozofije na IPC in z magisterijem iz managementa, se je zato podal na izjemno potovanje, vse pa dokumentira na svojem družbenem profilu. Za Aleteio je pojasnil, da je bil razlog za omenjeno romanje osebni motiv, od nekdaj je namreč imel rad hojo in povezovanje s katedralami je doživljal kot veliko romanje. Drugi razlog pa je izobraževalni izziv: avgusta 2022 je poročilo za senat sprožilo alarm v zvezi s trenutnim stanjem francoske verske dediščine. Njegov simbol so katedrale. Rekel sem si, da bom to odkril čim več ljudem. Je tudi sredstvo za zastavljanje vprašanja o poklicanosti Francije, najstarejše hčere Cerkve.

Foto: družbena omrežja

Henri si želi le povabilo na odprtje katedral
Mladi katolik pa je v petek prejel tudi osebno zahvalo francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Francoski voditelj je obiskal bolnišnice, da bi se srečal z žrtvami in njihovimi družinami ter se zahvalil zdravstvenim delavcem, policiji, gasilcem, civilistom, vključno s Henrijem, in drugim, katerih prva pomoč in hitro ukrepanje je pomagalo rešiti življenja. V posnetku za francosko televizijo mu je Macron dejal, da je nanj zelo ponosen. Henri se mu je ob tem zahvalil in ga prosil, naj ga povabijo na ponovno odprtje katedrale Notre Dame v Parizu naslednje leto po tem, ko bo ta renovirana. “Osebno bom poskrbel za to,” je odgovoril francoski voditelj.

Foto: Twitter

Novice o zdravstvenem stanju žrtev so trenutno dobre, po poročanju tujih medijev pa naj bi se stanje pri vseh izboljševalo. Macron je za medije po obisku bolnišnice dejal, da sta v najbolj kritičnem stanju dva ranjena otroka, vendar je njuno stanje za zdaj stabilno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine