22.8 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Fašizem in svoboda, ključni besedi propagandistov tranzicijske levice

Piše: Edvard Kadič 

Desetletja ponavljanja “Smrt fašizmu, svoboda narodu« pusti posledice v ljudeh. Te pa žal niso samo pozitivne, kot je bil verjetno namen ustvarjalcev te parole. Beseda »fašizem« predstavlja zlo, »svoboda« pa nekaj dobrega. Fašizem je ideologija, ki je nastala v Italiji v začetku 20. stoletja. Njen glavni cilj je vzpostavitev totalitarnega političnega sistema, kjer ima država popoln nadzor nad družbo in gospodarstvom. Voditelji države imajo popoln nadzor nad vsemi vidiki življenja v družbi. To obsega gospodarstvo, kulturo, medije, izobraževanje, kmetijstvo in seveda državno upravo. Pluralizem, demokracija in svoboda govora so nekaj, čemur nasprotujejo, propaganda in cenzura pa se uporabljata za ohranjanje oblasti.

Nasploh je zmerjanje s fašisti v Sloveniji zelo učinkovito in dobrodošlo prav tranzicijski levici. Vsakokrat, ko nekomu rečete fašist, v globinah duše zazveni razmerje zlo proti dobremu, tj. fašizem proti svobodi. Vsakokrat, ko nekoga ozmerjate za fašista, nezavedno odprete pot težnjam po svobodi. (Mogoče je tako tudi bolj razumljivo tistim, ki niso najbolj vešči politične propagande, zakaj se nekdo v svobodi (!) in demokraciji (!) poimenuje Gibanje Svoboda.)

Fašizem v svoji izvorni obliki govori tudi o »čisti« narodni identiteti, ki temelji na rasni in kulturni homogenosti. Zanimivo zato, ker tako bolj razumemo, zakaj je slovenski tranzicijski levici tako pomembno, da ne uporablja slovenskih zastav in drugih slovenskih simbolov v politične namene. Uporablja pa vse druge, npr. jugoslovanske, mavrične, rdeče, kakršnekoli pač, le slovenskih ne. Prav uporaba slovenskih zastav je potem lahko za  označevalec, kdo je politični nasprotnik in kdo naj se zmerja s fašistom. Raison d’être v ozadju je, da se z uporabo nacionalne zastave poziva k »čisti« narodni identiteti in zato je uporabnik slovenske zastave – fašist. Najlepše se to vidi na družabnem omrežju Twitter, kjer si uporabnik k imenu lahko pripne tudi slovensko zastavo. Ker tranzicijski levičarji in njihovi privrženci slovenskih zastav in druge slovenske simbolike ne uporabljajo v politične namene, lahko mirno zmerjajo vse, ki jih uporabljajo, s fašisti. Zanimivo, da ljudje, ki uporabnike slovenskih zastav tako radi zmerjajo s fašisti, na primer na košarkarski tekmi nimajo težav z uporabo slovenskih zastav.

S takšno populistično ideologijo v ozadju laže razumemo tudi nizko kompetentnost, občasno že prav v nebo vpijočo nedoraslost funkcijam zdajšnje vladajoče strukture. (Isti ptiči pač skup letijo.) Opazna je namreč odsotnost razumevanja vzročno-posledične povezave, da današnja dejanja vodijo v jutrišnje posledice. Prav razumevanje te vzročno-posledične povezave pomeni podlago za prevzemanje odgovornosti za svoje odločitve. Lep primer je npr. vračanje kazni izgrednikom v času Janševe vlade. Tako se pač ne dela, ne pri otrocih in ne z odraslimi. Če so ljudje kršili zakone, morajo biti sankcionirani. Če to ne velja za vse enako, dobimo vladavino močnejšega ali celo brezvladje oziroma anarhijo.

Ne preseneča, da se je retorika vladajoče koalicije hitro poenotila v obtožbah, ko je Pavel Rupar na zadnjem shodu pozval predsednico države, naj odslovi svojo svetovalko za upokojenska vprašanja zaradi njene podpore evtanaziji. Očitno je strah pred posledicami protestov zelo velik, da je svoje privržence treba znova pozvati na boj – proti fašizmu. Predsednica se je na Ruparjev poziv odzvala z očitkom, češ da jo Rupar poziva k nekakšni odstranitvi ali še kaj hujšega glede omenjene svetovalke. Grozno, kajne? Fašizem? Nato pa so se predvidljivo kot po tekočem traku začele vrstiti izjave veljakov in zaslužnih nameščencev tranzicijske levice o fašizmu političnih nasprotnikov. Začelo se je znova gibanje političnega polja. Gibanje za svobodo, proti fašizmu vendar. Smrt fašizmu, svoboda narodu. V gibanje za svobodo. Gibanje Svoboda torej. Očitno nagoto cesarja vidi vedno več ljudi, saj podpora vladni koaliciji v javnomnenjskih raziskavah pada. Zato je treba propagandni stroj »fašizma« tranzicijske levice znova aktivirati, saj obmetavanje nasprotnikov s fašisti preverjeno deluje. Vsaj za zdaj še.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine