4.9 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

(FOTOGALERIJA) Karel III. že potrjen kot britanski kralj

Piše: C. R., STA

Poseben svet, v katerem so visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealtha, je danes v Londonu tudi formalno potrdil novega britanskega kralja Karla III.. Princ Charles je sicer kralj postal v četrtek po smrti matere, kraljice Elizabete II., in si nadel ime Karel III. Okronan je kasneje. 

Na srečanju sveta, ki ga je prvič doslej prenašala televizija, je novi kralj izrekel prisego, razglasil svojo anglikansko vero ter obljubil, da bo zaščitil škotsko cerkev. Svet se je po napovedih sestal ob 10. uri po lokalnem oziroma 11. uri po srednjeevropskem času.

Posebni svet je na slovesnosti, ki jo je v živo prenašala televizija, objavil, da je “princ Charles Philip Arthur George zdaj, s smrtjo naše gospe vladarke lepega spomina, postal naš kralj Karel III. … Bog obvaruj kralja!”

Po razglasitvi je novi kralj v svojem nagovoru razglasil smrt svoje “ljubljene matere, kraljice”. “Ves svet sočustvuje z mano zaradi nepopravljive izgube, ki smo jo vsi utrpeli,” je povedal.

Kot je dejal, se “globoko zaveda dolžnosti,” ki so zdaj prešle nanj. “Moja mati je bila zgled vseživljenjske ljubezni in nesebičnega služenja,” je dodal. Ob tem se je poklonil tudi svoji ženi Camilli, ki bo odslej imela naziv kraljica soproga.

“Nenehna podpora moje ljubljene žene me močno hrabri,” je dejal novi kralj po poročanju britanske mreže BBC.

Po seji so na balkonu palače svetega Jakoba slovesno prebrali razglas o tem, da je Karel III. nov britanski suveren. Kasneje bodo razglas prebrali še v londonskem Cityju, v nedeljo opoldne pa še na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu.

V vmesnem času 26 ur so v čast novemu kralju zastave dvignili na vrh drogov, nakar jih bodo znova spustili na pol droga, kjer bodo ostale do konca obdobja nacionalnega žalovanja.

Karel III. se je iz Balmorala na Škotskem, kjer je v četrtek umrla kraljica Elizabeta II., v petek vrnil v London in zvečer po televiziji nagovoril državljane.

V nagovoru se je poklonil materi in obljubil, da bo vse življenje predano služil narodu. Izpostavil je tudi vse najožje člane svoje družine in sinu Williamu podelil naziv valižanskega princa, ki pripada prestolonasledniku.

Na Otoku so po smrti monarhinje, ki je vladala več kot 70 let, razglasili žalovanje. Odpovedani so bili številni javni dogodki. Datuma pogreba Elizabete II. še niso določili, predvidoma pa naj bi ga izvedli čez deset dni.

V fotogaleriji si lahko ogledate fotografije našega fotoreporterja iz Londona Janija Božiča (Ian Bozic).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine