22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Franc Bogovič: »Po energetski krizi Evropa ne sme preiti v prehransko krizo«

C. R.

Pred božično-novoletnimi prazniki smo se pogovarjali z evropskim poslancem Francem Bogovičem (SLS/EPP).

Kako ob izteku leta vidite razmere v Evropi, ki se je letos soočila z vojno na svojih tleh – z napadom Rusije na Ukrajino. Kakšne posledice ta vojna prinaša EU?

Vse v EU je letos pretreslo dejstvo, da se nam je zgodila vojna na evropskem kontinentu. Ni dileme, kdo je agresor in kdo se brani pred neizzvano vojaško agresijo. EU je ukrajinskemu narodu takoj pomagala na veliko načinov, od sprejema več milijonov beguncev do konkretne humanitarne, politične in vojaške pomoči. V evropskem parlamentu smo pogumnemu ukrajinskemu narodu, ki se bojuje proti agresorju, prejšnji teden podelili letošnjo nagrado za svobodo misli Saharov, ki jo Evropski parlament podeljuje vsako leto. Žal ta hip ni videti, da bi se vojna kmalu končala, čeprav to upam. Potrebne bo še veliko modrosti diplomacije, tudi v širši mednarodni skupnosti, da bi prišlo do kakšnih korakov h končanju te nesmiselne vojne, zaradi katere trpijo mnogi v Ukrajini, posledice pa čuti tudi vsa Evropa – z energetsko krizo, ki ji posledično lahko sledi še prehranska.

 

Prehranska varnost bi lahko bila po vašem mnenju kmalu pod vprašanjem, če politika v EU ne bo sprejemala modrih odločitev. V tej luči opozarjate tudi na škodljiv predlog Evropske komisije, s katerim želi za polovico zmanjšati rabo pesticidov v EU do leta 2030. Kakšne so lahko posledice tega predloga EK?

Ta predlog Evropske komisije glede na strožjo prepoved rabe pesticidov in dodatno birokracijo za kmete bi drastično zmanjšal pridelavo domače hrane, kar bi, če bo sprejet, ogrozilo prehransko varnost v Evropski uniji. Po energetski krizi Evropa ne sme preiti v prehransko krizo. Če bomo še dodano dvignili standarde zelenega prehoda v EU, bo prišlo do padca proizvodnje in povečanja uvoza hrane iz tretjih držav. Nazadnje bomo jedli manj zdrave hrane in naše kmetijstvo bo propadlo, zato poslanska skupina Evropske ljudske stranke poziva Evropsko komisijo k umiku tega predloga. Evropsko komisijo pozivamo, naj končno pripravi presojo vpliva predlagane uredbe na prehransko varnost vsake države posebej in EU kot celote.

 

V evropskem parlamentu ste prejšnji teden sprejeli Dolgoročno vizijo podeželskih območij EU, pri kateri ste zelo aktivno sodelovali kot pogajalec politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP Group). Kaj so ključni poudarki tega dokumenta in zakaj je pomemben za Evropo in Slovenijo?

Podeželje mora omogočiti možnosti za razvoj novih delovnih mest in kakovostno življenje. S to vizijo zaokrožujemo cilje, ki smo jih že v letu 2016 zapisali v koncept pametnih vasi. Rešiti torej problem odhajanja mladih s podeželja in staranja ljudi, prav tako pa zagotoviti vso potrebno infrastrukturo, vključno s širokopasovnimi povezavami, ki so se predvsem med covidom-19 pokazale kot nujne na podeželju. Dokument jasno opredeljuje tudi osrednji vlogi kmetijstva in gozdarstva, ki sta med pomembnejšimi generatorji delovnih mest na podeželju. Kmetijstvo je osnovna dejavnost na podeželju, vendar potrebuje nove prijeme v okviru preciznega kmetijstva. Jasno je izpostavljen tudi pomen družinskih kmetij v EU, ki poleg pridelave zdrave in visoko kakovostne hrane skrbijo za ohranjanje poseljenega podeželja in tradicionalne krajine, od česar imajo velike koristi številne druge gospodarske dejavnosti, predvsem turizem. Poudarjena je tudi izjemno pomembna vloga mladih kmetov pri modernizaciji evropskega kmetijstva, ustrezno pa obravnava tudi problematiko velikih zveri.

 

Evropski parlament je minule dni pretresal korupcijski škandal  pri eni od podpredsednic parlamenta. Kako ste se na to odzvali evropski poslanci?

Letošnje zadnje plenarno zasedanje evropskega parlamenta je žal res zaznamoval korupcijski škandal v vrhu parlamenta. Upam, da bodo pristojni organi čim prej prišli stvari do dna in jo razčistili. Podpredsednici Kailijevi, ki je v priporu, smo takoj odvzeli podpredsedniški položaj, ker pa so v to kriminalno zgodbo vpete tudi nekatere nevladne organizacije, smo se v naši poslanski skupini Evropske ljudske stranke zavzeli, da ni dovolj, da k pozivu k večji transparentnosti pozovemo le evropske poslance, temveč moramo pozvati tudi  nevladne organizacije, ki zelo lobirajo na bruseljskem parketu, a doslej niso bile zavezane nobenim strogim pravilom o transparentnosti, ki jih imajo registrirani lobisti. Mislim, da je nujno, da nevladne organizacije transparentno poročajo, kdo jih financira, saj nekatere zelo vplivajo na razvoj politik v EU, ki niso vedno v korist EU, ampak tistih, ki nevladne organizacije financirajo.

 

Pred nami so božično-novoletnimi prazniki. Kako jih boste preživeli?

Božične praznike pa tudi prehod v novo leto bom kot vselej preživel v krogu najdražjih – družine

Bralkam in bralcem Demokracije želim mirne, radostne ter upanja polne in blagoslovljene božične praznike.

Na dan samostojnosti in enotnosti pa naj vas kljub vsem izzivom, s katerimi se vseskozi sooča mlada slovenska demokracija, preveva ponos na našo samostojno in suvereno državo Slovenijo.

V letu 2023, ki prihaja, vsem iskreno želim, da bomo na svetu živeli v miru, vsem vam pa vse dobro, zdravja in sreče.

 

Naročnik prispevka je: Politična skupina evropske ljudske stranke – ELS (EPP Group)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine