15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

(EUROSTAT) Slovenija julija z največjim letnim padcem trgovine na drobno v EU

Piše: C. R., STA

Obseg trgovine na drobno se je v evrskem območju julija na mesečni ravni skrčil za 0,2 odstotka, v celotni uniji pa za 0,3 odstotka. V medletni primerjavi je upadel za 1,0 oziroma 1,2 odstotka. V Sloveniji je bil letni padec 16,3-odstoten in s tem največji med državami članicami, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

V mesečni primerjavi se je v območju z evrom obseg prodaje pogonskih goriv zmanjšal za 1,2 odstotka, medtem ko se je za 0,4 odstotka povečala prodaja hrane, pijače in tobaka. Za 0,5 odstotka je zrasla prodaja neživilskih proizvodov.

V EU se je prodaja pogonskih goriv zmanjšala za 1,1 odstotka. Za 0,2 odstotka je zrasla prodaja hrane, pijače in tobaka, za 0,6 odstotka pa prodaja neživilskih proizvodov, so sporočili evropski statistiki.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so imeli največje mesečne padce Danska in Irska (obe po -2,3 odstotka), Nizozemska (-1,4 odstotka) in Luksemburg (-1,3 odstotka). Največje rasti so po drugi strani beležili Portugalska (+1,1 odstotka), Švedska (+1,0 odstotka) in Ciper (+0,8 odstotka).

Slovenija je v mesečni primerjavi beležila 0,5-odstotni padec trgovine na drobno.

Medletno je prodaja pogonskih goriv padla za 3,4 odstotka, prodaja hrane, pijače in tobaka za 2,2 odstotka, za 1,1 odstotka pa se je povečal obseg prodaje neživilskih proizvodov.

V EU se je prodaja pogonskih goriv zmanjšala za 3,9 odstotka, za 2,4 odstotka je padla prodaja hrane, pijače in tobačnih izdelkov, prodaja neživilskih proizvodov pa se je povečala za 0,7 odstotka.

V medletni primerjavi so največje padce zabeležile Slovenija (-16,3 odstotka), Estonija (-8,6 odstotka) in Madžarska (-7,6 odstotka). Na drugi strani so največje rasti beležili Španija (+8,6 odstotka), Ciper (+8,0 odstotka) in Luksemburg (+6,9 odstotka).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine