14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

(FOTO) Jelka Godec po obisku Dolenjske: Probleme in ideje bomo prenesli v državni zbor

Piše: C. R.

Poslanska skupina SDS je za svoj drugi terenski obisk izbrala Dolenjsko, kjer so se poslanci srečali z župani v regiji in se seznanili z gospodarskimi in socialnimi izzivi regije. Obisk so zaključili v Novem mestu, kjer jih je sprejel župan Gregor Macedoni.

Kot je ob koncu obiska povedala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, so se seznanili z nekaj projekti, ki se zelo uspešno nadaljujejo iz časov prejšnje vlade, pa tudi s problematiko zaustavljanja projektov in investicij. Izpostavila je občine, ki jih je poslanska skupina obiskala danes (Žužemberk, Mirna Peč, Šmarješke Toplice). Kot je dejala vodja poslanske skupine SDS, se te dokaj uspešne, sicer po številu prebivalcev male občine trudijo, da ohranjajo demografsko sliko zelo dobro, da mladi ostajajo v občinah in da se razvijajo gospodarstvo, podjetništvo – predvsem družinska podjetja. Kot je dejala, bodo problematiko in ideje, ki so jih danes slišali, prenesli tudi v državni zbor. Ob tem se je Jelka Godec zahvalila vsem županom, ki so jih sprejeli, tudi županu Mestne občine Novo mesto Gregorju Macedoniju.

Poslanska skupina SDS na obisku na Dolenjskem (foto: SDS)

Župan Novega mesta je po srečanju dejal, da je vesel obiska poslanske skupine SDS, ker verjame, da je ravno seznanitev s problemi na terenu tisto, kar lahko prispeva k boljšemu delu naše zakonodajne veje oblasti. Povedal je, da se lahko v občini pohvalijo s kar nekaj dejstvi, med njimi je zagotovo uspešno gospodarstvo, ki zagotavlja kvalitetna delovna mesta, kar na nek način tudi pomaga ohranjati pozitivno demografsko sliko. Na drugi strani pa je Macedoni dejal, da si želijo, da bodo z razvojno politiko, ki se dotika tako razvoja univerze kot stanovanjske politike, tudi v prihodnje zagotavljali to uspešno sliko dolenjske prestolnice. Ob tem je opozoril tudi na nekaj specifičnih problemov v regiji, predvsem na romsko problematiko. Kot je dejal, so se župani te problematike lotili lansko jesen, ko so pripravili zakonodajno pobudo na področju štirih zakonov. Po njegovih besedah se ta pobuda zaenkrat v državnem zboru ni nikamor premaknila, zato so se župani odločili, da bodo skušali zbrati podpise občanov in na tak način vložili zakonodajne spremembe v državni zbor, kjer računajo tudi na podporo poslanske skupine SDS.

Predsednik SDS Janez Janša je ob koncu današnjega obiska povedal, da so od članov, županov štirih občin, ki so jih obiskali, in od številnih gospodarstvenikov dobili spodbudne podatke. Dejal je, da je Dolenjska v slovenskih razmerah cvetoča gospodarska regija, ki ima tudi v svojem večjem delu pozitivno demografsko sliko, kar je najpomembnejše. Sicer to pomeni, da imajo župani, kot je dejal Janša, veliko sladkih skrbi, ker je treba zagotavljati prostore v vrtcih, nove kapacitete v osnovnih šolah in zdravstvenih domovih, a to v veliki večini zmorejo. V občinah, ki jih je danes obiskala poslanska skupina SDS, so seveda naleteli tudi na probleme, tudi na nekatere, ki imajo že daljšo brado, kot je romska problematika. Kot je dejal Janez Janša, je na tem področju treba pripraviti ukrepe, ki bodo dali trajne rešitve. Kot ključnega je izpostavil vezavo otroških dodatkov, socialnih transferjev na izobraževanje. Kot je dejal predsednik SDS: »Kdor ne pošilja otrok v šolo, nima pravice do te socialne podpore, sicer smo v začaranem krogu, kjer ne pride do socializacije in se problemi samo ponavljajo.«

Poslanska skupina SDS na obisku na Dolenjskem (foto: SDS)

Janez Janša je dolenjsko regijo izpostavil kot eno od gospodarskih razvojnih vlečnih moči v slovenskem merilu. Dejal je, da so bili pogovori s številnimi gospodarstveniki, ki so jih danes srečali, takšni, da se človek naleze optimizma. Gledajo v prihodnost, ne pričakujejo prav veliko od države, pričakujejo pa fair-play, da bodo merila veljala za vse enako, da se bo spodbujalo tiste, ki ustvarjajo nova delovna mesta, ki so dokazali, da zmorejo, in ki imajo jasen pogled v prihodnost. Ob tem se je zahvalil županu Novega mesta tudi za dobro sodelovanje v prejšnjem vladnem mandatu, ko je šlo za številne razvojne projekte, še posebej pri debirokratizaciji, poenostavljanju delovanja države in lokalnih skupnosti. Ob tem je povedal še, da lahko poslanska skupina SDS glede na to, kako močna poslanska skupina je, tudi v opoziciji naredi veliko.

Ob koncu so se sogovorniki dotaknili še draginje, ki viša stroške tudi občinam. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je ob tem dejala, da je bil v državnem zboru sprejet sklep, da za primere povišanja cen vrtcev občinam določena sredstva nameni tudi država, vendar pa je bilo pred nekaj dnevi na vladi sprejeto, da teh sredstev občine ne potrebujejo in da naj bi se cene vrtev celo znižale. Ob tem je dejala: »Jaz lahko županom rečem samo: vso srečo pri tem.« Glede na draginjo in glede na to, da povprečnine niso tako visoke, kot župani pričakujejo, oziroma glede na to, da so povprečnine nižje od tega, kar vsebinsko občine morajo narediti, Jelka Godec meni, da bi država vendarle morala pristopiti k pomoči vsaj v primeru vrtcev in šol.

Poslanka Anja Bah Žibert je ob tem opozorila, da so se v času vlade Janeza Janše povprečnine dvignile, poleg tega pa so takrat občine, ki se srečujejo z romsko problematiko, prejele dodatna sredstva. Poudarila je, da je to primer dobre prakse, dobrih rešitev, kako pomagati tistim delom, ki potrebujejo pomoč. Kot je dejala: »Mislim, da bi morala država danes, v tem trenutku pomagati slovenskim občinam, da ne bo prihajalo ne samo do podražitev vrtcev, ampak tudi komunalnih storitev in drugih zadev. To se da, samo volja je potrebna.«

Župan Novega mesta Gregor Macedoni je dodal, da je bil oktobra na pogajanjih z ministrico za javno upravo in ministrom za finance in da je takrat dogovorjeno zvišanje povprečnine za leto 2023 in 2024 zajemalo samo do tedaj znane stroške. Kot je poudaril, navedbe, da je vse, kar se dogaja letos, zajeto v tem dvigu, ne držijo: »Dejstvo je, da je po teh pogajanjih in tej uskladitvi prišlo do dviga plač pomočnic vzgojiteljic v vrtcu, ta del sigurno ni zajet, prav tako so bili še drugi dvigi, ki prav tako niso zajeti, npr. minimalna plača, ki se je povišala z novim letom.« Opozoril je, da so vse to dvigi, ki jih je treba še letos izpogajati. Kot je zaključil: »Mislim, da nas je bilo kar nekaj za mizo in da nam zgodovinski spomin še ni čisto do konca ošibil.«

Poslanska skupina SDS na obisku na Dolenjskem (foto: SDS)

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine