13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Franci Trstenjak za Demokracijo: Biser praznovanja jubileja Radia Ognjišče je blagoslov papeža Frančiška v slovenščini

Prav danes (28.11., op. p.) Radio Ognjišče praznuje 25-letnico obstoja. O njegovih začetkih in pomembnih mejnikih smo se pogovarjali s Francijem Trstenjakom, ki je njegov glavni urednik že od samega začetka. Radiu Ognjišče želimo še veliko lepih let!

 

Povejte nam, prosim,  kaj o zgodovini radia. Kako se je vse skupaj začelo in kdo so bili prvi sodelavci? Predhodnik in sopotnik Radia Ognjišče je najbrž revija Ognjišče. Je prav pri reviji dozorela ideja o radiu?

Revija Ognjišče oz. točneje Tiskovno društvo Ognjišče je ustanovitelj Radia Ognjišče. Za vsem skupaj pa stoji msgr. Franc Bole, ki je nedvomno pionir medijskega ustvarjanja ne samo znotraj Cerkve, ampak kar države. Ko je potoval po Evropi in videl, da so marsikje katoliške radijske postaje, si je želel, da bi takšna bila tudi v Sloveniji, ker v medijih do osamosvojitve ni bilo prostora za duhovne in cerkvene vsebine. Ko se je rodila samostojna država Slovenija, je začel uresničevati idejo o radijski postaji, s tem da je zaprosil za frekvence. Sprva ni bilo odgovora države, celo moratorij so razglasili za podeljevanje frekvenc. Po dveh letih so se razmere spremenile in dobil je 5 frekvenc (Tinjan, Sveta gora, Krvavec, Kum in Boč). Z dodelitvijo frekvenc pa je prišla obveza, da se mora v enem letu slišati radijski program. Zato je začel iskati sodelavce. Spomladi leta 1993 je prišel k meni v Celje, kjer sem bil kaplan, s predlogom in z vprašanjem, ali bi hotel postati glavni in odgovorni urednik nastajajočega radia. Privolil sem, vendar pod pogojem, če mi to dovoli škof Kramberger. Po Boletovem pripovedovanju je imel kar nekaj pogovorov, preden je škof dovolil. S 1. avgustom 1993 mi je dal dekret, da lahko prevzamem novo poslanstvo. In tako se je začelo snovanje programske sheme, iskanje prostorov za studio in uredništvo v Kopru in Ljubljani ter iskanje kadra, ki bo lahko delal pred mikrofonom in upravljal s tehniko. V Kopru smo začeli 5. junija 1994, iz Ljubljane pa 28. novembra 1994, in to s 24-urnim programom.

Kakšen je bil program v začetku? Kot vem, se je na začetku vrtela le glasba, oddajati pa ste začeli iz koprskega studia. S kakšno oddajo se je torej začelo zares? Kako se je skozi leta spreminjala in bogatila programska usmeritev Radia Ognjišče?

Že v začetku je bila zelo dodelana programska shema. Najprej za lokalni program iz koprskega studia (3 do 4 ure dnevno) in potem za 24-urni program iz ljubljanskega studia. Samo glasba se je predvajala nekaj tednov pred uradnim začetkom in ta glasba je res mnoge nagovorila, navdušila, zato se je širil krog poslušalcev, ki so »težko« pričakovali začetek pravega programa. Veliko oddaj, ki so bile ustvarjene v prvih dneh oddajanja, so še danes naša stalnica. Očitno smo na začetku postavili tako dobre temelje, da so naslovi še danes aktualni. Gotovo pa so se skozi leta spreminjali podobe oz. način priprave, ampak vsebina, ki jo opredeljuje naslov oddaje, je še vedno aktualna. Seveda so se določene oddaje tudi zamenjale, in to iz različnih razlogov. V prvih letih smo v nočnem času predvajali samo glasbo, pozneje pa smo začeli vključevati ponovitve najbolj odmevnih oddaj. In s ponovitvami vztrajamo še danes, saj mnogi radio poslušajo prav ponoči. Zelo pa se širi krog tistih, ki poslušajo pripravljene vsebine v avdioarhivu oz. podcastih.

(Celoten intervju lahko preberete v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine