-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

(FOTOGALERIJA) Johnson se poslavlja od »desetke« in mesto prepušča Trussovi

Piše: A. Sajovic

Po turbulentnem triletnem mandatu se je danes britanski premier Boris Johnson poslovil od svojega mesta in ga bo predal strankarski kolegici Liz Truss. Trussova, ki je v času Johnsonove administracije zasedala mesto njegove zunanje ministrice, ga bo, potem ko je včeraj prevzela krmilo konservativne stranke, danes zamenjala tudi na položaju predsednika vlade.

Johnsonovo obdobje vladanja si bomo najbolj zapomnili po izvedbi Brexita, borbi z epidemijo Covid in glasnim klicem podpore Ukrajini ob začetku ruske invazije. Seveda pa so njegov mandat zaznamovali tudi številni škandali, predvsem kršenje strogih epidemioloških predpisov s strani njegove lastne administracije, kar je bil več ali manj začetek njegovega konca.

V svojem zadnjem govoru na Downing Streetu je danes izrazil svojo podporo Trussovi in pozval vse strankarske kolege, da sledijo njegovemu zgledu in ob tem dodal “čas je, da vsi stopimo za Liz Truss in njeno ekipo”. V nadaljevanju je še enkrat zatrdil svojo absolutno podporo premierki in njeni novi vladi “na vsakem koraku poti”.

Trussova bo danes odpotovala na Škotsko, kjer jo bo v svoji poletni rezidenci kraljica Elizabeta II. imenovala za novo premierko, čemur po sledila pot nazaj v London, kjer se pričakuje, da bo imela pred »desetko« na Downing Streetu svoj prvi govor kot predsednica vlade. Pred njo je ogromno dela, saj bo metaforično že takoj vržena v ogenj. Tudi v Britaniji se namreč soočajo s hudo energetsko krizo, ki straši širom Evrope, in Trussova je že napovedala, da imajo sestavljen drzen načrt za boj proti visokim cenam energentov, kakor tudi ideje za spodbuditev gospodarske rasti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine