15.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 maja, 2024

Evolucijski biolog Wright marksistu Žižku o transspolnih čebelah delavkah: »Žižek nima pojma, o čem govori.«

Piše: Peter T.

»Trditev Slavoja Žižka, da so čebele delavke ´dobesedno transspolne´ in ´nebinarne´, nima podlage v realnosti,« je v svojem eseju zapisal evolucijski biolog Colin Wright, človek, ki že dolga leta preučuje socialnost žuželk.

»Težko je gledati intelektualne sleparje, kako žrtvujejo biologijo na oltarju ideologije spola,« je Colin napovedal svoj članek na družbenem omrežju Twitter in s prstom pokazal na Slavoja Žižka.

Svetovno znani slovenski marksistični filozof Žižek je v članku za Compact sicer ponudil kritiko nekaterih vidikov prevladujoče »prebujene« ideologije, ki zadeva spol. »Spremembe, ki jih zagovarjata in uveljavljata spol in prebujena ideologija, so same v veliki meri ‘regresivne,’ je dejal. Čeprav so se mi njegove kritike zdele nejasne in skoraj nerazumljive, še vedno štejem za zmago vsakič, ko vidna osebnost na levici prizna in obsodi nazadnjaško naravo ideologije spola,« uvodoma zapiše Colin.

V nadaljevanju izraža razočaranje, ker Žižek očitno čuti potrebo, da nekoliko popusti teoriji spola. »Verjetno zato, da bi se izognil popolnemu izobčenju iz svojega političnega kroga. V duhu meseca ponosa se je predvidljivo odločil izzvati binarni koncept seksa. Toda čeprav sem pričakoval rutinske pozive klovnom, ki spreminjajo spol, brejim samcem morskih konjičkov in belovratim muharjem, nikoli nisem mogel predvideti, da bo zagovarjal čebele delavke kot najbolj očiten primer nebinarnega spola,« piše evolucijski biolog.

Žižek je namreč svoj esej sklenil tako, da je želel bralcem zagotoviti globok filozofski vpogled. Vendar je razkril svoje razumevanje biologije. Trdil je, da so čebele delavke »dobesedno transseksualne« in uporabil zaimek »oni«, da bi jih označil v tem, kar je imenoval »današnja nebinarna govorica«.

Označevanje čebeljih delavk kot »transseksualnih« in »nebinarnih« ni le Žižkova biološka napaka, ampak je zapisano tudi prepojeno z ironijo glede na to, da čebele služijo kot popolna ilustracija komunizma – političnega sistema, ki je tesno povezan z Žižkovo lastno ideologijo, piše Colin. »Lahko bi pričakovali, da bo pokazal globlje poznavanje ali vsaj večje zanimanje za vrsto, ki ponazarja delujočo obliko komunizma v resničnem svetu!« nadaljuje in zaključi, da je Žižkova trditev, da so čebele delavke transseksualne popolnoma netočna: »Kot nekdo, ki je kot znanstvenik preučeval socialnost žuželk skoraj sedem let in o njih objavil več kot ducat strokovno recenziranih člankov, vključno z najobsežnejšim pregledom kolektivnih osebnosti pri žuželkah in pajkovcih doslej, lahko z gotovostjo trdim, da Žižek nima  pojma, o čem govori. Žižkove trditve popolnoma zgrešijo cilj in zdi se, da izvirajo iz njegovih napačnih predstav o ideologiji spola in biologiji haplodiploidnega določanja spola, ki je značilnost, ki je skupna vsem družbenim kožokrilcem,« še doda Colin Wright.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine