7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Eva Irgl za Demokracijo: Spravljene imam tri debele fascikle žaljivih pisem

»Spomnim se na primer seje, na katero je po večkratnih vabilih vendarle prišel Milan Kučan. Na začetku seje je samo prebral pamflet, namenjen moji osebni diskreditaciji in diskreditaciji komisije, ki jo vodim, nato pa, ne da bi odgovoril na eno samo vprašanje v zvezi z obravnavano tematiko, strahopetno odšel s seje,« nam je v pogovoru dejala poslanka SDS Eva Irgl, ki se je ljudje spomnijo predvsem po odločnem vodenju Komisije DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti.

 

So vipavske češnje okusnejše od goriških in zakaj?

Ponosno Vipavko spraševati, ali so vipavske češnje okusnejše od goriških je približno tako, kot bi Savinjčana vprašali, kateri želodec je okusnejši − savinjski ali štajerski. Odgovor je seveda jasen. Najraje pa imam tiste, ki jih prav zame nabere gospod Cveto v Budanjah, vasi, kjer so doma tudi najboljše avtohtone marelice daleč naokrog. Pa tudi sicer je Vipavska dolina pravi biser, ki ga je treba skrbno čuvati, saj daje zaradi pridnih rok domačinov izjemne pridelke.

Kaj še odlikuje to pokrajino?

Od vrhunskih vin, ki so prepoznavna doma in v tujini, pa do slastne kulinarike. Vsekakor bi lahko še povečali razvoj kmečkega turizma, zlasti pa bi morali dati priložnost tudi manjšim kmetijam, ki predstavljajo pomemben delež pri samooskrbi. Milo podnebje in lepa pokrajina privabljata k nam mnoge turiste, ki se navdušujejo nad lepotami Vipavske doline. Seveda pa bi si občini Vipava in Ajdovščina zaslužili več finančnih sredstev, ki sedaj zaradi napačne vladne politike žal ostajajo v centru države.

S čim ste segli ljudem v srce, da so vam že večkrat dali svoj glas na volitvah, da jih zastopate v DZ?

Ko hodim po terenu, mi ljudje vedno znova povedo, da me cenijo zaradi moje načelnosti, pokončnosti, ki je tudi sicer vrlina ljudi, ki živimo na tem območju. S svojim delom, zlasti z opozarjanjem na probleme tako na državni kot lokalni ravni, sem ohranila zaupanje ljudi, ki vedo, da se lahko name zanesejo in da se bom vedno postavila za resnico, pa naj stane, kolikor hoče.

Vas je bilo kdaj strah za lastno življenje? Vam je kdo grozil ali vas izsiljeval? Spomnimo bralce, da ste vodili tudi komisijo, ki je razkrivala delovanje nekdanje politične tajne službe SDV oziroma Udbe, kar pa ni šala.

Prav zares strah me ni bilo nikoli, čeprav sem zlasti v obdobju, ko sem odpirala teme, ki jih omenjate, večkrat doživela grobe posege v mojo integriteto. Od tega, da mi je nekoč neka ženska v Ljubljani pljunila v obraz, do različnih grdih opazk in žaljivk, kričanja na cesti za mano pa tudi nastavljenih primitivno-žaljivih provokacij, ki so bile namenjene ustrahovanju. Spravljene imam tri debele fascikle žaljivih pisem, med katerimi se je znašlo tudi kakšno malo bolj problematično, zaradi katerega je bila obveščena tudi policija.

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine