4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

(FOTOGALERIJA) Mariupol: Mesto je oblegano, dogaja se humanitarna katastrofa

Piše: J.S.

V ukrajinskem mestu Mriupol, o katerem poročajo, da je oblegano od ruske vojske, se dogaja humanitarna katastrofa:  v tem mestu že več dni ni elektrike, vode in ogrevanja, pa tudi hrane skoraj ni več, saj je dobava prekinjana. Tudi ranjenih civilistov zaradi nenehnega obstreljevanja pogosto ne morejo takoj oskrbeti.  

 Mariupol je Strateško pomembno pristaniško mesto s 450.000 prebivalci, ki g aže vsaj dva dni nenehno napadajo ruske sile, prihaja do prekinitev oskrbe z vodo, prekinjena je dobava elektrike, tudi ogrevanje ni več. »Uspelo se mi je pridružiti lokalnemu Mariupolskemu telegramskemu kanalu in je slabo, zelo slabo. Vsakih pet minut nekdo poroča o uničenih stanovanjskih blokih, več dni ni vode, elektrike, ogrevanja. Ni hrane in zdravil, vse trgovine so zaprte. 100, kmalu bo 1000 žrtev,« je napisal neki uporabnik na Twitterju.  

 »Zadetih je bilo že ogromno hiš in umrlo tudi veliko ljudi ali pa so bili resno poškodovani. Reševalcev praktično nikjer ni, saj manjka kadra in se tudi v mnogih primerih bojijo priti. Mesto je že dva dni brez elektrike, brez vode in gretja, trgovine so prazne, saj se v mesto nič ne dobavlja in kar se da na police, je v trenutku razgrabljeno. Bankomati so tudi prazni, tako da še tisto malo, kar je, je na voljo le tistim, ki imajo denar v gotovini. Ljudem pa počasi zmanjkuje hrane, vode in ni videti konca. Pozive k humanitarnim koridorom pa tako eni kot drugi enkrat potrdijo, drugič zavračajo zaradi nevarnosti, nobena stran pa ne preneha z obstreljevanjem tudi ob poskusih evakuacij ljudi. Dolgo časa pa ljudje tako ne bodo zdržali. Sama ukrajinska vojska je v mestu med civilnimi objekti, Rusi pa se tudi več ne šparajo in položaje vojske med civilnimi objekti aktivno obstreljujejo, pri čemer prihaja tudi do številnih žrtev med civilisti. Vzhodni del mesta (Vostočnij) pa so baje čisto uničili, vsaj sodeč po redkih slikah, ki prihajajo,« je že včeraj povedal sogovornik Myhajlo Todurov, ki ga močno skrbi za sorodnike, ki jih ima v mestu. Z njimi skoraj nima več telefonskega stika, saj je s težavo mogoče telefonirati le na stacionarne linije – ker ni elektrike, so »umrli« tudi mobilni telefoni in računalniki. Ljudje se skrivajo pred bombami in obstreljevanjem v mrzlih kleteh in hodnikih, ob pomanjkanju hrane in celo vode. Vzhodni del mesta je po redkih fotografijah sodeč že popolnoma uničen. Ljudje ne bodo dolgo zdržali brez ogrevanja, vode, hrane in brez elektrike: »V takem položaju se je težko boriti proti komer koli,« pravi Myhajlo, in pove tudi, da se ljudje čutijo zapuščene tudi od centralne vlade.  

Ruska stran trdi, da so njene sile Mariupol že v celoti obkolile. Obrambno ministrstvo v Moskvi je civiliste dopoldne pozvalo, naj po t. i. zelenem koridorju čim prej zapustijo mesto. Ta koridor sicer vodi proti vzhodu, v smeri območja, ki pa je pod nadzorom separatistov, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa. Britanski BBC poroča da ja ruska voska zagrozila, da bo sprožila usmerjene napade na mesto, če se ukrajinske sile tam ne bodo predale. 

Zavzetje Mariupola naj bi Rusi videli kot ključen dosežek, saj bi z njim lahko povezali svoje sile na jugu in vzhodu Ukrajine. 

 Naš sogovornik Myhajlo Todurov še pravi, da bo vojna naredila ogromno gospodarsko škodo, saj je bila zaradi prekinitev dobave iz mesta (ter tudi Rusije), ki je industrijsko središče države, sploh pri industriji jekla, že ustavljena proizvodnja pri številnih avtomobilskih proizvajalcih v EU. Posledice pa bodo še hujše, če so tudi resnične navedbe ljudi, da so tovarne za predelavo jekla v Mariupolu zares minirane. »Je pa seveda mogoče, da je tudi to del informacijske vojne,« pravi.  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine