10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Fotografije ne lažejo, minister Hojs je imel prav: policijski sindikalist Andrej Kocbek v “prostem času” deluje kot podžupan in občinski svetnik SD v Cerkvenjaku

Da so mnogi sindikati tudi v sedanjem času podaljšana roka določenih političnih strank, ni nobena skrivnost. Spomnimo: pred letom 1990 so bili sindikati splošna družbeno-politična organizacija, ki je bila organizirana na ravni republike, občin ter delovnih organizacij, sindikalni funkcionarji pa so bili praviloma poklicni partijski funkcionarji. Poklicni sindikati vse do ustanovitve Sindikata strojnega osebja Slovenije in Istre (danes je to Sindikat strojevodij Slovenije) niso smeli obstajati.

 

A zdi se, da se za marsikoga časi niso spremenili. Spomnimo: dotedanja republiška zveza sindikatov se je preimenovala v Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, namesto Mihe Ravnika je njen predsednik postal politični funkcionar Dušan Semolič, ki je bil v času osamosvajanja celo skupščinski poslanec in član Socialistične stranke Slovenije. Le malo pred osamosvojitvijo je Semolič pred parlamentarno zgradbo organiziral celo nekakšen protestni shod proti tedanji Demosovi vladi. Tedaj je Semolič izrekel tudi znamenite besede: »Vreme je z nami, bogovi so z nami, le vlada ne ve, kam in kako.« Semolič je sicer ves čas nasprotoval večstrankarskemu sistemu, pa tudi stavkam, razen če so bile »politično dovoljene«. Podobno velja tudi za sedaj že nekdanjega zeta Milana Kučana, namreč Branimirja Štruklja, dolgoletnega glavnega tajnika Sindikata vzgoje in izobraževanja in eminentnega sindikalista za interese javnega sektorja, po naših podatkih pa tudi nepremičninskega magnata.

Da imajo pri nas sindikati še vedno paradržavno vlogo, pa dokazuje tudi naslednji primer: v petek je v javnost prišla informacije, da je minister za notranje zadeve Aleš Hojs odredil v. d. generalnega direktorja policije Andreju Juriču, da mora poskrbeti za revizijo nekaterih že zaključenih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), kar je sprožilo pravi vihar v vrstah tranzicijske levice. Očitno tudi zaradi strahu pred obnovo mnogih preiskav, ki so bile v prejšnjih letih zaradi političnih interesov neuspešne in so se končale brez epiloga, kar pomeni, da je bil NPU v večini primerov brezzobi tiger, katerega vloga je bila zgolj v tem, da se pač »nekaj dogaja«. Kot je znano, so bile mnoge preiskave, ki so nato končale brez epiloga, tudi politično dirigirane, njihov namen pa je bila diskreditacija, pri kateri so svojo vlogo odigrali tudi mainstream mediji. Ker naj bi sedaj minister bojda presegel svoja pooblastila in noče biti zgolj »fokus v pisarni«, globoka država terja njegovo glavo, ker naj bi posegal v politično neodvisnost policije. Če pomislimo, da so v igri tudi neuspešne preiskave kaznivih dejanj v zvezi z žilnimi opornicami, otroško kirurgijo ter Banko Slovenijo, potem je nervoza političnega podzemlja povsem razumljiva.

In zanimivo, najglasnejši očitki takšne vrste prihajajo prav iz vrst SD, sicer pravne naslednice komunistične partije. SD pa je očitno tudi tista, ki ima sicer največji vpliv na policijo tudi preko sindikatov. Eden od njih je tudi Policijski sindikat Slovenije, ki je na ministra naslovil zahtevo, da jim pošlje obvezna navodila in direktive policiji, ki jih je sicer naslovil na vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije. Češ, omenjena navodila naj bi neposredno posegale v ustavno zagotovljene pravice članov sindikata, pa tudi osebnostne pravice in pravice iz delovnega razmerja. Pod dopis, ki ga objavljamo in ga je na twitterju objavil tudi Hojs, se je podpisal podpredsednik sindikata Andrej Kocbek. Hojs je zahtevo komentiral z besedami: »’Neodvisni’ sindikalisti Policijskega sindikata Slovenije, sicer kandidati na listah stranke SD, bi želeli usmeritve,ki so namenjene generalnemu direktorju policije. Nekateri še vedno živijo v časih,ko je bil (in ta sindikat je očitno še danes) sindikat le podaljšana roka partije.« Ob tem je Hojs priložil tudi kopijo kandidatne liste za občinske volitve v Cerkvenjaku v Slovenskih Goricah, kjer je med kandidati SD naveden tudi Andrej Kocbek.

V uredništvu Demokracije smo istovetnost oseb preverili s pomočjo vizualne verifikacije in odkrili, da gre res za eno in isto osebo. Andrej Kocbek je namreč član občinskega sveta občine Cerkvenjak (izvoljen na listi SD) ter podžupan občine (glej TUKAJ), v preteklosti je kandidiral tudi za župana ter za poslanca, kar je razvidno tudi z novice, ki jo je pred leti objavil regionalni spletni portal Pomurec (TUKAJ). Zato se upravičeno zastavlja vprašanje o politični motiviranosti odzivanja sindikata v tem primeru in nasploh.

Hojsov tvit, dopis sindikata ter fotodokaze, da gre za eno in isto osebo, si lahko ogledate v spodnji FOTOGALERIJI.

 

Prikaz nasprotnih dejstev:
 

V članku je napačno in zavajajoče navedeno:

 

“V preteklosti je kandidiral tudi za župana ter za poslanca, kar je razvidno tudi iz novice, ki jo je pred leti objavil spletni portal Pomurec”.

 

Andrej Kocbek, podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije izjavljam, da nikdar nisem kandidiral za župana in ne za poslanca državnega zbora, kot navajate v vašem članku na spletni strani dne 10.8.2020 in imate povezavo na spletni portal Pomurec. Gre za povsem drugega Andreja Kocbeka, kar je razvidno tudi iz fotografij, ki so na spletnem portalu. V skladu z Zakonom o medijih pričakujem jasno objavo popravka dela članka.

 

Zahtevam, da je popravek v skladu s 27. členom Zakona o medijih tudi objavljen in v skladu z 29. členom Zakona o medijih zahtevam kopijo popravka.

 

Pričakujem, da bo popravek ustrezno in v skladu z Zakonom o medijih tudi objavljen.

 

S spoštovanjem!

 

Andrej Kocbek, Cerkvenjak

 

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine