3.5 C
Ljubljana
sobota, 3 decembra, 2022

Fides: Vladna stran dela vse v smeri, da ohranja sistem, ki je prinesel veliko pomanjkanje zdravnikov

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24.TV.si)

Kljub včerajšnji soglasni ugotovitvi ministra za zdravje in ministrice za javno upravo in predstavniki Fidesa, da je zdravstveni sistem v velikih težavah, se današnji predlog ministra o skupnih pogajanjih vseh zdravstvenih sindikatov hkrati oddaljuje od hitrih in učinkovitih rešitev, so poudarili v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (FIDES). S tem vladna stran dela vse v smeri, da ohranja sistem, ki je prinesel veliko pomanjkanje zdravnikov predvsem v javnem zdravstvu ter na široko odpira pot privatizaciji in odhajanju zdravnikov v zasebni sektor ter v druge oblike dela.

Fides poudarja, da so neposredna pogajanja o stavkovnih zahtevah najhitrejša in najučinkovitejša možnost za iskanje rešitev za izboljšanje sistema. Zato v sindikatu pričakujejo, da bo minister Danijel Bešič Loredan izpolnil obljube z včerajšnjega sestanka in jim posredoval konkreten vsebinski predlog in časovnico reševanja stavkovnih zahtev, da ga lahko že v četrtek obravnava glavni stavkovni odbor Fides, kar bo osnova za nadaljevanje pogajanj.

“Predlog ministrstva o sočasnih skupnih pogajanjih za vse tri kolektivne pogodbe z vsemi sindikati za področje zdravstva, s katerim smo bili danes prvič seznanjeni, je odmik od dogovorjenega in kot tak onemogoča plodno iskanje nujno potrebnih rešitev,” so poudarili v sindikatu in pojasnili, da je primerljivo usklajevanje enotnega plačnega sistema trajalo šest let – to je časovno obdobje, ki si ga v tem trenutku za reševanje najbolj kritičnih težav ne smemo in ne moremo privoščiti, če želimo za vse prebivalce ohraniti dostopen in varen javni zdravstveni sistem. Zato sta sindikalna predstavnika zdravnikov in zobozdravnikov ministra danes seznanila, da vidi Fides rešitev v pogajanjih o reševanju stavkovnih zahtev, v okviru katerih se lahko naslovi tudi vprašanje plačnih nesorazmerij za delovna mesta zdravnikov in zobozdravnikov.

Odmik od včeraj dogovorjenega reševanja Fidesovih stavkovnih zahtev med ministroma in Fidesovo pogajalsko skupino je tako v nasprotju z dogovorom in interesi pacientov in slaba popotnica za sklenitev sporazuma pred 19. oktobrom, dnevom napovedanega začetka stavke, so še opozorili v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.

 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Foto: STA)

Tudi predstavniki sindikatov zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege so nad današnjim drugim krogom pogajanj na ministrstvu za zdravje razočarani, poroča STA. Kot so dejali v izjavah za medije po koncu srečanja, so pričakovali konkreten vladni protipredlog, a ga danes še niso dobili. Ponovno se bodo tako sestali prihodnji teden. “Ne moremo biti zadovoljni. Pričakovali smo konkreten vladni protipredlog, predvsem za nas, ki zastopano plačno podskupino zaposlenih v zdravstveni negi. Minister zaenkrat še nima mandata vlade, da bi se pogajal z nami, ker menijo, da smo z lanskim dogovorom uredili vsa nesorazmerja in zadovoljivo dvignili plačne razrede za vse zaposlene v zdravstveni negi. To seveda ni res,” je v izjavi dejala predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar. Po besedah predsednice sindikata zdravstva in socialnega varstva Irene Ilešič Čujovič so danes pričakovali napredek. “A tega napredka ni bilo. Nismo dočakali protipredloga vladne strani. Vrtimo se na točki nič,” je bila kritična.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar (Foto: STA)

Po poročanju STA so danes potekala pogajanja za tri kolektivne pogodbe, poleg pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege tudi za kolektivno pogodbo za zdravnike in zobozdravnike. Pogajanj se je poleg sindikatov, ki so podpisniki kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva, udeležil tudi sindikat zobozdravnikov Dens, predstavnika zdravniškega sindikata Fides, ki sta se v začetku udeležila pogajanja, pa sta jih pred koncem zapustila. Kot je bilo napovedano sprva, naj bi minister za zdravje Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik javnost z nadaljevanjem pogajanj seznanila danes ob 14. uri, a so z ministrstva za zdravje po koncu srečanja s sindikati sporočili, da je novinarska konferenca prestavljena na četrtek.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine