7.6 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Film Vzporedni mehanizem globoke države po umiku predvajanja na nacionalni televiziji danes na Planet TV, jutri na Nova24TV, v ponedeljek na ETV

Piše: Janja Strah

Dokumentarni film Vzporedni mehanizem globoke države, posnet po istoimenski knjigi ekonomista Rada Pezdirja, bo prikazan danes ob 21.30 na Planet TV. Nacionalna televizija je namreč dokumentarec umaknila s sporeda in ga prestavila na povolilni čas.

»Pravkar so me z RTV Slovenija obvestili, da dokumentarnega filma Vzporedni mehanizem globoke države ne bodo predvajali jutri, 16. aprila, ker bi to pomenilo kršitev njihovih predvolilnih pravil (v dokumentarcu, denimo, kot predsednik preiskovalne komisije, ki je preiskovala zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, nastopa Anže Logar, ki je kandidat za poslanca),« je včeraj dopoldne na družbenem omrežju Twitter zapisal producent Jože Biščak, urednik revije Demokracija in direktor družbe Nova obzorja.

Spodaj si lahko ogledate napovednik.

Dokumentarni film sledi knjigi, kjer Rado Pezdir razkriva in z dokumenti dokazuje, da je bil v nekdanjem komunističnem režimu vzpostavljen sistem, ki je deloval mimo vseh pravil in regulativ. Skrbel je za ugodje elite »novega razreda«, obnašal se je povsem kapitalistično (medtem ko je ljudem govoril, da morajo živeti v socializmu), partija in njena politična policija (Udba) sta delovali kot organizirana kriminalna združba, ki je se ukvarjala s tihotapstvom cigaret, umori ideoloških sovražnikov, za svoje potrebe je ustanavljala podjetja in banke v tujini.

Najbolj grozljivo je, da se je vzporedni mehanizem prenesel tudi v samostojno in vsaj na deklarativni ravni demokratično Slovenijo. V dokumentarnem filmu je tako omenjena Operacija Merkur, ki z dokumenti dokazuje, kako je zadnji šef partije in prvi predsednik države Milan Kučan odločal o zadevah, za katere ni imel nikakršnih pristojnosti.

O Operaciji Merkur je Rado Pezdir govoril tudi na pogovornih večerih v okviru Demokracija magazin toura 2021/2022 (spodaj).

Film se začne in konča (podobno kot knjiga) s primerom pranja iranskega terorističnega denarja. Prav ta del naj bi bil sporen za RTV Slovenija, saj v njem nastopata dva kandidata za poslanca na državnozborskih volitvah. Zato je RTV Slovenija dokumentarni film umaknila s sporeda.

»V uredniške in programske odločitve nacionalne televizije se ne bom vmešaval. Tako so se odločili in tako je, kot je. Si pa dovolim vprašati, kako so lahko pred leti tik pred volitvami predvajali finski dokumentarni film o Patrii, čeprav so v njem prav tako nastopali kandidati za poslance,« je povedal Jože Biščak in dodal:

»Če špekuliram, lahko rečem, da globoka država na teh volitvah stoji na nasprotni strani kot stojijo demokratične sile, združene v desnosredinskih strankah aktualne vladne koalicije. Očitno menijo, da dokumentarni film razkriva preveč kriminala ponosnih naslednikov in njihovih podpornikov ter bi lahko preveč občinstva vplivalo na volitve. Ampak, poudarjam, film razkriva in prikazuje klasični kriminal.«

»Moja iskrena želja s tem dokumentarcem je, da bi ga predvajali na kateremkoli srečanju izvršilnih organov Združenja zveze borcev Slovenije. Jaz bi si končno želel pogovor z njimi in da lahko pričnemo z razpravo o zgodovini Partije. Želim si le debato, ne želim spremeniti toka zgodovine v Sloveniji,« v pogovoru o nastanku dokumentarca pojasni Rado Pezdir, ki je tudi soscenarist. Film bo na ogled na nekaterih televizijskih postajah in kanalih, preveden bo tudi v tuje jezike in ponujen tujim televizijskih družbam. Nekatere države se že zanimajo za predvajanje filma na njihovih kanalih.

Film je projekt družbe Nova obzorja (s pomočjo televizije Nova24TV). Režiral ga je Tomi Cegnar, ki je skupaj z Jožetom Biščakom (idejna zasnova filma) tudi producent, scenarij je po svoji knjigi napisal Rado Pezdir. Cegnar je bil producent tudi pri filmih Maske demokracije (obravnava neuspelo tranzicijo) in 46 minut.

Film bo sicer prikazan:

Planet TV, sobota, 16. aprila, ob 21.30

Nova24TV, nedelja, 17. aprila, ob 20.00

ETV, ponedeljek, 18. aprila, ob 20.35; torek, 19. aprila, ob 20.25; sobota, 23. aprila, ob 10.30

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine