7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Franc Kangler v intervjuju za Demokracijo: Te volitve so zelo pomembne, saj mora Evropska ljudska stranka zmagati, če želimo mirno in stabilno Evropo!

Pogovarjali smo se s Francem Kanglerjem, nekdanjim mariborskim županom, državnim svetnikom in predsednikom Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke Slovenije, ki na skupni listi SDS, SLS in NLS kandidira za poslanca evropskega parlamenta. Pravi, da kandidira zato, ker ga srce boli, ker je Slovenija na samem vrhu po kršitvah človekovih pravic in temeljnih svoboščin državljanom Republike Slovenije. S svojim političnim delovanjem želi pripomoči k spoštovanju človekovih pravic in temeljih svoboščin ter utrditvi nekaterih evropskih vrednot za močno in enotno Evropo.

 

Gospod Kangler, preden preideva k vaši kandidaturi na evropskih volitvah, bi vas vprašal o nekaterih »mariborskih zadevah«. Kako gledate na prvih nekaj mesecev delovanja novega mariborskega župana Saše Arsenovića?

V Mariboru po gospod Arsenović po prevzemu funkcije župana ni premaknil bistvenih, vsebinskih točk za boljši jutri mesta, temveč imam občutek, da se ukvarja predvsem s svojim podjetjem in s svojimi težavami. Glede na predlog proračuna lahko ugotovimo, da predvsem favorizira investicije na področju komunalne ureditve v neposredni bližini njegovih nepremičnin, kar ni politično higienično, prikimavajo pa mu vsi svetniki z levice pa tudi nekateri z desnice.

Arsenoviču so neznanci nedavno razbili steklo na njegovem gostinskem lokalu v središču Maribora. Po podatkih policije naj bi bili uporabili eksplozivno sredstvo. Je šlo po vaše za napad s političnim ozadjem ali klasično mafijsko opozorilo? Ali je v ozadju kaj drugega?

Mislim, da ne gre za politični napad, verjetno bo gospod Arsenović najbolje vedel, kdo stoji za napadi. Čudno pa je, da se napadi dogajajo že lep čas, pa je šele sedaj to prišlo v javnost. Zakaj je v preteklosti molčal, ve samo on.

Kako komentirate dejstvo, da so dominantni režimski mediji pred leti spodbujali napade na vas kot mariborskega župana, spodbujali so tudi t. i. spontane »vseljudske vstaje«, sedaj pa župana Arsenoviča prikazujejo kot žrtev?

Če kdaj, lahko preprosti občani Maribora sedaj vidijo razliko, kako dominantni mediji branijo aktualnega župana, v letu 2012 pa so z menoj brutalno obračunavali, pozivali ljudi k vstajam, jim omogočali brezžične povezave in dobesedno podpirali rušenje Ustave RS. Nekateri so po spletu objavljali zemljevide z mojimi nepremičninami, kje in na kakšen način naj obračunajo z mano, 23. 12. 2012 ob 21.40 so se moje nepremičnine v Zimici lotili z bencinom oziroma ognjem, pa do danes o tem nihče ni poročal. Tudi policija molči in nima interesa, da bi prišla do storilca omenjenega kaznivega dejanja, čeprav je napadalcu prejšnji župan zagotovil službo v javnem podjetju.

Kako je zdaj s kazenskimi ovadbami oziroma postopki proti vam? Če se ne motim, je bila večina na sodišču zavržena kot neutemeljena oziroma je padla …

Enaindvajset kazenskih ovadb je pravnomočno končanih v mojo korist, 1 nepravdna tožba v mojo korist (finančna preiskava). Odprti sta še 2 zadevi, od teh Lutkovno gledališče v Mariboru, kjer mi Specializirano državno tožilstvo očita, naj bi bil mestni občini Maribor pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 7,4 milijona evrov, s tem ko naj bi izrabil svoj vpliv kot župan. Smešno.

Bi v zvezi s tem še kaj dodali glede slovenskega sodstva?

Slovensko sodstvo je na tako nizki ravni, da ne najdemo države v Evropi oziroma na svetu, kjer bi bilo zaupanje v sodno vejo oblasti pod 10 odstotki, kot je to v Sloveniji.

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine