7.7 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

(FOTO + VIDEO) Proticepilski protestniki neodgovorno zablokirali severno obvoznico in skakali pred avtomobile; policija uporabila vodni top in solzivec

Piše: P.T.

Proticepilski protestniki so danes okoli 17. ure dobesedno vdrli na severno obvoznico v Šiški, se pognali na cesto in skakali pred avtomobile.

Policija je protestnike večkrat opozorila, da bo uporabila prisilna sredstva. Ker se niso odzvali, je policija uporabila solzivec in vodni top.

Protest se je sicer začel že ob 13. uri. Po treh urah na Trgu republike so proticepilci krenili pred predsedniško palačo. Od tam po Celovški cesti proti obvoznici, kjer so ustavili promet in skakali pred avtomobile.

Od danes naprej vsak zdravnik, ki bo še cepil enega slovenskega državljana – vam jaz obljubljam, bo v kratkem času klican na vojaško sodišče,” je zagrozil nastopajoči na protestu, ki poteka v Ljubljani. Enako je grozil novinarjem, kdo torej ogroža medijsko svobodo?  Je ljudi s tovrstnimi prepričanji sploh varno spustiti na volišča? Preprečiti bi jim morali tudi oviranje prometa sredi Ljubljane. Policisti so zaradi zagotovitve varnosti pričeli z uporabo prisilnih sredstev, uporabili so namreč vodni top. “Vse pozivamo naj mirno zapustijo območje ljubljanske severne obvoznice in upoštevajo navodila in ukaze policistov” so sporočili.

Anticepilec Srečko Šorli, je prepričan, da anticepilski protestniki prihajajo na Trg Republike po pravico in resnico. Zoranu Stevanoviću je naredil malo reklame in poudaril, da je čas za resnico. Šorli je sicer eden tistih, ki ima neko svojo resnico – verjame namreč v nekatere teorije zarote in to svojo resnico na protestih rad deli tudi z ostalimi. Tako je že nazadnje povedal, da je cepljenje del nekega velikega zlobnega načrta, katerega cilj je, da nas na koncu pokončajo z navadno sezonsko gripo. “Z današnjim dnem zaustavljamo cepljenje! Basta,” je vzkliknil in seveda požel aplavz somišljenikov. Po njegovem mnenju je večina sveta v tretji svetovni vojni. Protestniki so tudi popolnoma blokirali promet na Celovški cesti in kot je razvidno iz posnetka nadlegujejo voznike, ki le želijo mimo.

Na Trgu Republike so se danes protestniki zbrali že ob 13. uri. Stevanović je napovedal tudi blokado Slovenije, danes naj bi se lotili slovenskih cest. Za začetek so se okoli 16. ure spravili na ljubljansko cesto, na kateri je že tako ali tako veliko prometa, v prometnih konicah pa se nabirajo kolone. Govorniki so udeležence protesta tudi pozivali k neupoštevanju zaščitnih ukrepov – maske pa tam tako ali tako nihče ne nosi. Pravzaprav je težko razumeti, da to in pa dejstvo, da protest ni prijavljen, ni dovolj dober razlog, da bi policija protestnike razgnala. Sicer pa tudi petkovi neprijavljeni protesti, ki jih je bilo že 75, niso ravno zgleden primer reda in upoštevanja predpisov.

Protesta se je na kratko udeležil tudi oče 20-letnice, za katero obstaja sum, da je umrla zaradi zapletov po cepljenju. Njen oče je izpostavil, da bi bilo treba opozarjati, da cepljenje s cepivom Janssen za mlajše od 40 let ni priporočljivo – tega se po njegovih besedah do sedaj namreč ni počelo.

Zaradi oviranja prometa, je na družabnih omrežjih opaziti precej negodovanja. Ljudje, ki so tam obtičali protestnikom med drugim sporočajo, da pivo lahko pijejo tudi doma in to brez PCT pogoja. Da normalni državljani sredi dneva večinoma delajo ali pa odhajajo iz službe, protestnikom več kot očitno ni jasno, glede na to, da so bili že ob 13. uri prosti za razgrajanje in popivanje.

Spodaj si lahko ogledate FOTOGALERIJA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine