1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Fajonova v DZ s skoraj 7x manj prejetimi glasovi od premierja Janše

Piše: Janja Strah 

Po včerajšnjih državnozborskih volitvah na katerih je slavilo Gibanje Svoboda Roberta Goloba smo si podrobneje ogledali kako so se odrezali voditelji strank, ki so se uvrstil v Državni zbor. V novi sestavi bodo v DZ GS, SDS, NSi, SD in Levica. Nekateri analitiki sicer menijo, da je obstanek Levice zaradi vseh glasov iz tujine, ki še niso prešteti vprašljiv. 

Največ glasov med predsedniki strank, ki so se uvrstile v Državni zbor je prejel predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, za katerega je glasovalo 9.613 volivcev. V izbranem volilnem okraju Ljubljana Center je bil Golob deležen 41,02-odstotne podpore, a je presenetljivo v skupnem seštevku med svojimi poslanci zasedel šele 16. mesto.

Na drugem mestu je predsednik SDS Janez Janša, za katerega je glasovalo 7.698 volivcev. V izbranem volilnem okraju Grosuplje je Janša prejel 35,4 odstotkov glasov. V svojih okrajih sta bila glede na delež prejetih glasov od Janše bolj priljubljena poslanca Jelka Godec in Bojan Podkrajšek, ki pa sta prejela manjše število glasov. 4.399 za Godčevo in 4.896 za Podkrajška. 

Sledi predsednik NSi Matej Tonin, za katerega je glasovalo 4.678 volivcev. V izbranem volilnem okraju Kamnik je bil Tonin deležen 11,77-odstotne podpore. Po deležu volivcev je med strankarskimi kolegi končal na 4. mestu, blestel pa ni niti v svojem volilnem okraju v Kamniku, kjer so ga prehiteli Aleš Lipičnik (GS) s 31,4 odstotkov, Nežka Poljanšek (SDS) z 19,28 odstotki in Marjan Šarec (LMŠ) z 13,12 odstotki glasov. Nikomur od naštete trojice pa se ni uspelo uvrstiti v parlament.

Na 5. mestu je predsednica SD Tanja Fajon za katero je glasovalo komaj 1.133 volivcev, a se ji je vseeno uspelo prebiti v DZ. V izbranem volilnem okraju Ljubljana Šiška 2 je Fajonova prejela borih 8,65 odstotkov glasov. Med lastnimi poslanci se je uvrstila na predzadnje mesto. Manj ljudi je od poslancev v DZ podprlo samo še Bojano Muršič. Fajonova je od vseh voditeljev strank v DZ prejela najmanj glasov.

Na zadnjem mestu je prvak Levice Luka Mesec, ki je po svoje tudi prvi – je namreč edini od predsednikov strank v DZ, ki so med strankarskimi kolegi bili deležno najvišje podpore med volivci. Za Mesca je skupaj glasovalo 2.016 volivcev, v izbranem volilnem okraju Ljubljana Center p ga je podprlo 14,93 odstotkov volivcev. Mesec je tudi edini od voditeljev strank, ki so po poraznih rezultatih na volitvah že napovedali, da bodo ponudili svoj odstop.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine