18.4 C
Ljubljana
sobota, 24 julija, 2021

(FOTO) V Demokraciji preberite reportažo: Južna državna meja je zelo slabo varovana, pravi raj za tihotapce − obiskali smo metliški del

Premier Marjan Šarec in notranji minister Boštjan Poklukar trdita, da je meja med Slovenijo in Hrvaško dobro varovana. To milo rečeno ne drži. Njune trditve zanikajo številke, ki jih zbira policija.

Slovenska meja s Hrvaško je prepustna kot cedilo. V prvih sedmih mesecih je mejo ilegalno prečkalo 7.415 oseb, kar pomeni enajst (11) ilegalcev na vsak kilometer meje. Samo za primerjavo. V istem obdobju je morsko mejo Italije prečkalo samo 0,4 migranta na kilometer, mejo Španije (morska meja in meja s Portugalsko) dobri trije (3), mejo z Grčijo nekaj več kot dva (2). To pomeni, da ima Slovenija za nezakonite prestope meje najbolj prepustno schengensko zunanjo mejo.

Do 13. avgusta prijeli že 8.297 migrantov

Zadnji podatki policije, ki so nam jih v ponedeljek, 19. avgusta, popoldne posredovali na našo prošnjo, pa kažejo, da so do 13. avgusta prijeli kar 8.297 oseb, to pomeni 882 v prvih avgustovskih dneh. Dnevna poročila policijskih uprav pa kažejo, da je bil naval ilegalcev čez mejo med 14. in 19. avgustom še bistveno višji. To kaže, da bodo podatki za avgust precej višji kot za julij, ko je bilo prehodov 1.740. Podatki za sedem mesecev kažejo, da so največ ilegalnih prehodov meje obravnavali na območju Policijske uprave Koper (tretjino), sledita Policijska uprava Novo mesto (z Belo krajino in Posavjem), kjer jih je bila četrtina, Ljubljana pa je z 21 odstotki na tretjem mestu. Vendar pa zadnji podatki kažejo, da se število nezakonitih prehodov zelo povečuje na območju Bele krajine, na območju Kopra oziroma Ilirske Bistrice pa se število zmanjšuje. Namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito oziroma azil je podalo kar 2.679 migrantov. K 7.415 prijetim ilegalnim migrantom v prvih sedmih mesecih pa je treba dodati še 416 oseb, ki so jih v Slovenijo do 31. julija 2019 vrnili tuji varnostni organi. Največ, 184, so jih vrnili iz Italije, 53 iz Avstrije in 15 iz Hrvaške. Prek letališč so nam vrnili 163 oseb, natančnejše obrazložitve tega pa Policija v svojem sedemmesečnem poročilu ne navaja. Še enega so vrnili iz Madžarske. Podatki za Policijsko upravo Novo mesto do 13. avgusta kažejo, da so na tem območju prijeli 2.187 ilegalnih migrantov, od tega 1.573 na območju Bele krajine.

Vaške straže odmevajo tudi v tujini

Iz Bele krajine v zadnjih dneh prihajajo tudi novice o povečanem številu izsledenih migrantov. Na tem območju delno delujejo tudi vaške straže, ki zelo odmevajo tako doma kot v tujini.
V ponedeljek, ko je naša ekipa sredi dneva obiskala obmejni del v občini Metlika in se spotoma ustavila na Radovici pri Metliki, smo se pri Blažu Zidarju, ki je po naši oceni srce in duša vaških straž, srečali z novinarsko ekipo iz Zagreba. V popoldanskem času pa so imeli že napovedano tudi snemalno ekipo nacionalne televizije.

(Več v novi številki revije Demokracija.)

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine