17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Evropska poslanka Romana Tomc: Farmacevtska podjetja morajo izpolniti svoje dolžnosti!

Piše: Sara Rančigaj / Nova24tv.si

Evropska poslanka Romana Tomc je prepričana, da je bil razvoj cepiv brez dvoma velik uspeh, ki brez evropskih sredstev ne bi bil mogoč. Ker je šla Evropska komisija v skupni nakup, smo se izognili višjim cenam cepiv in rivalstvu med bogatejšimi in revnejšimi državami članicami. “To je dejstvo, s katerim bomo rešili milijone življenj po vsej EU,” je prepričana Tomčeva, ki se bo cepila tudi sama. V nadaljevanju je pojasnila, da Evropska unija pri zamudah cepiva AstraZenece ni kršila nobenih določb, saj je proizvajalec vlogo za odobritev vložil šele 12. januarja. Poudarila je tudi, da si želi Evropa imeti popoln nadzor nad proizvodnjo cepiv, kjer pa ne gre za prepoved izvoza.

Po mnenju Evropske poslanke Romane Tomc je bil razvoj cepiv brez dvoma velik uspeh, ki brez evropskih sredstev ne bi bil mogoč. Ker je šla Evropska komisija v skupni nakup, smo se izognili višjim cenam cepiv in rivalstvu med bogatejšimi in revnejšimi državami članicami. “To je dejstvo, s katerim bomo rešili milijone življenj po vsej EU,” je prepričana Tomčeva. Kot kažejo zadnji podatki se je od konca prejšnjega leta močno povečal delež tistih, ki se želijo cepiti. “To kažejo raziskave in prav je tako,” pojasnjuje. Poleg spoštovanja omejitvenih ukrepov je cepljenje edina odgovorna odločitev, ki jo posameznik, ki se lahko cepi, lahko sprejme. “Takoj, ko bom na vrsti, bom to storila tudi jaz,” je dejala.

AstraZeneca se je zavezala, da bo v prvem četrtletju dostavila 80 milijonov odmerkov, njihove zadnje informacije pa so bile, da bodo dobavo zmanjšali za kar 60 odstotkov. “To ni v skladu s pogodbami, zato je predsednica Komisije z njimi opravila pogovore,” je pojasnila. Poudarja še, da v Evropski komisiji v vsakem primeru pričakujejo, da bo Astra Zeneca izpolnila svoje pogodbene obveznosti.

AstraZeneca cepivo. (Foto: epa)

V vsem tem času so se v Evropski komisiji soočali z očitki, zakaj je nekje cepljenje steklo prej, recimo v Združenem kraljestvu. “Naj povem, da EU deluje pregledno, poleg tega pa vse njene institucije, vključno z EMO (agencijo za zdravila), ki cepivom da zeleno luč, delujejo strokovno,” je pojasnila. Cepiva, ki so trenutno odobrena so varna in učinkovita, saj so prestala vse postopke preverjanja. Pri vsem te še poudari, da v EU ne poznamo pogodb, ki so jih s farmacevtskimi podjetji sklenili v Združenem Kraljestvu in Izraelu, da so lahko dobili več doz. “Evropska komisija je bila namreč v pogodbenih zahtevkih zelo pozorna na izmenjavo podatkov s farmacevtsko industrijo,” izpostavlja Tomčeva zakaj nekateri postopki niso stekli hitreje.

V zadnjih dneh je tudi veliko govora o tem, ali naj bi uvedli certifikate o cepljenju kot obvezna potrdila za gibanje med državami. “Tak predlog podpiram, mislim, da bo slej ko prej realnost,” pravi in pri tem izrazi prepričanje,  da bo potrebno najti tudi rešitev za primere, ko se ljudje zaradi objektivnih razlogov ne morejo cepiti. Sicer pa velja, da je cepljenje prostovoljno. Vsak se bo sam odločil, s tem pa prevzel tudi vse posledice, ki iz odločitve izhajajo.

Certifikat za cepljenje proti covidu-19. (Foto: epa)

AstraZeneca naj bi imela dva obrata v Veliki Britaniji in dva obrata v Evropi. Kolikor je znano, pogodbe sicer niso javne, ne obstaja hierarhija oziroma dvojna dobavna veriga glede dostave cepiv. To pomeni, da je treba dogovorjeno količino cepiv dobaviti v dogovorjenem času (po četrtletjih), ne glede na to, iz katere tovarne cepiva prihajajo.

AstraZeneca je pogodbeno zavezana, da v dogovorjenem roku dobavi dogovorjeno količino cepiv

Poudarja, da ne gre za zamude pri dobavi cepiva AstraZenece, ker bi Združeno Kraljestvo z njimi podpisalo pogodbo tri mesece pred EU in poudarja, da v pogodbi ni klavzule o prednosti. “Če je Združeno kraljestvo podpisalo pogodbo s podjetjem eden, dva ali tri mesece pred EU, to ne pomeni, da lahko AstraZeneca najprej dobavi Združeno kraljestvo,” pojasnjuje in obrazloži, da je AstraZeneca pogodbeno zavezana, da bo v dogovorjenem roku dobavila dogovorjeno količino cepiv, ker je Evropska komisija med pogajanji zagotovila, da bo imela za to zadostne proizvodne zmogljivosti.

Foto: epa

Po napovedi AstraZenece, da proizvodnja cepiv ne bo izpolnila pogodbenih obveznosti do EU, se je Evropska komisija odločila, da uvede strog nadzor izvoza cepiva proti koronavirusom. Po predlogu Evropsek komsije bi morale družbe zaprositi za odobritev, preden doze cepiv, proizvedenih v EU, pošljejo na mednarodni ravni. “Ne gre za prepoved izvoza, gre za to, da vemo, kam se pošiljajo cepiva, proizvedena v Evropi,” obrazloži delovanje. Evropskih državljanov ne bi smeli obravnavati kot drugorazredne. Po navedbah naj bi bile omejitve Evropske komisije podobne omejitvam, ki jih je EU uvedla lansko pomlad pri izvozu osebne zaščitne opreme, ko je bilo zaloge malo. Tako bi Komisija poskušala zagotoviti, da proizvajalci cepiv spoštujejo svoje pogodbene odgovornosti.

Zamude pri dobavi AstreZenece so nastale zaradi proizvajalca, ker je vlogo za odobritev cepiva vložila šele 12. januarja

Tomčeva je prepričana, da EU ni odgovorna za zamude pri dostavi cepiva AstraZeneca, saj je prošnjo za odobritev cepiva proti covidu-19 vložila šele 12. januarja. Kot še navaja naj bi EMA cepivo odobrila z današnjim dnem. “EU je veliko vlagala v proizvodnjo cepiv, in sicer približno 2,7 milijarde evrov, v zameno za pravico do nakupa določenega števila odmerkov cepiva v določenem časovnem okviru,” je jasna. To vključuje resne naložbe v izgradnjo proizvodni zmogljivosti tudi za AstraZeneco. Družba je pogodbeno zavezana, da bo cepivo dostavila v EU, saj se je k temu zavezala že avgusta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine