14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Feministke norijo v stilu islamistov! Karikatura v Delu razbesnela tudi Natašo Pirc Musar in Marto Kos!

Piše: G. B. 

Če velja, da so glavne tarče političnih preganjalcev medijske svobode predvsem mediji, kot so npr. Demokracija, Nova24TV, Planet TV, itd., pa tu in tam “spodrsne” tudi kateremu od t. i. mainstream medijev. 

Karikaturist Marko Kočevar je namreč s karikaturo sprožil pravi val ogorčenja, ker se je lotil feministk, očitno v zvezi s posvetom slovenske diplomacije. Njihov odziv že skoraj spominja na divjanje islamistov ob objavi karikatur začetnika islama preroka Mohameda pred leti. Morda je razlog v tem, da so se na karikaturi prepoznale nekatere političarke: Urška Klakočar Zupančič, Tanja Fajon in Nataša Pirc Musar. 

No, vseeno pa tako hudih posledic, kot bi se zgodile v primeru, da bi takšno karikaturo objavila Demokracijo, vendarle ne bo. Spomnimo: našega prejšnjega urednika Jožeta Biščaka so preganjali zaradi več stvari: sporne naslovnice, pa tudi zaradi glose. Zaradi slednje so ga celo obsodili.

Sicer pa, fotografija ne laže:

Po svoje je res zanimivo, kar ugotavlja tudi Boštjan Perne: “Koliko smo se naposlušali o medijski svobodi in žlahtni satiri, ko je padalo po desnih. Ko pa žlahtna satira pade po levi (ženski) eliti je pa to sovražni govor.”

Kako je izgledal odziv feministk, lahko vidite v naslednji niti, ko se je v imenu združenja “Ona ve” oglasila Marta Kos, sedaj že nekdanja desna roka Roberta Goloba:

Torej, po mišljenju Marte Kos naj bi šlo celo za namerni seksizem. No, vmes je zapisala celo nekaj lovskih. Denimo: “V Združenju ONA VE ocenjujemo, da je to priložnost, da se naučite kaj novega o pomenu enakosti spolov v medijih.” Kaj je zanje “enakost spolov”, seveda vedo le oni/one.

Oglasila se je celo predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki pravi, da “šovinistični diskurz, ki ob medijski izpostavljenosti prispeva k temu, da smo ženske na vodilnih položajih in tudi sicer žal še vedno “drugi” spol, je škodljiv. Leta 2023 je diskreditacija na podlagi znaka šibkosti. Tudi to je znak, da boj za pravice žensk še zdavnaj ni končan in da jih ne gre jemati kot samoumevnih.” 

Zanimivo, odzvala se je tako rekoč s svojega obiska v Latviji, tako nujno je bilo:

Tudi Tanja Fajon se je odzvala:

Sedaj se postavlja vprašanje, kako bo ravnal glavni lastnik Dela Stojan Petrič ter vodstvo časopisne družbe. Bodo popustili pod pritiski ali bodo branili svobodo?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine