16.9 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Piše: Gašper Blažič

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel dogajati še en fenomen “novega obraza”? Tretje mesto Vesne med strankami odpira številna vprašanja – na podoben način je pred desetimi leti evropski poslanec Kardeljev vnuk Igor Šoltes z novo stranko Verjamem, ki je danes praktično ni nikjer več, Šoltes pa je že zdavnaj prestopil k svoji “matici” SD, ponosni naslednici ZKS. 

Znano je sicer, da t. i. ekološke stranke rastejo kot gobe na dežju. Tudi Gibanje Svoboda se je najprej imenovala Zelena dejanja, njen prvi predsednik je bil Jure Leben, ki je kandidiral na listi Svobode za Evropski parlament in ga je vlada takoj po volitvah imenovala za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba. Kot je znano, je bil Leben v preteklosti že minister, ki ga je t. i. maketna afera stala položaja.

Prebilič kot as iz rokava namesto Goloba?

Nekaj podobnega velja tudi za stranko Vesna, ki je imela izdatno medijsko podporo, verjetno z namenom, da glasovi, ki jih je izgubila Svoboda (ter SD), ne bi šli “v prazno”. Zato so za nosilca liste izbrali Vladimirja Prebiliča, ki je bil doslej kočevski župan, je pa kandidiral tudi na predsedniških volitvah in je zato prepoznaven novi “novi obraz”. Jedro tehnologije “novih obrazov” je namreč v tem, da v ospredje postavljajo kadre z všečnim imidžem, svežo govorico, dobro prepoznavnostjo, a pod pogojem, da so v državni politiki še “nepopisani listi” (čeprav to ne drži vedno). Na ta način so stari botri v politiko pripeljali cel kup ljudi, ki so bili v začetku “novi obrazi”, denimo Zorana Jankovića, Marjana Šarca, Mira Cerarja ml. in sedaj Roberta Goloba.

Prebilič, po osnovni izobrazbi profesor zgodovine in geografije, kasneje pa je doktoriral iz obramboslovja, sicer velja za zelo ambicioznega politika. Poklicno gre za izrednega profesorja na FDV oz. na tamkajšnji katedri za obramboslovje, kjer je kot asistent zabeležen sedaj že nekdanji evropski poslanec Klemen Grošelj. Občino Kočevje kot nepoklicni (!) župan vodi že od leta 2010 dalje, ko je premagal dotedanjega župana in tudi nekdanjega poslanca Janka Vebra. Ironija pa je, da sta bila z Vebrom nekdaj oba člana SD: Veber je bil župan, Prebilič pa občinsko svetnik, aktiven je bil v SD tudi na državni ravno. Danes pa nihče od njiju ni več član SD. Veber je sicer ustanovil stranko Sloga in se nato še enkrat (neuspešno) potegoval za županski stolček, SD pa se mu je odrekla, ko se je kot obrambni minister zapletel v obveščevalno afero.

V Demokraciji smo sicer nekajkrat že pisali o tem, da se Prebilič kot kočevski župan ni ravno izkazal, čeprav je po drugi strani, zanimivo, sodeloval tudi kot gostitelj proslav Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ob obletnici prvega postroja Teritorialne obrambe (17. december 1990). Je pa skozi soočenja pokazal, da je politično podobno “rdeč” kot predstavniki Svobode, SD, Levice, itd. Povrh vsega pa še na strani fanatikov, ki vsiljujejo že kar glomazne ukrepe t. i. zelenega prehoda, čeprav se je že pred časom pokazalo, da gre za veliko prevaro.

V Bruslju največ glasov za Vesno

Zagotovo pa se režiserjem inštalacije Prebiliča kot “novega obraza” za zdaj lahko smeji. Ne samo, da je Vesna osvojila tretje mesto, tudi med prejemniki preferenčnih glasov je Prebilič na tretjem mestu – dobil je dobrih 52 tisoč glasov (od skupaj dobrih 70 tisoč glasov, kolikor jih je dobila Vesna). Analiza glasovanja v tujini je pokazala, da je Vesna dobila največ glasov Slovencev na Dunaju, v Beogradu in tudi v Bruslju. Na to dejstvo je pred nekaj dnevi opozoril novinar in urednik Peter Jančič:

Na Dunaju, v Beogradu in v Bruslju največ glasov za Vesno

Glede na to, kako je “prva dama” (pravzaprav spremljevalka neznanega statusa predsednika vlade) Tina Gaber nedavno svinjala po SDS glede kadrovanja, se velja vprašati, koliko je v času prejšnje vlade SDS sploh lahko “kadrovala” na Stalnem predstavništvu pri Evropski uniji, če gre tam največ glasov za Vesno. Na to je opozoril celo sam predsednik SDS Janez Janša:

Kot je namignil Janša, so prav ti glasovi za Prebiliča, tudi v ljubljanskih okrajih, kjer sicer živi največ uradništva, znak, da se Golobu bliža konec. Navsezadnje tudi zaradi dejstva, da se stavka zaposlenih na upravnih enotah vse bolj zaostruje, med zaposlenimi pa “janšistov” praktično ni, kar je priznal tudi anonimni zaposleni (sicer simpatizer levice), ki se je razburil zaradi politične zamenjave načelnice UE Ljubljana Andreje Erjavec.

Graf pa tudi ponazarja, da je v Bruslju SDS, ki je bila sicer zmagovalna, končala na šele šestem mestu. Prehiteli sta jo celo Levica in NSi. Pri tem se je Janša med vrsticami obregnil tudi ob Anžeta Logarja.

Ni še znano, kako se bodo znebili Goloba

Se pa zadnje čase širijo tudi ugibanja, ali je sedaj tudi Golob že “vrgel puško v koruzo” in nonšalantno odpeketal na dopust v Dallas, kjer s svojim tabloidnim obnašanjem dejansko vzbuja čedalje več zgražanja. Kar bi pomenilo, da se z ničemer več ne obremenjuje in da že sam ve, da bo končal med “ropotijo”, zato mu za odzive javnosti kratko malo “dol visi”. Vprašanje je sicer, kaj sta mu vmes sporočila botra Zoran Janković in Milan Kučan. Slednji je že komentiral rezultate volitev in kritiziral Golobovo vlado.

Kučan med vrsticami pošilja Goloba v politični pokoj

Kako bodo Goloba zamenjali in ali bi ga utegnil “začasno” zamenjati celo Janković, ni znano. Znano pa je, da Janković doslej še ni vodil vlade, kljub spektakularni zmagi Pozitivne Slovenije, ki je sledila znameniti “pasji procesiji” na Magistrat (2011). Janković namreč na pogajanjih o sestavi vlade ni pokazal nikakršne fleksibilnosti, tako da je nato vlado vseeno sestavil Janša, vendar so to vlado nato zrušili, da so lahko na položaj spravili Alenko Bratušek, ki jo je uspelo prodati Mercator.

Sedaj se zastavlja vprašanje, koliko časa bo Prebilič “zdržal” v Bruslju in ali ga bodo morda že v prej kot dveh letih “potegnili” nazaj v Slovenijo. In po drugi strani ne pozabimo, da ima tranzicijska levica še vedno nekaj “železa v ognju”, ko gre za podtaknjene afere, s katerimi skušajo na nepošten način zniževati javnomnenjski rejting SDS. Prav evropske volitve so pokazale, da tranzicijska levica na pošten način ne more zmagati.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine