23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Evropski parlament: Katarski korupcijski škandal

Piše: M. D. Vir: European Parliament VP 

Aretacije sredi Bruslja, zaradi zaradi suma korupcije, povezane s Svetovnim prvenstvom v nogometu: Policija je med drugimi prijela tudi Evo Kaili, podpredsednico Evropskega parlamenta in strankarsko kolegico Tanje Fajon, Milana Brgleza in Matjaža Nemca (S&D).

Eva Kaili je grška evropska poslanka iz skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov in ena od podpredsednic Evropskega parlamenta, hkrati pa članica sestrske stranke slovenske SD.

Njena aretacija naj bi bila del širše mednarodne preiskave domnevne korupcije in pranja denarja v povezavi s Katarjem, ki ravno gosti svetovno nogometno prvenstvo. Belgijsko državno tožilstvo je pojasnilo, da preiskava poteka že več mesecev, preverjajo pa se sumi, da predstavniki Katarja “z denarjem in dragimi darili” podkupujejo pomembne odločevalce v evropskem parlamentu.

Preiskava je potekala v domovih 16 osumljencev, kriminalisti pa so zasegli okoli 600 tisoč evrov, več mobilnih telefonov in računalniške opreme.

Po poročanju grškega portala ekathimerini, ki povzema pisanje belgijskega časopisa L’Echo, naj bi v bruseljskem domovanju Kailijeve našli “torbe denarja”. Kovček denarja naj bi kriminalisti našli tudi pri njenem očetu, ki je bil že na begu; kriminalisti sumijo, da je bil s strani znancev obveščen o preiskavi. V preiskavi naj bi bil aretiran tudi poslankin partner.

V sobi nekdanjega evropskega poslanca Antonia Panzerija, iz sestrske stranke slovenske SD in nekdanjega generalnega sekretarja Mednarodne konfederacije sindikatov (MEP), so našli pol milijona evrov v gotovini. Poleg njega so v priporu še Luca Visentinim, sekretar MEP iz Vidma ter vodja ene od nevladnih organizacij in asistent aktualnega MEP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine