12.7 C
Ljubljana
sobota, 25 septembra, 2021

Euractiv je še eden od medijev z agendo blatenja Slovenije: Ko gre politični aktivizem preko trupel, ne upoštevajo več niti osnovnih novinarskih standardov!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

“Žalostna sem, ko opazujem te poskuse oslabitve našega položaja v evropskem prostoru. Te poskuse zoper vlado Janeza Janše, ki je nastopila funkcijo tik pred udarcem pandemije in ki je neumorno pomagala slovenskemu prebivalstvu, gospodarstvu in različnih sektorjem, da bi čim bolj gladko prebrodili pandemijo. Komisija je Sloveniji napovedala hitrejše okrevanje kot za nekatere druge države članice. Vladna prizadevanja dajejo rezultate,” je evropska poslanka Romana Tomc med drugim odgovorila novinarki portala Eurocativ. Novinarko je namreč zanimalo dogajanje, ki naj bi Slovenijo pripeljalo do uvrstitve na monitor CIVICUS, kjer se znajdejo države pod drobnogledom zaradi kršenja človekovih pravic. A novinarki odgovor ni bil všeč, zato ga v svoj prispevek ni umestila.

Novinarka spletnega portala je poslala naslednje vprašanje: “Euractiv je izvedel, da bo Slovenija jutri dodana na CIVICUS mednarodni monitor oziroma nadzorni seznam za človekove pravice, in sicer zaradi zaskrbljenosti zaradi nedavnega upada državljanskih svoboščin. Med glavnimi razlogi za to odločitev naj bi bile medijske razmere, zlasti očitki o sovražnem okolju, s katerim se srečujejo novinarji, in stanje financiranja STA. Spraševala sem se, ali boste na voljo za komentar o tem.”

Po prejetem odgovoru evropske poslanke Romane Tomc pa se je novinarka odločila, da njene izjave v prispevku ne bo uporabila – kar je Tomčevi tudi sporočila. Se izjava pač ni ujemala z agendo tega spletnega medija, ki mu je bilo očitno naročeno, na kakšen način je treba poročati o Sloveniji? “Za zgodbo smo se odločili, da namesto pisanja članka na to temo uporabimo zvočno obliko, zato komentarja, ki ste ga posredovali, ne bomo mogli vključiti, vendar cenim, da ste si vzeli čas dati tako podroben odgovor,” je zapisala novinarka Molly Killeen, ki je 18. junija napisala članek o tem, kako naj bi slovenski premier Janez Janša napadel Svet Evrope zaradi poročila o svobodi medijev – zanimivo, to je bil njen prvi članek za Euractiv.

Tako sliko o Sloveniji vidijo le tisti, ki ne poznajo razmer in načrtno širijo lažne novice
“Spoštovana gospa Killeen, najlepše se vam zahvaljujemo, ker ste se obrnili na nas in ste pripravljeni slišati tudi našo plat zgodbe,” je v začetku izjave za novinarko zapisala Tomčeva in nadaljevala, da gre na žalost v primeru poročila CIVICUS samo še za en predlog v nizu ukrepov proti slovenski vladi. V Sloveniji je bilo takšnih poskusov že veliko, vendar brez uspeha. Zato so se ti poskusi zdaj preselili na evropsko raven. Na žalost je poročilo tako neuravnoteženo, da se ga težko jemlje kot neko resno poročilo. Preveriti bi bilo potrebno, kdo so viri informacij, na podlagi katerih je poročilo pripravljeno. To bi razjasnilo marsikaj. “Naj vam pojasnim nekaj dodatnih dejstev o Sloveniji. Vsem v Sloveniji je jasno, da vlada ne izvaja nikakršnega nasilja nad novinarji in ne omejuje svobode medijev. Tako zgodbo vidijo le tisti, ki ne poznajo razmer v Sloveniji, ki ne razumejo jezika, da bi sami spremljali situacijo in tisti, ki želijo namerno škodovati sedanji vladi in širiti lažne novice, zlonamerne informacije in laži. Aktualna vlada ne preganja in ne ustrahuje novinarjev. So pa nekateri novinarji deležni pritiska s strani njihovih tajkunskih lastnikov. Žalostno je, da so številni izmed njih ujeti v negotovih zaposlitvah in njihovim lastnikom predstavljajo le nekakšno sredstvo za ohranitev monopola, za kar prejemajo mizerno plačilo. To so tiste težave, o katerih bi se morali pogovarjati,” je poudarila evropska poslanka.

