24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Evropski denar: Nova vlada vzela ljudem in gospodarstvu ter prerazporedila k svojim nevladnikom!

Piše: Andrej Žitnik, Nova24TV

Nova vlada je kar na dopisni seji sprejela predlog, ki bi razdelil Evropska kohezijska sredstva zelenim in znanstveno-raziskovalnim vsebinam, medtem ko jih je Janševa vlada želela nameniti Fakulteti za strojništvo in razvoju gospodarstva.

Kot so sporočili iz Službe vlade za kohezijsko politiko, ki jo vodi dr. Aleksander Jevšek, je Vlada na današnji dopisni seji sprejela Predlog razdelitve sredstev med skladoma Evropski socialni sklad plus (ESS+) in Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR) Evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027.

Vlada EU predlaga prerazporeditev sredstev v višini 8,5 odstotka začetnih nacionalnih dodelitev Evropskega socialnega sklada (ESS+) na Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR) v okviru skupnih sredstev države članice na cilju “naložbe za delovna mesta in rast”. Cilji naj bi bili izboljšanje raziskovalnih in inovacijskih zmogljivosti ter uvajanje naprednih tehnologij ter krepitev investicij v izobraževalno, raziskovalno infrastrukturo ter raziskovalne kapacitete.

Vlada zagotavlja, da bodo sredstva, ki bodo iz ESS+ prerazporejena na ESRR, namenjena projektom s področja znanosti. Pri tem gre opozoriti na dejstvo, da so pri nas lezbične študije in raziskovanje koncepta uspoljenega subalterna v Ruandi (gre za dejanski projekt Mirovnega inštituta) tudi kategorija “znanosti”.

Kot je pripomnil nekdanji minister za kohezijo Zvone Černač, je denar, ki ga je Janševa vlada namenila za novo Fakulteto za strojništvo v Ljubljani, namesto tega šel v “mehke vsebine”.

Z novo vlado so se spremenili tudi cilji financiranja Programa Evropske kohezijske. Nova vlada tako načrtuje podporo petim ciljem politik:

  • pametnejša Evropa (inovativno in pametno gospodarsko preoblikovanje);
  • bolj zelena, nizkoogljična Evropa (vključno z energetskim prehodom, krožnim gospodarstvom, prilagajanjem na podnebne spremembe in obvladovanjem tveganj);
  • bolj povezana Evropa (mobilnost in povezljivost informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT);
  • bolj socialna Evropa (evropski steber socialnih pravic in podpora za zdravstveno varstvo);
  • Evropa bliže državljanom (trajnostni razvoj mestnih, podeželskih in obalnih območij ter lokalne pobude)
  • Sklad za pravični prehod, ki je namenjen premogovnim regijam.
Ko boste prebrali to besedno solato, vam bo hitro jasno, da gre za stavčne zveze, ki jih poslušamo že od Cerarjeve vlade naprej, polne pridevnikov, kot so zeleno, krožno, socialno, pravično, trajno, na koncu pa gre za od resničnega sveta odtujene projekte, ki so namenjeni pajdaško kapitalističnim klientom levih vlad, ki potrebujejo dober izgovor za črpanje evropskih sredstev. Po dolgih letih krilatic smo namreč pri uporabi obnovljivih virov še vedno na repu EU, čeprav je bilo v ta namen od leta 2004 investirano že več kot milijardo evrov sredstev.
Spomnimo. Po letih stagnacije, ko smo tako pod Cerarjevo kot Šarčevo vlado pristali na repu lestvic držav, po uspešnosti črpanja kohezijskih sredstev, je Janševa vlada na tem področju naredila odločne korake. Slovenija si lahko v prihodnjih letih obeta 2,9 milijarde evrov za izvajanje evropske kohezijske politike in 1,6 milijarde evrov za izvajanje skupne kmetijske politike. Dodatno bo lahko črpala tudi do 5,7 milijarde evrov za okrevanje in odpornost, od tega 1,6 milijarde evrov nepovratnih in 3,6 milijarde evrov povratnih sredstev. Očitno je nastopil čas, da socialisti začnejo ta sredstva “pravično” prerazporejati med svojimi prijatelji.
O zadevi je tvitnil tudi nekdanji premier Janez Janša:

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine