14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Evropska komisija na obisku pri ukrajinski vladi v Kijevu

Piše: C. R. 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in 15 evropskih komisarjev je prispelo na obisk v Kijev, kjer se danes sestajajo z ukrajinsko vlado, so sporočili s komisije. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je med obiskom napovedal urjenje dodatnih 15.000 ukrajinskih vojakov v okviru misije EU.

“Lepo je biti nazaj v Kijevu, četrtič od ruske invazije. Tokrat s svojo komisarsko ekipo. Tu smo, da bi pokazali, da EU stoji ob strani Ukrajini tako trdno, kot še nikoli. Poleg tega bomo še poglobili našo podporo in sodelovanje,” je na Twitterju ob prihodu v Kijev zapisala von der Leyen.

Kot so poudarili na komisiji, je obisk kolegija komisarjev “močan znak podpore komisije Ukrajini spričo ruske neizzvane in neupravičene agresije”.

Srečanje komisije in ukrajinske vlade bo priložnost za pogovore o številnih področjih sodelovanja med EU in Ukrajino, povojni obnovi te države in njeni evropski poti, potem ko je junija lani prejela status kandidatke za članstvo v EU. Poleg tega je srečanje priložnost za nadaljnjo poglobitev odnosov, so še navedli na komisiji.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Borrell je na srečanju z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom napovedal, da bo EU v okviru svoje misije izurila dodatnih 15.000 ukrajinskih vojakov. Skupaj bo tako v državah članicah izurila 30.000 pripadnikov ukrajinske vojske, je zapisal na Twitterju.

Urjenje prvih 15.000 naj bi se po navedbah virov pri EU zaključilo do sredine leta, nato pa naj bi začeli usposabljati nove.

Borrell je v pogovoru s Šmihalom napovedal še, da bo EU namenila 25 milijonov evrov za razminiranje ogroženih območij.

Med 15 komisarji, ki se udeležujejo obiska v Kijevu, je tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Na Twitterju je sporočil, da “Rusija še naprej namerno napada ukrajinske civiliste in kritično infrastrukturo, s čimer očitno krši mednarodno humanitarno pravo”.

“Vsi moramo ščititi civiliste. Še naprej bomo delali vse, kar lahko,” je poudaril.

Predsednica komisije von der Leyen in Borrell se bosta v petek v Kijevu udeležila še vrha EU-Ukrajina, na katerem bosta poleg njiju sodelovala ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Zelenski je v torek dejal, da Kijev na vrhu pričakuje odločitve, ki ustrezajo napredku države na poti v EU.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine