12.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Fajonova pritiska s priznanjem Palestine, pritiska pa tudi “študentski Hamas” s FDV-ja, Levica pa skoraj v slogu hutijevcev nad ladje

Piše: Gašper Blažič

Študentje Univerze v Ljubljani (UL) so se danes z nezadovoljstvom odzvali na sklepe, ki jih je v odziv na njihove zahteve ta teden sprejel senat UL, včeraj smo jih tudi objavili na naši spletni strani. Kritični so, kot pravijo, do dejstva, da univerza ne namerava prekiniti vezi z izraelskimi institucijami, pogrešajo tudi jasno obsodbo genocida v Gazi.

Ob tem napovedujejo, da bodo stopnjevali pritisk, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve – do zadnje pike. “Izjava rektorja, ki je v javnost prispela tik po našem srečanju, je korak v pravo smer […], a še vedno pogrešamo jasno opredelitev, da gre za nedvoumen genocid nad palestinskim ljudstvom, ki ga je potrebno obsoditi,” so v izjavi zapisali študentje. Z izjavo v imenu posameznikov in organizacij, ki so sodelovali pri nedavni zasedbi prostorov ljubljanske Fakultete za družbene vede (FDV), so se odzvali na dogajanje po srečanju z rektorjem 13. maja in na sklepe senata UL, ki jih je na dopisni seji med 20. in 22. majem sprejel v odziv na zahteve študentov.

Študentski Hamas stopnjuje pritisk

Študentje so izrazili nezadovoljstvo s sklepi senata univerze, ki so po njihovem premalo konkretni in jasni pri obsodbi Izraela ter dejanj te države na zasedenih palestinskih ozemljih, zlasti v Gazi. Ob tem zavračajo “doslej vzpostavljeno narativo, da je univerza v mnogih pogledih nemočna”. Kritični so bili do dejstva, da univerza ne namerava prekiniti trenutnih vezi z izraelskimi ustanovami in podjetji, ter opozorili na “izmikanje oz. prelaganje odgovornosti na druge politične instance”. Posebej so omenili vprašanje sodelovanja Strojne fakultete UL z inštitutom Technion, ki je “tesno vpleten v izraelski industrijsko-vojaški kompleks in s tem reprodukcijo genocida in okupacije”.

Ponovili so tudi svoje zahteve, ki zajemajo obsodbo izraelskega genocida nad palestinskim ljudstvom, priznavanje zgodovinske okupacije in apartheida, ki ga izvaja Izrael, prekinitev vseh sporazumov o sodelovanju z izraelskimi institucijami, ter priznavanje legitimnosti palestinskega narodnoosvobodilnega gibanja. “Dokler naše zahteve ne bodo popolnoma izpolnjene, bomo primorani stopnjevati pritisk. Študentsko gibanje v tem trenutku morda res navidezno miruje, saj noben študijski prostor ni neposredno zaseden, a to se lahko spremeni v kateremkoli trenutku,” so še sporočili.

Skratka, očitno se scenarij, ki smo ga napovedali, uresničuje. Po nekaterih namigih naj bi v podoben položaj potisnili še ostale članice ljubljanske univerze.

Hoteli so blokirati tudi ladjo

Z akcijo prohamasovskih aktivistov je povezan tudi včerajšnji sicer slabo obiskan protest proti prihodu ladje, ki naj bi po njihovo prevažala orožje za Izrael. Ladja Borkum je  sicer davi priplula v Luko Koper. Protestniki so sicer zahtevali, naj se ji to prepreči, Levica pa je od oblasti želela, da preverijo, kaj je dejansko na krovu. Kar močno spominja na akcije hutijevskih gusarjev ob obali Jemna.

Da ladja prevaža orožje za Izrael, so nedavno zatrdile španske propalestinske organizacije, po navedbah katerih naj bi šlo za 20 ton raketnih motorjev, 12,5 ton raket z eksplozivnimi naboji, 1500 kg eksplozivnih materialov in 740 kg topovskih izstrelkov. Ladja je zaradi pozivov k preiskavi ladje sredi maja že spremenila pot in se denimo ni ustavila v španski Cartageni. Nato se je usmerila proti Luki Koper, kamor je danes glede na podatke na spletni strani vesselfinder.com tudi vplula.

Pred tem so se sicer zvrstili pozivi protestnikov, med njimi Gibanja za pravice Palestincev, naj Slovenija to prepreči. A ministrstvo za infrastrukturo je že v ponedeljek javilo, da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji tega uprava za pomorstvo ne more prepovedati. Po informacijah slovenske vlade je sicer domnevno sporni tovor namenjen na Češko, kar je pred dnevi zatrdila tudi španska vlada. Levica je v torek na vlado naslovila pobudo, naj Slovenija preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

Na Upravi RS za pomorstvo so danes nikalno odgovorili na vprašanje, ali so glede ladje Borkum ravnali drugače kot običajno. “Uprava Republike Slovenije za pomorstvo ne sprejema in ne more sprejemati ukrepov, ki ob vplutju ladij v pristanišče ne bi bili običajni, saj lahko deluje le v skladu z zakonodajo,” je zapisal direktor pomorske inšpekcije Tomo Borovničar. Poudaril je, da je ladja v Nacionalnem enotnem oknu za pomorski promet najavila prihod v pristanišče in ob tem posredovala vse zahtevane podatke.

V Luki Koper so v zvezi s poročanjem nekaterih medijev, da so ob tej priložnosti pretovor posebej reorganizirali, pojasnili, da ima podjetje “vso tehnologijo, znanje in vzpostavljene procese ter protokole za izvajanje pretovorne dejavnosti za različne blagovne skupine”. Sporočili so še, da je “obseg pretovornih storitev odvisen od dovoljenj in navodil, ki jih izdajo pristojne inštitucije, špediterji oz. ladijski agenti”. TV Slovenija je sicer danes poročala, da naj bi del vojaškega materiala raztovorili v Kopru in prepeljali na Češko, del orožja pa naj bi ostal na ladji. Ta tovor naj bi po prvotni napovedi odplul nazaj v Cartageno v Španiji, vendar so opoldne spremenili cilj, tako da naj bi ladja odplula v Marghero pri Benetkah, je še poročala TV Slovenija.

Fajonova prav tako stopnjuje pritisk, Brglez nad državnega sekretarja Volka

Sicer pa je znano, da je Španija ena od držav v EU, ki jo vodijo socialisti in je menda že priznala Palestino, vendar očitno priznanje še ni realizirano. Zato slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon pritiska tudi na ostalo EU. Ministrica Fajon, ki se je nedavno osramotila z izjavami v prid iranskega režima, ne vidi razloga za odlašanje s priznanjem Palestine. Kot je dejala novinarjem pred sejo vlade, je Slovenija že sprožila postopek za priznanje, na zunanjem ministrstvu pa imajo pripravljen tudi sklep, ki ga lahko dajo na dnevni red, kadar koli se bo vlada odločila. “Jaz si želim, da to opravimo čim prej in pošljemo predlog tudi v državni zbor,” je poudarila ministrica. Že pred tem je v sredo zvečer v Odmevih RTV Slovenija nakazala, da priložnost za to vidi že na današnji seji vlade.

Po prepričanju ministrice s tem Slovenija pošilja pomembno sporočilo, da želi zagotavljati premirje, ki je ključno v regiji, tudi trajno varnost tako Izraelcev kot Palestincev, na drugi pa Palestincem sporoči, da imajo pravico do samoodločbe, do svoje državnosti in svojega obstoja. “Slovenija je naredila pomemben korak, nepovraten in jaz vztrajam, da je čas, da ga izpeljemo do konca,” je poudarila Fajon. Grožnje Izraela Norveški, Irski in Španiji, ki so priznanje Palestine napovedale za prihodnji teden, po mnenju ministrice ne smejo prestrašiti Slovenije. Prizadevanja Slovenije, da bi pridobila večjo podporo držav za priznanje, ministrica vidi tudi kot obliko pritiska na izraelsko vlado.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk pa je izpostavil, da Slovenija prizadevanja, da poišče še eno skupino držav za priznanje, nadaljuje v dogovoru s trojico, ki bo Palestino priznala 28. maja, da bi dali priznanju še večjo težo. “To je naša zaveza tem trem državam, pa tudi tistim drugim državam, s katerimi se še dogovarjamo, tako da je naša zaveza tudi povsem skladna dejstvu, da imamo posebno odgovornost kot članica Varnostnega sveta in delujemo tudi skozi Varnostni svet,” je dejal pred sejo vlade.

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila 9. maja in kot skrajni rok, ko naj bi odločitev posredovala državnemu zboru, določila 13. junij. V postopku za priznanje je izrazila pričakovanja za obe strani. Volk je danes poudaril pomen teh pričakovanj, češ da “samo priznanje ne nahrani nikogar in ne reši življenja nikomur”. Evropski poslanec Milan Brglez pa je v intervjuju, ki bo objavljen v soboto v prilogi Dnevnika Objektiv, sicer dejal, da Volk nasprotuje priznanju Palestine. “En človek zaustavlja vso državo,” je bil kritičen.

Volk je danes v odzivu za STA poudaril, da Brglez zavaja javnost z neresnicami o njegovem delu in o delu slovenske vlade. “Nenavadno je, da ob tem izkazuje popolno nerazumevanje delovanja vlade in sprejemanja vladnih odločitev. Še bolj nenavadno je, da ne razume posebne odgovornosti Slovenije kot članice VS ZN. Še najbolj nenavadno pa je, da napada vlado, v katero se ponuja za zunanjega ministra,” je bil še kritičen v pisni izjavi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine