0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

(FOTO DOKAZ) Rok Snežič nikoli ni skrival, da “odpira vrata” tudi na Darsu, Pop TV uporabila štiri leta star posnetek, da bi ga diskreditirala

Piše: Nova24tv.si

Strici iz ozadja so včeraj skušali organizirati nov “veliki pok”. Na največji komercialni televiziji POP TV so objavili posnetek, na katerem davčni svetovalec in lobist Rok Snežič prejema 5 tisoč evrov. Po besedah domnevnega žvižgača naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Skesani žvižgač in podkupovalec naj bi mu plačal 90 tisoč evrov podkupnine. Odgovorni na družbi za avtoceste so kakršnokoli prejemanje podkupnin nemudoma zanikali. V času, ko javnomnenjska podpora vladi strmoglavlja, je bila resnična tarča poskusa medijskega atentata opozicijska SDS, s katero naj bi bil po njihovim navedbah Snežič povezan. SDS je takoj po objavi posnetka objavila demanti, v katerem je navedla, da Snežič “ni nikoli pridobival sredstev za stranko”. 

Kritični del javnost je kaj hitro opazil, da pri zgodbi nekaj “ne štima”. Ugibanja o neiskrenem poročanju režimske POP TV je danes še dodatno podkrepil urednik Mirko Mayer, ki je na socialnih omrežjih objavil informacije o tem, kako se je v preteklosti podjetje Žonta, d. o. o., ki je v pravnem sporu z Darsom, med drugim obrnilo tudi na Snežiča. Za rešitev problema naj bi bili pripravljeni plačati 90 tisoč evrov. “Tako, mimogrede, ker je prav, da se pove: podjetje Žonta, d. o. o., je bilo maja 2019 v hišnih preiskavah zaradi suma, da so se na Darsov razpis za avtovleko tovornih vozil na AC prijavili s ponarejeno dokumentacijo,” se začne zapis urednika Planet TV.

Mayer dalje pojasnjuje, da se je podjetje, da bi zadostilo razpisnim pogojem, na razpis prijavilo z dvema popolnoma uničenima delovnima voziloma. Nato jim je DARS leta 2021 prekinil pogodbo, na kar se je podjetje pritožilo po sodni poti. Dars je tožbo na prvi stopnji dobil, primer pa je romal na drugo stopnjo, kjer je še sedaj. Dars je nato pripravil nov razpis, vanj pa je dodal določilo, da se nanj ne morejo prijaviti podjetja, ki jim je bila pogodba v preteklosti prekinjena.

Do posla ni prišlo
“Od tu lahko samo ugibamo, da so skušali ‘podjetniki’ zadevo rešiti “milom ili silom”, pri čemer so se med drugim obrnili tudi na Roka Snežiča. Koliko denarja so pri tem porabili in za kakšen namen, če sploh, ne vemo. Govori se o 90 tisočakih. Zamolčano dejstvo pa je, da posla kljub vsemu niso dobili,”
 zapiše Mayer.  Nato nadaljuje, da do posla ni prišlo. “In zakaj ne? Ravno zato, ker se uprava Darsa z nikomer od omenjenih ni želela sestati. Za kar si, prej kot afero, zaslužijo pohvale. Je že tako, da bi šla v normalni državi tisti, ki podkupnino da, in tisti, ki jo prejme, oba v zapor. Pri nas pa takšni postanejo žvižgači,” zaključi.

Njegovo delo je lobiranje
Na režimski televiziji so hkrati z “razkritji” obenem tudi razkrili, da je sicer davčni svetovalec tudi “lobist”. Ko so Snežiča povprašali o domnevnih podkupninah, jim je ta odgovoril “Podkupnine jaz nisem nikoli prejel” in tudi “če sprejmem, sprejmem plačilo za svoje opravljeno delo.” Dodal je še, da je tudi registriran lobist pri Komisiji za preprečevanje korupcije. Dejstva, da se preživlja z lobiranjem tudi ni nikoli skrival. Še več, javno ga je oglaševal na z JUMBO plakatih. “Sicer pa 24ur niso razkrili nobene afere, Rok Snežič je svojo dejavnost lobiranja oglaševal,” je zadevo komentiral voditelje oddaje “Kdo vam laže” Boris Tomašič.

Razkrite povezave
Danes je raziskovalni novinar Bojan Požar k zgodbi dodal še novo, dodatno dimenzijo. Snežič naj bi po navedbah 24ur imel vpliv tako na Valentina Hajdinjaka kot tudi Damijana Jaklina iz vrst NSi. Oba sta povezavo s Snežičem empatično zanikala. Jaklin je denimo dejal: “Gospoda ne poznam in ne vem, kakšen vpliv naj bi imel name … to gre dejansko za izkoriščanje mojega imena, kar me zelo moti.” Hajdinjak je povedal: “Roka Snežiča ne poznam. Nikoli se nisva videla, nisva govorila, nikoli si nisva dopisovala.”

Požar pa po drugi strani piše: “Damijan Jaklin, ki se ga omenja v zvezi z domnevnimi podkupninami na Darsu, je po navedbah naših virov iz policije bratranec Aljoše Jaklina, vodje preiskav na NPU in desne roke direktorja NPU Darka Muženiča. Aljoša Jaklin je bil tudi vodja znanih preiskav in “avtor” kazenskih ovadb zoper Mateja Tonina in Žana Mahniča (ti dve ovadbi sta, koliko je znano, sicer že zavrženi), Aleksandro Pivec in Damjana Žuglja (ex UPPD), vljučen pa je tudi v preiskavo Gen-I. Žena od Aljoše Jaklina je glavna tajnica pri Darji Šlibar, vodji SDT (Specializirano državno tožilstvo), kjer ima dostop do informacij iz NPU in SDT ter vpliv na Šlibarjevo.” Jaklin je bil sicer nekdanji državni sekretar na obrambnem ministrstvu v času, ko je bil obrambni minister Matej Tonin.

Tretja dimenzija – je bil ujet v pogovoru za popolnoma drugo stvar?
Bo pa celotna zadeva očitno prej ali slej dobila svoj sodni epilog. Novinar Luka Perš, ki je bil očitno v stiku s Snežičem, je namreč na omrežju X zapisal naslednji (domnevno) Snežičev citat: “Vložil bom kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu zaradi nezakonitega snemanja.” No, Perš je ponudil veliko bolj trivialno razlago tega, kako je nastal posnetek. “Ne bi se čudil, da avtovleka Žonta nastopa v dvojni vlogi. Pa slišal sem, da je posnetek od Žonte, ko je Snežič prodal pokvarjeno mašino za 5 jurjev in je Snežič zahteval denar nazaj. To je vsa zgodba,” je zapisal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine