17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

(IZ MINUTO V MINUTO) Na evropskih volitvah v Sloveniji prepričljiva zmaga SDS+SLS (FOTO + VIDEO)

Ob 7. uri se je po državi odprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih bodo volivci izbirali osem evropskih poslancev iz Slovenije. Glas je bilo mogoče oddati do 19. ure, ko so se zaprla volišča. Izidi glasovanja bodo znani po 23. uri, ko se bodo v EU zaprla še zadnja volišča. Volitve spremljamo IZ MINUTE V MINUTO.

01.30 Dan po evropskih volitvah, na katerih je slavila lista SDS in SLS, evropske poslance pa so dobile še SD, LMŠ in NSi, bodo izidom nedeljskega glasovanja prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Na končne izide pa bo treba počakati še teden dni, ko bodo prešteli še glasove iz tujine.

00.20 Predsednik SMC Miro Cerar je po razglasitvi volilnih izidov ocenil, da bi slovenske liberalne stranke, če bi se pred evropskimi volitvami združile, dobile en poslanski mandat več v Evropskem parlamentu. “Gledamo predvsem naprej,” je še dejal predsednik stranke, ki je po delnih uradnih rezultatih prepričala 1,6 odstotka volivcev.

23.29 Lista SDS in SLS je zmagala v sedmih od osmih volilnih enot v državi. Le v volilni enoti Postojna je za las zmagala SD (SD 23,53 %, SDS in SLS 23,01%). Podrobni rezultati po volilnih enotah (TUKAJ).

23.11 Novi evropski poslanci: Zver, Tomc, Bogovič, Fajon, Brglez, Joveva, Grošelj in Novakova.

(Grafika: DVK)

23.00 Zmagovalka volitev je skupna lista SDS+SLS: lista je osvojila 26,4 odstotka glasov ali 3 mandate v Evropskem parlamentu. Več TUKAJ.

(Grafika: DVK)

22.55 Glavni razlog za nizko volilno udeležbo je po mnenju novinarjev, ki o volilnem dogajanju v Sloveniji poročata za tuje medije, občutek nepomembnosti v Evropski uniji (EU). Vsebine tokratne kampanje so bile pričakovane, sama kampanja pa je bila skromna, sta za STA ob robu dogajanja v medijskem središču pojasnila novinarja Al Jazeere in AFP.

22.20 Na sedež SDS so prišli vsi vidni predstavniki Slovenske ljudske stranke. Tam je skupni volilni štab. 

(Slika. SDS)

21.49 Udeležba na današnjih volitvah v Evropski parlament v Sloveniji bo nekoliko višja kot pred petimi leti. Po zadnjih podatkih, ki pa še niso dokončni, je namreč na volišča prišlo 25,45 odstotka volivcev, največ v volilni enoti Ljubljana Center, najmanj pa volilni enoti Maribor.

21.00 “Trije poslanci so več kot dobro za slovenski politični prostor glede na to, da imamo samo osem poslancev v evropskem parlamentu,” je dejal nosilec skupne liste Milan Zver. Sam verjame v dober rezultat, kot so skupni listi SDS in SLS napovedovale tudi javnomnenjske ankete pred volitvami. “V zmago sem prepričan,” je dejal. Po njegovem mnenju bi lahko njihova lista dobila celo štiri poslance. Zavezništvo s SLS se zdi Zveru tudi dobra naložba za prihodnost, kajti “ne gre le za evropske volitve”. Ga je pa razočarala volilna udeležba, saj je bilo v volilno kampanjo vloženega kar nekaj denarja, tudi na nacionalni ravni. Zlasti mladi menijo, da njihov glas ne šteje veliko na evropskih volitvah, je dejal in menil, da v Sloveniji očitno potrebujemo neko nacionalno strategijo, kako povečati udeležbo na volitvah.

(Slika: Polona Avanzo)

20.00 Po vzporednih merjenjih agencije Parsifal je največ glasov prejela lista strank SDS+SLS (24-25%), drugo mesto bi osvojila LMŠ (19-21%), na 3. mestu je SD (17-19%), 4. mesto bi osvojili v N.Si (7-9%), sledi Levica, ki bi prejela med 6 in 8 odstotki, v igri je tudi DeSUS (6-8%). Več TUKAJ.

(Slika: arhiv Demokracije)

19.55 V volilnem štabu LMŠ, kjer bodo v družbi podpornikov pričakali današnje izide evropskih volitev, so bili po zaprtju volišč še nekoliko zadržani. Podpredsednica stranke Jerca Korče je v izjavi za medije poudarila, da LMŠ ne funkcionira na pričakovanjih in evforijah ter da bodo z rezultatom, kakršen že bo, zadovoljni.

19.51 Kampanja pred tokratnimi evropskimi volitvami je bila naporna, a dobra, je za po zaprtju volišč v izjavi za medije ocenil predsednik DeSUS Karl Erjavec. Po njegovih besedah v stranki pričakujejo, da bodo še naprej imeli svojega evropskega poslanca. Doslej je bil to Ivo Vajgl, zdaj računajo na Igorja Šoltesa, je spomnil.

19.40 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do zaprtja volišč za evropske volitve prejela 33 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 20 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev, inšpektorat za notranje zadeve pa obravnava 13 zadev, za katere obstaja sum o kršitvi volilnega molka.

19.38 Prvi delni uradni izidi volitev poslancev Republike Slovenije v Evropski parlament bodo javno razglašeni z izjavo za javnost v medijskem središču v Cankarjevem domu v Ljubljani in objavljeni ob 23.00 uri, je sporočila Državna volilna komisija.

19.25 Na sedežu NSi je še precej mirno, predsednika stranke Mateja Tonina in kandidate za evropske poslance še pričakujejo. Glavni tajnik NSi Robert Ilc pa je za Televizijo Slovenija dejal, da pričakujejo enega poslanca, bi bil pa za stranko uspeh, če bi dobila dva. Kampanjo je ocenil kot mirno, a konstruktivno, poroča STA.

19.20 V štabu SD se v pričakovanju prvih delnih neuradnih izidov volitev na čelu s Tanjo Fajon zbirajo kandidati za evropske poslance. Nadejajo se dobrega rezultata, boljšega kot na zadnjih volitvah, so pa nekoliko razočarani nad volilno udeležbo, ki je bila do 16. ure 18,31-odstotna.

19.19  Javnomnenjske raziskave so skupni listi SDS in SLS napovedovale dober rezultat, ampak počakati je treba do 23. ure, ko bodo znani izidi edine prave ankete – volitev, je v prvem odzivu po zaprtju volišč na evropskih volitvah za TV Slovenija dejala sekretarka volilnega štaba SDS in SLS Maja Tominc Žerak. Kot je dejala, pričakujejo dober volilni izid, tudi odzivi s terena so dobri, predvsem so pozitivni odzivi na to, da sta stranki na evropskih volitvah nastopili s skupno listo, je poudarila. Želijo si vsaj ponovitev rezultata izpred petih let, ko je SDS dobila tri evropske poslance. Glede volilne udeležbe je poudarila, da so si skozi celotno kampanjo prizadevali, da bi bila ta čim višja. Trenutne napovedi do 16. ure so pokazale dve odstotni točki višjo udeležbo, česar so veseli, to kaže proevropsko držo volivcev, ki so po njihovi oceni prepoznali, da je pomembna tudi EU, poroča STA.

19.10 Velika zmagovalka evropskih volitev bo skupna lista SDS in SLS z Milanom Zverom. Projekcija Mediana Pulse ji napoveduje od 15,7 do 23,8 odstotka glasov oziroma najmanj enega in največ tri od osmih poslanskih sedežev, ki v evropskem parlamentu pripadajo Sloveniji, poroča portal 24ur.

(Slika: bralec)

19.00 Volišča so se zaprla, ob 20. uri bomo na portalu revije Demokracija objavili rezultate vzporednih volitev agencije Parsifal!

18.50 V Cankarjevem domu v Ljubljani se je za predstavnike medijev ob 16. uri odprlo medijsko središče, v katerem bodo lahko vse do ene ure zjutraj spremljali volitve slovenskih predstavnikov v Evropski parlament. Akreditiranih novinarjev je približno 240, med njimi je deset predstavnikov tujih medijev, so za STA povedali v uradu vlade za komuniciranje.

18.24 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do danes do 17. ure prejela 29 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 18 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka, Inšpektorat RS za notranje zadeve pa obravnava 11 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka.

17.50 Najvišja volilna udeležba do 16. ure je bila v 3. volilni enoti Ljubljana Center in sicer 20,61 % vseh volilcev. Najnižja volilna udeležba je bila v 7. volilni enoti Maribor, 15,56 % vseh volilcev. Volilna udeležba je tako nekoliko višja kot na prejšnjih evropskih volitvah. Leta 2014 je do 16. ure glasovalo 16,14 odstotka vseh volivcev, leta 2009 19,21 odstotka in leta 2004 19,5 odstotka.

17.36 Po podatkih OVK je na volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament na voliščih v Sloveniji do 16. ure glasovalo 312.159 volivcev oziroma 18,31 % vseh volilnih upravičencev.

(Slika: DVK)

17.30 Zaradi upoštevanja predpisa Evropske Unije bodo prvi delni izidi volitev javno razglašeni z izjavo za javnost v medijskem središču v Cankarjevem domu v Ljubljani in objavljeni ob 23.00 uri, delni izid volitev pa bo tudi javno objavljen na povezavi: https://volitve.gov.si/ep2019/ 

17.10 Naslednji podatki o volilni udeležbi na volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament bodo znani predvidoma ob 17.30 uri, glede na stanje na voliščih ob 16.00 uri.

16.40 Predsednik NSi Matej Tonin je na današnjih evropskih volitvah glasoval na volišču v Lazah v Tuhinjski dolini, kamor je prišel skupaj s svojo družino. Kot je ob dejal v izjavi za medije, so zanje današnje volitve praznik. Ob tem je ocenil, da je volilna kampanja tekla zelo dobro.

16.18 V Cankarjevem domu v Ljubljani se je za predstavnike medijev ob 16. uri odprlo medijsko središče, v katerem bodo lahko vse do ene ure zjutraj spremljali volitve slovenskih predstavnikov v Evropski parlament. Akreditiranih novinarjev je približno 240, med njimi je deset predstavnikov tujih medijev, so povedali v uradu vlade za komuniciranje. Predstavniki tujih medijev prihajajo denimo s tiskovne agencije Reuters, nacionalnih agencij iz Francije (AFP), Italije (Ansa) in Rusije (Tass) ter televizije Al Jazeera, so našteli v uradu vlade. Zanimanje novinarjev za spremljanje volitev slovenskih predstavnikov v Evropski parlament je letos precej večje kot pred petimi leti. Leta 2014 se je namreč akreditiralo približno 175 tujih in slovenskih novinarjev.

15.15 Ljudje se ne bojijo več zastraševanj, da bodo kaznovani, če bodo na volilni dan objavili na družbenih omrežjih, za koga so glasovali. Na spletu je prava poplava izpolnjenih glasovnic. Slovenija se torekj počasi oreesa totalitarizma.

(Slika: Twitter)

14.45 Predsednik SLS Marjan Podobnik je po današnjem glasovanju na volišču v Velikih Laščah v izjavi za STA poudaril, da je bila kampanja na tokratnih evropskih volitvah “precej klasična”. Dodal je, da bi si želel več odprtih razprav o neizkoriščenih priložnostih Slovenije v povezavi z EU, kot na primer pri črpanju evropskih sredstev. Podobnik je dejal, da je v predvolilni kampanji pogrešal tudi več celovitih razprav o prihodnosti slovenskega podeželja, o primerljivi kakovosti življenja, ne glede na to, kje kdo živi, in o prehranski varnosti.

14.00 Koordinator in kandidat Levice za poslanca na evropskih volitvah Luka Mesec je po današnji oddaji glasu na volišču v Ljubljani dejal, da so kot kandidati med volilno kampanjo govorili dovolj, zato danes glas prepušča volivcem. Računa na to, da bo volilna udeležba danes višja, kot je bila pred petimi leti.

13.30 Romana Tomc, kandidatka za poslanko v Evropskem parlamentu na listi SDS+SLS, je dejala: »Danes volim za našo prihodnost, za naše vrednote, za močno Slovenijo v Evropi.«

Romana Tomc. (Slika: Veronika Savnik)

12.59 Na današnjih volitvah slovenskih poslancev za Evropski parlament je do 11. ure po podatkih okrajnih volilnih komisij glasovalo 150.807 volivcev, vpisanih v volilni imenik, kar predstavlja 8,85 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije. Volilna udeležba je tako približno enaka kot na prejšnjih evropskih volitvah. Leta 2014 je do 11. ure glasovalo 8,29 odstotka vseh volivcev, leta 2009 9,25 odstotka in leta 2004 8,30 odstotka.

12.55 Nosilec skupne liste SDS in SLS na evropskih volitvah Milan Zver je dopoldne svoj glas oddal v rodnem Destrniku. Kot je ob tem povedal, glede na lepo vreme danes pričakuje dobro udeležbo volivcev, precej višjo kot pred petimi in desetimi leti. Celotna volilna kampanja je bila po njegovem bolj intenzivna, stranke pa so vanjo vložile več energije. Zver po uspehih na prejšnjih dveh evropskih volitvah pričakuje novo zmago njegove liste. Današnje volitve bi lahko po njegovem vplivale tudi na slovenske politične razmere. 

12.45 Predsednica SAB Alenka Bratušek je po oddaji glasu na današnjih evropskih volitvah v Kranju ocenila, da so v volilni kampanji naredili vse, kar so lahko. Bi si pa želela, da bi se v kampanji odprlo več evropskih tem.

12.22  Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do danes do 12. ure prejela 20 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 13 obvestil so že ugotovili, da ne gre za kršitev. Ostalih sedem prijav obravnava Inšpektorat RS za notranje zadeve.

11.45 Stranka SDS je na spletnih omrežjih objavila posnetek prepevanja slovenske in evropske himne (TUKAJ).

(Slika: PrintScreen/Twitter)

11.00 Ob 20. uri bo portal revije Demokracija v sodelovanju s televizijo Nova24TV ekskluzivno objavil rezultate vzporednih volitev, ki jih ta hip na terenu izvaja agencija Parsifal.

9.57 Predsednik SDS Janez Janša, ki je danes na volišču v Šentilju pri Velenju skupaj s soprogo Urško Bačovnik Janša glasoval na evropskih volitvah, je ocenil, da je za te volitve ključna volilna udeležba. Odločajo tisti, ki pridejo na te volitve, slabe vlade in slabe poslance običajno izvolijo dobri ljudje, ki na volitve ne pridejo, je dejal. Janša je v izjavi za medije po oddaji glasu povedal, da je zanj dober rezultat morebitna tretja zmaga SDS v zadnjem letu in deveta zmaga v zgodovini samostojne države. Dejal je, da tako Slovenija kot EU potrebujeta stabilizacijo premislekov o svojih prioritetah, Slovenija pa predvsem odločno zagovarja izrabo svojih možnosti v EU, ker v Bruslju leži nepočrpanih več kot dve milijardi evrov, doma pa zato nimamo tretje razvoje osi, obvoznic, domov za ostarele, šol, vrtcev in podobnega. Te volitve so pomembne tudi zaradi tega signala, je še dejal Janša, in dodal, da če bo višja volilna udeležba, bo večja legitimnost teh volitev. Na skupni listi SDS in SLS kandidirajo štirje aktualni evropski poslanci, in sicer Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin in Franc Bogovič, kandidati pa so še nekdanji mariborski župan Franc Kangler, Alenka Forte, Davorin Kopše in Alja Domjan.

(Slika: Mativ Štojs Lomovšek)

09.20 Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 3. junija. Postopek ugotavljanja končnega uradnega izida volitev pa mora biti končan do 14. junija.

08.45 Na letošnjih evropskih volitvah v Sloveniji je predčasno glasovalo 12.874 oziroma 69,65 % več volivcev, kot na volitvah v EP leta 2014.

08.11 Dežurna služba MNZ je včeraj do 19. ure prejela 17 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 11 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev, šest pa jih obravnavajo – največ se jih nanaša na objave na družbenih omrežjih.

08.05 V Sloveniji volivci za osem poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu lahko izbirajo med 103 kandidati s 14 kandidatnih list. Glasuje se tako, da volivec obkroži zaporedno številko liste kandidatov, za katero glasuje. Če želi dati posameznemu kandidatu z liste preferenčni glas, pa obkroži zaporedno številko pred imenom in priimkom kandidata.

Glasovnica. (Slika: DVK)

07.59 Do 19. ure velja volilni molk. Slovenija je sicer med letoma 1988 in 2016 poznala eno najstrožjih ureditev volilnega molka, kjer je bilo na dan pred glasovanjem in na dan glasovanja prepovedano vsako omenjanje kandidata, pri katerem bi o kandidatu govorili z naklonjenostjo ali kritično. Od leta 2016 velja prepoved propagande le še za stranke, kandidate in s kampanjami povezane osebe, medtem ko za ostale prepoved in s tem molk ne velja več.

07.45 Najkrajšo glasovnico na evropskih volitvah imajo v Avstriji, kjer se za glasove volivcev poteguje 7 kandidatnih list. Največ list na volitvah nastopa v Nemčiji (41), Grčiji (40) in na Češkem (38).

07.30 Skupno po vsej EU na volitvah nastopa 567 kandidatnih list, v Sloveniji 14. Sedežev v Evropskem parlamentu je 751.

07.00 Odprla so se volišča.

Zadnje novice

Sorodne vsebine