10 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

(FOTOGALERIJA) Odprt Medijski center Andreja Slavka Uršiča; častno plaketo Andreja Slavka Uršiča za posebne dosežke prejela Petra Janša

Znani primorski časnikar Andrej Uršič je bil v slovenskem prostoru dolga desetletja po krivici zamolčan, kar ni nenavadno, saj je bil po drugi svetovni vojni ugrabljen, zaprt in nato tudi umorjen. Bil pa je tudi prvi urednik prvega glasila z imenom »Demokracija«, torej predhodnika tednika, ki ga berete. Kot primorski Slovenec – rojen je bil v Kobaridu – je v času pred drugo svetovno vojno pripadal liberalno in projugoslovansko usmerjenemu družbenemu toku. Po drugi svetovni vojni je leta 1947 v Gorici skupaj s somišljeniki ustanovil Slovensko demokratsko zvezo in začel izdajati časopis Demokracija, v katerem je pisal pod psevdonimom Slavko Hribovec. Zaradi svojega demokratičnega prepričanja se je zameril komunistični oblasti, zato ga je zahrbtno ugrabila in odpeljala v ljubljanske zapore, leta 1948 pa se je za njim izgubila vsaka sled. Datum njegove smrti je neznan.

 

Medijski center Andreja Slavka Uršiča

Ime Andreja Slavka Uršiča pa se sedaj vrača v javnost, saj je bil v ponedeljek, 13. maja (prav na obletnico prvega oboroženega spopada tigrovcev z okupatorjem), uradno odprt medijski center, poimenovan po njem. V tem centru, kjer je konferenčna dvorana z vso multimedijsko opremo, bo v prihodnje delovala Nova24TV. Njegovi ustanovitelji so poleg televizije še spletni portal Nova24tv.si, tednik Demokracija in Slovensko združenje domoljubnih novinarjev. Takoj po odprtju je sledila okrogla miza o stanju v slovenskih medijih v totalitarizmu in danes, ki jo je povezoval glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak, sodelovali pa so še Peter Jančič, Igor Omerza in Ivo Jevnikar. Slednji je predvsem orisal Uršičevo življenjsko zgodbo in časnikarsko kariero, medtem ko sta se Jančič in Omerza dotaknila predvsem problematike medijev skozi spekter polpretekle zgodovine. Omerza, ki je pred kratkim izdal knjigo o udbovskih špicljih v uredništvu Dela, je med drugim spomnil, kako se je Boris Kraigher nekdaj hudoval celo nad najbolj zvestimi režimskimi novinarji. Nadzor nad časopisi je bil tako močan, da so oblastni cenzorji celo ponoči pregledovali krtačne odtise dnevnikov, da so potem izhajali z zamudo. Jančič pa je opozoril na dogajanje na Delu v devetdesetih letih, saj je sistem ostal zelo podoben, stari centri moči pa so na uredniško politiko vplivali celo prek novinarskega sindikata.

Pomembno priznanje za novinarko Demokracije

Ob odprtju Medijskega centra Andreja Slavka Uršiča je še pred začetkom okrogle mize o medijih Slovensko združenje domoljubnih novinarjev (v njegovem imenu predsednik Gašper Blažič) podelilo prvo častno plaketo Andreja Slavka Uršiča za posebne novinarske dosežke v letu 2018. Prejela jo je novinarka Demokracije Petra Janša. Kot je zapisano v obrazložitvi, je Petra Janša prejela plaketo za svoje prizadevno novinarsko raziskovanje in poročanje o sojenju dr. Milku Noviču in vseh ozadjih dogajanja, s čimer je pripomogla k ozaveščanju javnosti glede enega najbolj škandaloznih sodnih procesov v zgodovini slovenske države. »S svojim pogumnim pristopom je novinarka razkrila tudi številne doslej slovenski javnosti neznane povezave, ki razgaljajo koruptivne prakse v pravosodju, kot tudi neuspeh slovenske tranzicije,« je zapisano v obrazložitvi priznanja. Uredništvo Demokracije naši novinarki ob tem čestita in ji želi še veliko uspehov na njeni poti.

Spodaj si lahko ogledate FOTOGALERIJO dogodka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine