14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

EPPO do obsodbe procesiralo nekdanjega slovaškega župana zaradi zlorabe EU sredstev – na vrsti bi moral biti tudi Zoran Janković

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

V prvi obsodbi zadeve evropskega javnega tožilstva (EJT oz. EPPO) je bil včeraj nekdanji slovaški župan obsojen na tri leta pogojne zaporne kazni, odvzeli so mu tudi javno funkcijo, in sicer za dobo pet let. Skupna škoda, ki bi lahko nastala, je več kot 93 tisoč evrov. Bi se EJT lahko lotil tudi ljubljanskega župana, proti kateremu se je ravno danes na sodišču začela glavna obravnava? Občina naj bi na podlagi lažnih podatkov od države prejela 9,4 milijona evrov – osem milijonov je bilo evropskih sredstev. Poleg tega naj bi bili neupravičeno uveljavljeni tudi stroški sanacije gradbene jame v višini 3,4 milijona evrov; tožilstvo vztraja, da je bilo v prijavi MOL na ministrstvo za okoli 2,2 milijona evrov več del od opravljenih.

Včeraj je posebno kazensko sodišče Slovaške republike izdalo prvo obsodilno sodbo v preiskavi Evropskega javnega tožilstva. Nekdanji župan občine na vzhodu Slovaške je priznal, da je storil poskus kaznivega dejanja zoper finančne interese EU, ker je ponaredil dokumente, da bi nezakonito pridobil finančno podporo Evropskega socialnega sklada za sofinanciranje lokalne storitve. Sodišče mu je izreklo pogojno zaporno kazen treh let s preizkusno dobo in odvzemom javne funkcije za pet let.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani pa je danes stekla glavna obravnava v sojenju ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in osmim soobtoženim. Del očitkov zoper  župana v primeru Stožice, ki se nanaša na kazniva dejanja ponareditve oziroma uničenje poslovnih listin, je seveda zastaral še pred sodno obravnavo. Tožilstvo v povezavi z gradnjo športnega centra Stožice sicer očita več kaznivih dejanj, med drugim  tudi zlorabo uradnega položaja, goljufijo na škodo EU-ja v povezavi z evropskimi sredstvi, preslepitev pri pridobitvi posojila in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Janković naj bi leta 2010 v zahtevi takratnemu ministrstvu za šolstvo in šport lažno zatrjeval, da so bili stroški ustrezno evidentirani, da je investicija v stadion zaključena in da so bila vsa dela na stadionu tudi opravljena.  Za sofinanciranje večnamenske dvorane in stadiona je občina prejela 9,4 milijona evrov, od tega okoli osem milijonov evropskih sredstev in 1,4 milijona evrov sredstev državnega proračuna.

Janković naša sodišča večinoma zapušča precej nasmejan. (foto: STA)

Janković meni, da se mu godi velika krivica
Janković je po poročanju Siola v zagovoru med drugim dejal, da vztraja pri svojem zagovoru iz preiskave marca 2015 ter da niso storili očitanih kaznivih dejanj. Prepričan je, da bo dokazni postopek pokazal absurdnost in pravno zgrešenost vseh postopkov. “Soobtoženim in meni se dela velika krivica – vsi so stali za svojimi dejanji. Končna zgodba Stožic, ki bi lahko bile zelo uspešen projekt, če banke ne bi ustavile financiranja, je v tem, da imamo stadion in dvorano, podjetje Grep in njegov ustanovitelj Gradis Energoplan sta v stečaju, nekdanja direktorja teh družb sta v osebnem stečaju. In mi v javnem sektorju naj bi bili krivi, da smo nekomu v zasebnem sektorju nekaj omogočili. Omogočili, da je šel v stečaj? Ta zgodba je popolnoma brez osnove,” je v izjavi medijem po obravnavi še povedal Janković. Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, če je storilec sebi ali drugemu pridobil in je hotel pridobiti veliko protipravno premoženjsko korist, je sicer zagrožena zaporna kazen od enega do osem let.

Bi bil lahko za hrvaškim na vrsti še naš župan?
Evropsko javno tožilstvo je 16. julija 2021 tudi obvestilo, da je začelo kazensko preiskavo proti štirim hrvaškim državljanom, ki naj bi bili vpleteni v korupcijski načrt. Domneva se, da je župan hrvaškega mesta prejel podkupnino od vodje podjetja v zameno za manipulacijo postopka javnega naročanja, da bi zagotovil dodelitev projekta, sofinanciranega iz Kohezijskega sklada EU. Skupni znesek sredstev EU je znašal okoli 562 tisoč evrov. Tretji in četrtoobtoženi sta osumljena, da sta prilagodila tehnične zahteve razpisa in zagotovila, da je bilo sumljivo podjetje oddano naročilo za projekt. Ocenjuje se, da je bilo hrvaško mesto oškodovano za najmanj 12 tisoč evrov, Kohezijski sklad EU pa za najmanj 57 tisoč evrov. EJT je preiskave začel na podlagi poročila hrvaškega nacionalnega policijskega urada za zatiranje korupcije in organiziranega kriminala.

Javno tožilstvo EU (EJT oz. EPPO), pristojno za odkrivanje in pregon goljufij zoper proračun EU, je začelo delovati junija. Neodvisni urad s sedežem v Luksemburgu vodi nekdanja romunska vodja za boj proti korupciji Laura Kövesi. “Smo prvo res ostro orodje za obrambo pravne države v EU. Naš uspeh je stvar verodostojnosti naše unije,” je povedala novinarjem v Luksemburgu. Da se pridruži EPJ, se je odločilo 22 držav EU. Čezmejne goljufije na področju DDV naj bi EU stalo med 30 in 60 milijardami evrov letno, medtem ko je bilo v letu 2019 okoli tisoč primerov prijavljenih goljufivih nepravilnosti z ocenjeno vrednostjo 460 milijonov evrov. Če Evropsko javno tožilstvo začne preiskavo, nacionalni organi odstopijo od primera in o vseh pomembnih zadevah poročajo luksemburškemu uradu. Evropsko javno tožilstvo bo nato preganjalo primere na ustreznih nacionalnih sodiščih. Prav tako bo lahko preiskovala osebe in podjetja iz nesodelujočih držav – če so vpletene v čezmejno kaznivo dejanje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine