2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

(FOTO) Predsednik vlade Marjan Šarec spet z novimi »šarcizmi«: »Če želimo biti neodvisna in energetsko samostojna država, se moramo usesti skupaj in sprejeti dejanja.«

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je v Zlatoličju nagovoril zbrane ob 50-letnici uradnega delovanja največje slovenske hidroelektrarne – HE Zlatoličje, so sporočili iz vlade. Seveda je znova dobil tudi svojih pet minut za svoje že legendarne retorične vložke.

Uvodoma je spomnil, da se je ob današnji pomembni obletnici hidroelektrarne, ki proizvede nekaj več kot 5 % električne energije, ki jo proizvedemo v Sloveniji, treba ozreti v zgodovino in dati priznanje tudi tistim, ki so hidroelektrarno gradili ter bili vizionarji. Treba pa je pogledati tudi v polpreteklo zgodovino, ki pa ni samo svetla. Ob tem se je navezal na TEŠ 6 in na vprašanje, kako naprej s slovensko energijo.

»Če ne bomo želeli biti odvisni od uvoza, potem se moramo prenehati ukvarjati z nepomembnimi vprašanji, kot so kadrovska vprašanja, ampak se moramo usesti skupaj, vsi slovenski energetiki, in ponuditi rešitve za naprej. Le na tak način bodo čez 50 let na tem mestu drugi, ki se bodo pogovarjali o današnjem obdobju kot o pozitivnem obdobju.«

Če smo nekoliko sarkastični, lahko rečemo, da je slovenski premier res vizionar, kot ga doslej še nismo imeli. Torej: rešitve lahko poiščemo tako, da se usedemo dol in iščemo rešitve. Preprosto, mar ne?
Šarec je sicer poudaril, da ni odgovornost vlade, da sama pripravlja energetske koncepte, »ampak mora koncept, ki ga Slovenija nujno potrebuje, priti iz energetskih vrst. Tam bomo dobili odgovore. Vsi bi imeli elektriko, pametne telefone, vsi bi sedeli po okroglih mizah na temo električne prihodnosti,« ampak vedno se, po besedah premierja, vse zaključi ob vprašanju lokacije.

»Če želimo biti neodvisna in energetsko samostojna država, potem bomo morali sami proizvajati svojo elektriko, moramo se pogovarjati in sprejeti dejanja,« je premier podučil svoje poslušalce. Poudaril je še, da je vlada odprta za energetske sugestije in sodelovanja, odgovornost stroke pa je, da pripravi koncept, saj je prihodnost Republike Slovenije lahko zgolj v energetski neodvisnosti. Ob koncu je čestital za vse dosedanje in prihodnje investicije ter dodal, da s ponosom ugotavlja, da je Slovenija na dobri poti.

Hidroelektrarna Zlatoličje, ki proizvede več kot petino električne energije Dravskih elektrarn Maribor, izkorišča potencial Drave med mestoma Maribor in Ptuj, kjer priteče reka v ravnino. Zaradi takšne umeščenosti je zasnovana kot kanalska elektrarna in je bila prva elektrarna tega tipa v nekdanji skupni državi. Kompleks je bila grajen v času od 1964 do 1969, sam projekt izgradnje pa je bil izdelan leta 1962. Upravljavci elektrarne kot zanimivost navajajo, da je v pol stoletja proizvedla toliko elektrike, da bi v sodobnem času zadostovalo za skoraj devetletno porabo vseh slovenskih gospodinjstev, je še zapisano v sporočilu za javnost.

Kako se je premier izkazal pri obisku, pa seveda presodite sami. Verjetno se je ob poslušanju njegovega nagovora marsikdo nasmihal…

Zadnje novice

Sorodne vsebine