Dejstvo, ki ga nihče ne more več zanikati, je, da se nezakoniti migranti v vedno večjem številu prebijajo v Evropsko unijo, med drugim tudi v Slovenijo. Stiska domačinov ob meji, ki na vsakodnevni ravni srečujejo nezakonite migrante, je velika, saj poročila o vlomih, krajah in ostalih kaznivih dejanjih postajajo vedno bolj pogosta, ko pa je prišlo do ugrabitve 79-letnega Belokranjca pa je postalo jasno, da je varnostni sistem pred kolapsom. Glede na to, da na plano prihajajo fotografije porušene ograje na državni meji, medtem ko se Šarec obdaja z betonsko ograjo, ni nič čudnega, da se državljani počutijo prepuščene sami sebi, saj ukrepov za preprečevanje nezakonitih migracij ni nikjer na obzorju. 

Vladajoča elita lahko še tako preprečuje državljane, da so navedbe Sindikata policistov Slovenije, v katerih izpostavljajo, da vlada ne dela ničesar v smeri preprečevanja nezakonitih migracij, lažne, fotografije poškodovane ograje na meji govorijo same zase. Glede na to, da so na nekaterih koncih celo odprta vrata, se sploh ni mogoče čuditi, kako to, da je nezakonitih prehodov meje vedno več.

Foto: Nova24TV

https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdarko.pajk%2Fvideos%2F2195004310536407%2F&display=popup&ref=plugin&src=video

Posnetek razkriva, kako je prehod lahkoten

Sicer smo konec meseca aprila poročali o tem, kako vladajoči in varnostni organi v Sloveniji migrantske krize ne jemljejo resno. Uporabnik Facebooka Darko Pajk je namreč na socialnem omrežju objavil posnetek, na katerem prikazuje, kako slabo je poskrbljeno za varnost na južni meji med Slovenijo in Hrvaško. “Evo, dragi Slovenci, kako je enostaven prehod meje iz Hrvaške v Slovenijo,” je povedal in se sprehodil med mejama. Na posnetku, ki je nastal v bližini reke Sotle v nočnih urah, lahko vidimo, kako je ograja, ki naj bi migrantom preprečevala nelegalna prečkanja meje, zgolj okras. Namreč, vrata pri ograji niso niti zaklenjena. Medtem je avtor videa še zatrdil, da so v bližini jasno vidni sledovi stopinj in druge sledi, ki nakazujejo, da migranti relativno prosto prečkajo mejo.

Premajhno število policistov in vojakov ob meji, povrhu pa še poškodovana ograja na meji, predstavljajo razlog, da se vedno več migrantov brez težav nezakonito sprehaja skozi mejo. Sodeč po policijskem poročilu, ki smo ga prejeli v sredo, 22. maja 2019, so policisti na območju Policijske uprave Koper, od torka, 21. 5. 2019 od 7.00 ure, do srede, 22. 5. 2019 do 7.00 ure, obravnavali 20 migrantov z državljanstvom Turčije, Irana, Afganistana, Albanije in Švedske, ki so nedovoljeno prestopili slovensko-hrvaško mejo. 14 migrantov so obravnavali policisti Policijske postaje Kozina, 3 migrante policisti Policijske postaje Ilirska Bistrica in 3 migrante policisti Policijske postaje Sežana. V istem obdobju so policisti PMP Dobova med kontrolo tovornega vlaka na vstopu v Slovenijo našli državljana Tunizije, ki se je skrit na podvozju vlaka poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Policisti PMP Obrežje pa so v tovornem delu tovornega vozila srbskih registrskih oznak našli tri afganistanske državljane, ki so se prav tako želeli izogniti nadzoru na meji. Med opravljanjem nalog varovanja državne meje so policisti na območju Vukovcev izsledili in prijeli dva državljana Bangladeša, ki sta na nezakonit način prestopila mejo, iz Policijske uprave Ljubljana pa so nam sporočili, da so v istem obdobju prijeli 4 migrante. Vidimo lahko, da je število prestreženih migrantov iz dneva v dan višje, realna številka pa je seveda precej višja, saj je nadzor na meji preveč ohlapen.

Šarec ni poslal niti nikogar od dobro plačanih uradnikov

Če je Šarec kot Serpentinšek rad nastopal pred ljudmi, pa je zgodba sedaj povsem drugačna, ko zaseda mesto predsednika vlade. Prebivalci v Beli krajini, ki na svoji koži najbolj občutijo negativne posledice migracij, so pričakovali, da se bo ta prikazal na shodu, sledu o njem pa ni bilo nikjer. Poslanec SDS Zvonko Černač je v Temi dneva povedal, da sliši, da se Šarec sicer rad pojavlja na različnih otvoritvah, svečanih dogodkih, tudi če so minornega pomena, na ravni neke manjše občine, vasi ali mesta. “Torej rad se piarovsko kaže med ljudmi. Očitno pa si ni upal priti pred ljudi, ki imajo nek realen problem, da bi povedali, kako bo vlada tam ukrepala. Prejšnji teden so organizatorji Civilne iniciative Bele krajina povedali, da so bili poleg parlamentarnih strank na miren protestni shod povabljeni tudi predsednik vlade, predsednik države in vsi ministri. Če sam premier ni mogel priti, ker ni čutil moralne obveze, da bi ljudem povedal, kaj bo naredil za njihovo zaščito, potem bi vsaj  lahko koga poslal. Kar nekaj dobro plačanih uradnikov ima, ki so zadolženi tudi za varnostna vprašanja in varovanje meje, pa nikogar ni bilo. Ljudje so ga pogrešali. To ni dober odnos do ljudi, namreč ti so pričakovali, da bo vlada podala svoje stališče.”    

Foto: Nova24TV

Mnogi se zaradi ignorance predsednika vlade sprašujejo, če se ta glede problematike spreneveda, ker ima okrog svoje hiše v Kamniku betonsko ograjo, ki jo je renoviral. V odgovoru na poslansko vprašanje Černača je Šarec povedal: “Tukaj gre za mednarodne okoliščine, vendar pa to, kar govorite vi … Od vas nisem slišal še nobene konkretne zadeve, razen tiste lovske o lovcih na meji in pa, seveda, veliko je bilo prejšnji teden natolcevanja o dogajanju okoli moje domače ograje, ki je bila, mimogrede, tam že 30 let, ampak ker je bila dotrajana, sem jo pač zamenjal, in če se boste peljali skozi našo vas, boste videli, da nisem edini, ki imam to.”  Ob primerjavi ograj lahko opazimo, da se je Šarec pri renovirani ograji odločil, da bo tudi ta ob strani betonska in ne lesena, kot je bila prej, sodeč po sliki sosednjih hiš pa je mogoče videti, da je ograja precej višja od tistih, ki jih imajo sosednje hiše.

Foto: Google maps, Nova24TV

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24tv

Foto: Google maps / printscreen

Sosedje Šarca (Foto: Nova24TV)

Glede na to, da so bili nezakoniti migranti, ki so povzročili hudo prometno nesrečo izven naselja Tepanje na avtocesti A1, prepeljani v azilni dom, namesto, da bi bili deportirani, se človek vpraša, kako je mogoče, da v Sloveniji tako lepo delamo z migranti in jih vzdržujemo na račun davkoplačevalcev, medtem pa Slovenke in Slovenci ostajajo v stiski. Žalostno.

H. M.