Težave slovenskega medijskega prostora so netransparentno lastništvo in velike, verjetno pravno nedopustne medijske koncentracije
V skladu z neodvisno raziskavo Fakultete za medije je kar 80 odstotkov slovenskih medijev levih in provladno usmerjenih. Na profilih novinarjev na družbenih omrežjih se lahko najde tudi veliko objav, ki očitno kažejo na močen aktivizem proti vladi. Novinarji lahko vlado, premierja in slovenskega predsednika javno označijo s fašisti. Nobeden od njih za to ni bil preganjan. “Se vam zdi to primer napadov in pritiska na medije in novinarje,” je Tomčeva vprašala novinarko. Tudi zgodba o Slovenski tiskovni agenciji je veliko širša, kot je opisana v medijih. Gre za vprašanje preglednega in poštenega poslovanja ter ustrezne in zakonite uporabe finančnih virov, pridobljenih iz denarja davkoplačevalcev. Glede na doslej znana dejstva obstaja močan sum, da je bil javni denar, ki ga je za financiranje javne službe zagotovila vlada kot edini lastnik agencije, porabljen netransparentno in zunaj dovoljenih meja. Žal direktor STA Bojan Veselinovič z zavrnitvijo nadzora nad poslovanjem in porabo denarja ogroža poslovanje agencije in številna delovna mesta, kar je nesprejemljivo. “Verjetno bi se strinjali, da je nenavadno, da lastniku ne dovolijo pravice do nadzora, še posebej, ker je v tem primeru, ko gre za porabo javnega denarja, nadzor zelo občutljivo vprašanje. Vsi upamo, da se bo to nepregledno vedenje kmalu ustavilo, da se bo Agencija lahko osvobodila tega bremena,” je izpostavila Tomčeva ter pojasnila, da so med večjimi težavami slovenskega medijskega prostora netransparentno lastništvo in velike, verjetno pravno nedopustne medijske koncentracije. Na to je opozorila tudi Evropska komisija v svojem prvem letnem poročilu o pravni državi. Slovenija bo že čez nekaj dni na čelu Evropske unije.

 

Zanimivo, v poročilu Civicusa med drugim piše tudi to, da je v Sloveniji pravica do mirnega zbiranja ogrožena tudi s tem, da je vlada med pandemijo popolnoma prepovedala proteste. Takoj za tem pa je kontradiktorno dodano, da ljudje organizirajo tedenske petkove protivladne proteste, odkar je Janša prišel na oblast. Kdo je tu nor? Protestniki naj bi se po njihovih navedbah soočili z nezakonitimi in nesorazmernimi sankcijami, vključno z globami do 10 tisoč evrov. No, nazadnje so s protestov policaji, povsem po krivici, odstranili le Rumene jopiče – ki so zgolj mirno stali, s transparentom v rokah. Njihova globa je znašala nekaj manj od 400 evrov, prislužili pa naj bi si jo s kršenjem javnega reda in miru. Tudi v preteklosti so bile vse globe izrečene zaradi kršenja protikoronskih odlokov med epidemijo, ne pa zaradi protestiranja. “Nadlegovanje novinarjev prek spleta in zunaj njega ne prihaja samo od anonimnih trolov, temveč od najvišjih političnih elit, vključno s predsednikom vlade. Čeprav je Slovenija na papirju še vedno visoko na indeksih medijske svobode, se resnične izkušnje novinarjev kažejo kot negotove, nepredvidljive in sovražne,” pa je povedala Špela Stare, generalna sekretarka Slovenskega novinarskega društva. Nepojmljivo je, kako bi naši aktivistični nasprotniki vlade, vključno z levo opozicijo, naredili vse, le da bi se znebili Janše. Trenutno se s svojimi evropskimi prijatelji trudijo spodkopati prejem evropskih sredstev – ob tem pa jih prav nič ne zanima, da bo kratko potegnila prav Slovenija, ki naj bi jo oni tako zavzeto reševali.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine