1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Francija: Ob vzklikanju “Alah je velik” Čečen do smrti zabodel učitelja

Piše: STA, C. R.

V eni od srednjih šol v mestu Arras na severu Francije je dopoldne moški, oborožen z nožem, do smrti zabodel učitelja in huje ranil dva človeka, pri tem pa vzklikal Alah je velik, je sporočila policija. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je na omrežju X zapisal, da je policija napadalca pridržala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju francoskega časnika Le Figaro, ki se sklicuje na vire na notranjem ministrstvu, je napadalec 20-letni nekdanji učenec šole čečenskega rodu. Je stari znanec policije in je v policijskih kartotekah označen kot islamski skrajnež. Policija je prijela tudi napadalčevega 17-letnega brata, ki se je zadrževal v bližini nekega drugega šolskega poslopja, a ni bil oborožen.

Preiskavo primera je po poročanju francoskih medijev prevzelo posebno francosko tožilstvo, ki se ukvarja s terorističnimi napadi. Motiv napada sicer še ni znan.

Le Figaro poroča, da je bil v napadu ubit učitelj francoščine. Po navedbah virov v policiji med ranjenimi ni srednješolcev. Drugi vir je navedel, da sta bila v napadu ranjena varnostnik, ki je bil zaboden večkrat, ter eden od učiteljev. Varnostnik je po pisanju časnika v smrtni nevarnosti.

Na srednji šoli Gambetta, kjer se je zgodil napad, so prisotni policisti, po navedbah policije pa so razmere pod nadzorom in ni več nevarnosti.

Prizorišče napada je popoldne obiskal francoski predsednik Emmanuel Macron. Francoze je pozval, naj ostanejo enotni in se zoperstavijo barbarstvu islamističnega terorizma. Povedal je tudi, da je bil tudi v “neki drugi francoski regiji” poskus napada, da pa ni uspel. Podrobnosti ni navedel.

Francoski mediji so pred tem poročali, da so v mestu Limay zahodno od Pariza prijeli moškega, ki je izstopil iz molilnice blizu ene od tamkajšnjih srednjih šol, pri sebi pa je imel manjši kuhinjski nož. 24-letni moški je francoskim oblastem znan kot skrajnež, za zdaj pa ni znano, kakšne namene je imel.

Spodnji dom francoskega parlamenta, narodna skupščina, je v znak solidarnosti z žrtvami napada v mestu Arras prekinil delo, premierka Elisabeth Borne pa je prekinila obisk v Orleansu.

Francoski minister za šolstvo Gabriel Attal je po napadu pozval k takojšnji okrepitvi varnosti v šolah.

Današnji napad se je zgodil tik pred tretjo obletnico umora učitelja Samuela Patyja. Tega so 16. oktobra 2020 obglavili v bližini njegove srednje šole v kraju Conflans-Sainte-Honorine nedaleč od Pariza, deset dni po tem, ko je dijakom med poukom o svobodi izražanja pokazal karikature preroka Mohameda. Napadalca, 18-letnega ruskega begunca čečenskega rodu, je ubila policija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine