7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

(FOTOGALERIJA) Skrajni levičarji v središču Ljubljane kljub neprijavljenemu shodu SMC in DeSUS »pozvali k premisleku«; policija shoda očitno ni preprečila!

Levičarski udeleženci današnjega protestnega shoda, ki je potekal pod sloganom Brez strahu: Shod proti koaliciji sovraštva, so med drugim opozorili na prelomljene predvolilne obljube zlasti SMC in DeSUS, ki sta ta teden podpisali koalicijsko pogodbo s SDS. Njihovega shoda, ki ni bil pravočasno prijavljen v skladu z zakonom, pa policija kljub drugačnim napovedim ni preprečila.

 

Udeleženci – po nekaterih ocenah se je zbralo nekaj več kot tisoč ljudi, organizatorji pa poročajo o več kot 3000 protestnikih – so se sprehodili od sedeža SMC do sedeža DeSUS. S tem so želeli po besedah enega od organizatorjev Filipa Dobranića sporočiti, da ne sprejemajo tega, da nekateri poslanci snedejo svojo besedo. Poleg tega pa so opozorili, da se jim zdi ravnanje SDS popolnoma nesprejemljivo, poroča STA

Poslancem obeh strank so v pismu, ki so ga prebrali, sporočili, da so jih izvolili, da bi delali dobro za Slovenijo in da je od njih “odvisno, ali bomo dobili vlado, ki tvori Orbanovo zavezništvo, od katerega se distancira vsa Evropa”. “Glas za novo koalicijo je glas za izredna stanja,” so še ocenili. V govorih so tako poslancem dali “zadnjo priložnost”, da prihodnji teden na glasovanju o mandatarju Janezu Janši glasujejo, kot so obljubili, pri tem pa jih s transparenti spodbudili h glasovanju brez strahu, saj je glasovanje tajno.

Na transparentih in letakih so se zavzeli še za dostojno in legitimno slovensko vlado in ugotavljali, da so “levo”-sredinske stranke zamenjale sklepanje kompromisov z desnico za “direktno kolaboracijo”. Stranki SMC in DeSUS so razglasili za grobarje demokracije.

Podali so tudi nekaj sporočil »ljubezni in miru«, med drugim so se opremili z rdečimi baloni v obliki srca in na enega od transparentov zapisali, da se želijo igrati z igračami in ne z orožjem, še poroča STA. No, o tem, da so na shodu vpili “Ubi Janšu”, pa državna tiskovna agencija ne poroča.

S sporočilom na Twitterju so se odzvali v SMC. Zapisali so, da protestnike podpirajo v njihovem prizadevanju za krepitev demokratičnih standardov, “a jih moramo spomniti, da k temu vodi samo spoštljiv in ne izključujoč dialog”. Pravi naslov za očitke protestnikov pa je po mnenju SMC “v drugem nadstropju stavbe, pod katero so se zbrali. Če ne bi bilo nepremišljenega odstopa predsednika vlade, se tudi pogovori o novi večini ne bi začeli”.

Odziv na shod je prišel tudi iz DeSUS. “Ohranjamo vrednote in pogled na polpreteklo zgodovino, a gledamo naprej, predvsem v skrbi za starejšo generacijo, naše programske vsebine, zato vstopamo v to programsko vlado. Čas je, da se prenehamo deliti in da začnemo delati za ljudi. Vsak miroljuben protest pa je za nas popolnoma legitimen, saj živimo v svobodni družbi,” so zapisali v izjavi za STA.

K protestu je sicer prek družbenih omrežij vabila koalicija posameznikov, nevladnih organizacij in drugih akterjev. Med protestniki pa je bilo opaziti tudi nekaj znanih obrazov, med drugim režiserja Dragana Živadinova, nekdanjega direktorja pediatrične klinike Rajka Kendo, pa tudi poslanca Levice Miho Kordiša.

V Levici so že pred shodom pritrdili organizatorjem, da sta SMC in DeSUS pred volitvami nedvoumno obljubili, da ne bosta vstopili v koalicijo pod vodstvom predsednika SDS Janeza Janše. Kot so sporočili iz Levice, je shod “zadnji poziv strankama sredine, naj ne prelomita svojih obljub v imenu oportunizma in strahu za stolčke”.

Po mnenju generalnega sekretarja SAB Jerneja Pavliča pa so protesti, še preden se je vlada sploh oblikovala, “zelo nekorektni”. Vsaka vlada, ne glede na to, ali je leva ali desna, si zasluži prvih 100 dni miru, da začne delati, je opozoril na novinarski konferenci.

Predsednik SD Dejan Židan pa je v izjavi za medije pojasnil, da SD ni med organizatorji, in izrazil pričakovanje, da nihče ne bo grozil ne protestnikom in ne poslancem. Na družbenih omrežjih je namreč polemiko sprožila grožnja enega od tviterašev uperjena proti protestnikom, ki jo je retvital poslanec SDS Zvonko Černač, ki se ga omenja kot kandidata za novega ministra. Govorci na shodu sicer danes pozivajo zbrane, naj ne nasedajo provokacijam.

Pred protestom se je oglasilo tudi Društvo Alternativna akademija in v sporočilu pozvalo poslance SMC in DeSUS, naj znova razmislijo, ali so pripravljeni prevzeti osebno in politično odgovornost s tem, ko prihodnost Slovenije predajajo v roke politiki, “ki še pred izvolitvijo niti malo ne skriva svojega resničnega obraza in se odkrito spogleduje s totalitarnostjo”.

Ob shodu so se oglasili tudi predstavniki znanstvenega in akademskega življenja, ki so nedavno v javnem pismu izrazili »zaskrbljenost« zaradi političnih dogovorov o koaliciji pod vodstvom SDS. Prvopodpisani pod pismom, sociolog in politolog Rudi Rizman je sporočil, da se je število podpisnikov povečalo s 75 na 147. “Vsi skupaj pa delimo prepričanje o upravičenosti naših skrbi,” je zapisal.

Janša, ki bo, kot kaže, vodil novo vlado, pa se je na Twitterju na proteste odzval s fotografijo izrazov protesta proti njegovi politiki izpred let na programskem svetu Radiotelevizije Slovenija in napis “smrt janšizmu” pospremil z besedami, da “gre v tem primeru seveda za izraz ljubezni” do plačnikov rtv-prispevka. V uradnem listu je sicer ravno danes objavljen poziv h kandidaturam za osem novih programskih svetnikov, še poroča STA.

 

Spodaj si lahko ogledate FOTOGALERIJO.

Zadnje novice

Sorodne vsebine