11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

(FOTO+VIDEO) Jubilejni dvajseti politkolesarski protest: Veseljačenje pod totalitarnimi simboli, izzivanje policije in veselje, da grožnje s smrtjo niso kaznivo dejanje!

Za nami so že 20. jubilejni nezakoniti politkolesarski protesti. Kot se spodobi, se je avtor teh vrstic odločil, da se simbolnega dvajsetega protesta udeleži tudi sam in se prepriča na licu mesta, kaj se sploh dogaja v osrčju nezadovoljne pet tisoč glave množice, da se vsak teden odločijo, da svoje nestrinjanje s sedanjo vlado izrazijo na ulicah. Po občutku sodeč, večini med njimi predstavlja res le problem, da se je na premierski stolček v sredini marca zavihtel aktualni predsednik vlade Janez Janše. Nekaj med njimi pa nam je izrazilo mnenje, da ni kriv le Janez Janša, ampak vsi aktualni politični akterji v Sloveniji. V ospredje protestov pa je poleg Jaše Jenulla “prerinila” predsednica sindikata Mladi plus, Tea Jarc. Tudi tokrat ni manjkalo totalitarističnih simbolov bivšega režima. Slike s protestov si lahko pogledate ob koncu članka.

 

V preteklosti smo v našem mediju razkrivali, kdo bi naj stal za vsakotedensko petkovo protestniško maškarado, ki se odvija v Ljubljani in drugih mestih po Sloveniji. Nekaj do minut do 19. ure je bil Prešernov trg, kjer velikokrat štarta vojska protestnikov pod vodstvom režiserja Jaše Jenulla, popolnoma prazen. Med prihodom na Prešernov trg smo na eni izmed ulic v centru bližini Kongresnega trga opazili tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je kramljal s svojimi znanci. Tudi ob 19. uri ni bilo ne duha ne sluha o kakšni množični kolesarski povorki na Trgu republike. To je predvsem užalostilo novinarko 24ur Suzano Perman in novinarja RTV Slovenija Saša Krajnca.

Vendar z petnajstminutno akademsko zamudo so se uresničile mokre sanje obeh največjih medijev v državi, saj se je po ulicah Ljubljane v okolici parlamenta odpeljala okoli 4 tisoč glava množica na kolesih ali peš. Prve vrste so zasedli Tea Jarc, Jaša Jenull ter Mladi za podnebne spremembe, ki so bili vsebinski organizatorji protesta. Ob tem je Jenull skrbel za glasbeni okus z znanimi rock glasbo, tako da je obiskovalec imel občutek, da se je znašel na Woodstocku. Seveda so tudi tokrat naredili cel prometni zamašek, kar po videnih reakcijah nekaterih voznikov niso sprejeli najbolje. Sledila je obvezna kolesarska dirka po Trgu Republike, preden se je pričel osrednji del Jenullove ceremonije.

Jaše Jenull slavil, da lahko piše in kriči smrt janšizmu
Jaša Jenull je deloval po okusu pisca tega članka med svojim govorom kot glasbeni zvezdnik, ki hipnozira množico, le ta pa ponavlja strogo za njim, ne glede na njegovo sporočilo. Sin vrhovnega tožilca Hinka Jenulla in nekdanje sporne direktorice Ljubljanskega stanovanjskega sklada Joške Hegler se je najbolj razveselil, da besedna fraza “smrt janšizmu” ni kaznivo dejanje. A Jenulla ne moti, da smrt ne želi le aktualnemu predsedniku vlade, ampak vsem, ki so njegovi podporniki ter vsem Slovencem z enakim priimkom kot sedanji premier. Glede na to, da je dovoljeno pisati in kričati “smrt janšizmu”, lahko katerikoli slovenski državljan popolnoma legalno napiše na svoje transparente “smrt fajonizmu, jelunizmu, kučanizmu, šarčizmu, bratuškonizmu, mesecizmu” itn…

Zato naj v prihodnosti Jenull ali katerikoli vidni politik iz levega političnega pola ne bo presenečen, če se bodo pozivom k smrti na transparentih znašli njihovi priimki. To pa spominja na tragične čase totalitarističnih političnih sistemov 20. stoletja. Upamo le, da se zgodovina ne ponovi, saj velika hipnotična množica sprejema ukaze svojega voditelja brez kritične distance, saj je Jenull v svojem sila energičnem govoru spominjal na osebo, ki ji množica golo sledi in verjame.

Jenull si je v svojem govoru zaželel tudi nekaj političnih želja, ki pa bodo malce težje uresničljive. Med drugim je skupaj s politkolesarsko množico skandiral, da morajo odstopiti poslanci SMC, DeSUS, Nove Slovenije, SDS in Slovenske nacionalne stranke. Verjamemo, da filmski in gledališki režiser ni prebral ustave, a tudi odstop vseh sedanjih poslancev omenjenih strank ne bi pripomogel k padcu vlade. Le-te bi nadomestili drugi posamezni kandidati omenjenih strank, ki so dobili največ glasov na parlamentarnih volitvah 2018.

Samooklicani protestniški zvezdnik Jaša Jenull je zahteval odstope nekaterih ministrov, ki po njihovem mnenju kršijo pravice, ustavo in se zavzemajo za uničenje naše narave, RTV Slovenije itd … To so bili kulturni minister Vasko Simoniti, okoljski minister Andrej Vizjak, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, obrambni minister Matej Tonin in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kdo bo odstopil in kdor ne, je prvo odvisno od volje vsakega ministra. Lahko pa jih razreši predsednik vlade ali izglasovana interpretacija proti omenjenim ministrom v Državnem zboru.

Opogumljeni Jenull pred zbrano množico ni mogel, da ne bi zopet izzval predstavnikov slovenske policije. Enega izmed protestnikov naj bi policija popisala zaradi napisa “Smrt janšizmu, svoboda vsem”. Po spominu pisca članka je Jenull kot revolucionar sporočil možem v modrem, “če si upajo, naj popišejo vse. Nas je več kot sto. Pridite, če si upate.”

Več si lahko preberete, video in fotografije pa ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine