11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

(Fotogalerija) OBRAZI UPORA: Pet let od odhoda po krivici zaprtega Janeza Janše iz zapora, a dolg pohod do svobodne Slovenije še ni končan

Na današnji dan pred petimi leti, natančneje 12. decembra 2014, je predsednik SDS Janez Janša  zapustil zapor na Dobu, kjer je bil krivično zaprt od 20. junija 2014 zaradi obsodbe v zadevi Patria. To je bila velika zmaga Odbora 2014.

Ustavno sodišče je namreč  takrat ugodilo predlogu predsednika SDS Janeza Janše, naj do končne odločitve začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patria. Sklep je bil sprejet soglasno; vseh devet ustavnih sodnikov je glasovalo za zadržanje. Kar je pomenilo, da je Janša lahko zapustil zapor, vanj se tudi ni več vrnil. Botri krivosodja so poraz oziroma sodni fiasko, če ne že pravosodni kriminal skušali prikriti tako, da so ponovno sojenje “zapeljali” do zastaranja.

Spomnimo

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014 je bil ustanovljen z namenom uresničitve naslednjih ciljev:

1. Sprejem takojšnje odločitve vrhovnega sodišča o prekinitvi zaporne kazni za Janeza Janšo

2. Odprava neustavne, nezakonite in nepravične sodbe v zadevi Patria.

3. Dejanska vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitev demokratične države.

Aleš Primc, predsednik Odbora 2014, je na protestih večkrat poudaril, da sta bila dva cilja Odbora 2014 dosežena, tretjega pa si je treba še priboriti.

»Mirno in dostojanstveno, vendar odločno in nepopustljivo«, s(m)o vztrajniki protestirali pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani. V soncu, dežju, vročini, vetru, mrazu in snegu, v vseh letnih časih, od  10. julija 2014 do 9. novembra 2017, so zbrane nagovorili številni ugledni ljudje, tako iz Slovenije kot tudi tujine, ter s svojimi govori poskušali vplivati na dejansko vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitev demokratične države.

Janez Janše se je 12. decembra 2014, potem ko je prišel iz zapora, odpravil k »vztrajnikom« pred sodišče in jih nagovoril. »Današnji dan je konec nekega začetka, vendar še ni konec poti. Sodba v zadevi Patria je samo ena od tisočih krivičnih sodb, ki so jih v zadnjih desetletjih izrekla slovenska sodišča. Niso vsi sodniki slabi, ne sodijo vsi krivično, vendar se je načrtno gojila negativna selekcija. Bolj kot je nekdo sodil krivično, višje je priplezal po sodni veji,« je dejal in opozoril, da se mora sodstvo prečistiti in da naj sodijo tisti, ki niso kršili človekovih pravic.

»Dokler bo res tisto, kar se zaukaže, bo Slovenija na robu tega, da pade s tečajev. Svet pade s tečajev, ko ni pravice,« je dejal in poudaril, da »ni bolj pomembne teme in vrednote, kot sta pravica in svoboda«.

Odbor 2014 je nedvomno pustil pečat v zgodovini naše domovine Slovenije, saj se je zaradi odbora  v javnosti začelo govoriti o (ne)delovanju pravosodja, ki je še vedno eden od rdečih monopolov,  poleg medijev, gospodarstva in šolstva. A kot opozarjajo številni državljani Slovenije, bi moral odbor delovati še danes, ko se dogajajo primeri Kangler, Novič…

»In ko bo pravica zmagala in ko bo Janez Janša odkorakal na prostost, to bo šele začetek naše dolge poti do urejene in normalne Slovenije«, je oktobra 2014 pravilno ugotovil David Tasič, ki pa želene  urejene in normalne Slovenije žal ni dočakal. Jo bomo mi? Ali pa je udbomafija močnejša od države?

Zato še enkrat velja: Svoboda Sloveniji!

Spodaj si lahko ogledate fotogalerijo protestnikov, ki so se poleti in jeseni leta 2014 vsak dan zbirali pred ljubljanskih sodiščem in skušali vplivati na uveljavitev vladavine prava. Znani so postali kot »vztrajniki«, Jože Biščak, takrat novinar Reporterja, danes pa urednik Demokracije, je dogodke lovil v objektiv in serijo spodnjih fotografij poimenoval »obrazi upora«.

Zadnje novice

Sorodne vsebine