24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Epidemija še vedno traja

Piše: Petra Janša

Vlada je 12. maja odločila, da razglasitev epidemije COVID-19 podaljša še za 30 dni. Podaljšanje velja od 17. maja. Znova, a časovno omejeno, razglasitev epidemije zahtevajo aktualne epidemiološke razmere, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Pojasnili so, da se v Sloveniji glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo s tretjim valom epidemije COVID-19. Zaradi pojava novih različic virusa smo priča njenemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oz. pojavnost okužb. Vse statistične regije pa dosegajo oziroma presegajo stopnjo pojavnosti, ki zahteva razglasitev epidemije.

Spomnimo

Vlada je epidemijo drugič razglasila 19. oktobra in jo od tedaj vsakih 30 dni podaljševala. Ob poslabševanju epidemioške slike je precej omejila javno življenje, sprva prehajanja med regijami, nato tudi med občinami, uvedla je obvezno nošenje mask tudi na prostem in omejitev gibanja v nočnem času. Več mesecev so bile zaprte ne nujne trgovine, storitvene dejavnosti, gostinski lokali in restavracije, športna in kulturna dejavnost sta bili ustavljeni.

Zadnji teden lanskega oktobra je vlada v celoti zaprla tudi vrtce in šole. Šolanje na daljavo se je s sprva napovedanih dveh tednov raztegnilo na 17 tednov. Že 5. januarja so se v šolske klopi po odločitvi ustavnega sodišča lahko vrnili otroci s posebnimi potrebami, za njimi 24. januarja učenci prvih treh razredov osnovne šole v regijah z boljšo epidemiološko sliko in vrtčevski otroci. Marca so jim sledili še dijaki prvih treh letnikov srednjih šol, aprila pa tudi študentje. Šole in mnoge druge dejavnosti je zaradi vnovičnega poslabševanja epidemioloških razmer vlada še enkrat zaprla med 1. in 12. aprilom. V prvem valu je epidemija trajala 80 dni, od 12. marca do 31. maja.

Gostinski lokali so lahko odprti do 22. ure

Gostinski lokali po vsej državi so lahko od minulega ponedeljka naprej odprti od 5. do 22. ure, ne več od 7. do 19. ure. Poleg podaljšanja dovoljenega obratovalnega časa gostinskih lokalov je vlada na seji minulo sredo spremenila tudi pogoje za ponujanje gostinskih storitev v notranjosti gostinskih obratov. Ponudba za mizami je dovoljena za največ štiri osebe, med robovi miz pa mora biti najmanj tri metre razdalje. Razdalja med osebami za mizo ni več določena, pogoj omejitve števila oseb za eno mizo pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Odrasle osebe v notranjosti lokalov morajo imeti potrdilo, da so covid-19 prebolele oz. da so cepljene ali imajo negativen test na novi koronavirus.

Spremenjeni pogoji

V ponedeljek je začela veljati tudi sprememba glede omejitve števila oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Na potrošnika mora biti zagotovljenih 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora, pogoj pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki, ter za osebe, ki potrebujejo spremstvo. Kampi lahko po novem ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot, potem ko so doslej lahko oddajali do 30 enot. V omenjenih 70 odstotkih niso všteti pavšalisti. Od tega ponedeljka je dovoljeno tudi obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo med 5. in 22. uro pod pogojem, da zaposleni in gostje izpolnjujejo pogoj prebolelosti, so cepljeni oz. imajo negativen test na novi koronavirus. Igralni saloni lahko ponujajo do 50 odstotkov razpoložljivih zmogljivosti.

Treningi in tekme za vse športnike

Prav tako so od ponedeljka, 17. Maja, dovoljeni treningi za vse športnike, ki jih določa zakon o športu, pa tudi vsa tekmovanja, na katerih je lahko do 50 odstotkov zapolnjenih sedišč ob predpogoju testiranja. Od ponedeljka je dovoljena tudi športno-rekreativna dejavnost, ki se bo izvajala individualno oziroma v skupini do 50 vadečih. Športniki in člani njihovih ekip, ki se bodo udeležili tekmovanj, drugo organizacijsko osebje, ki bo sodelovalo pri izvedbi, in gledalci se bodo lahko tekmovanj udeležili, če bodo imeli negativni rezultat testa na novi koronavirus, ki povzroča bolezen COVID-19, z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR) ali hitrega antigenskega testa (HAG), ki ni starejši od 72 ur. Strokovni delavci in voditelji športno-rekreativne dejavnosti, ki bodo aktivni v športu, ter udeleženci in izvajalci programov usposabljanj se bodo morali enkrat tedensko testirati s testom HAG. Testirati se ne bo treba tistim, ki so covid-19 preboleli in od začetka simptomov ne bo minilo več kot šest mesecev ali pa so cepljeni.

Vadba v mehurčkih

Za izvajanje športnih dejavnosti se lahko uporabljajo športni objekti in površine v naravi ter šolski športni objekti, vsi pa morajo upoštevati navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužb v času epidemije. Proces vadbe športnikov je dovoljen v varnih vadbenih skupinah, v katerih so športniki in strokovni delavci v športu fizično izolirani (mehurček). Ta zajema prostore, v katerih poteka proces športne vadbe. Dovoljeno je izvajanje javno veljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu. Za nadzor nad izvedbo športnih tekmovanj mora Olimpijski komite Slovenije oziroma pristojna nacionalna panožna športna zveza imenovati odgovorne osebe in njihove kontaktne podatke posredovati ministrstvu, pristojnemu za šport.

Odlok velja od 17. do vključno 23. maja, nato bo vlada glede na priporočila zdravstvene stroke in epidemiološko sliko ukrepe tedensko potrjevala ali spreminjala.

Velik pomen cepljenja

Vodja skupine za cepljenje Bojana Beović pa je nedavno poudarila, da je najprej treba varovati zdravje in življenje. Meni, da kratkoročno brez cepljenja ni mogoče ustaviti epidemije. Tezo javnosti, da oblast zlorablja epidemijo za zmanjšanje demokracije, za povečanje svojega vpliva, za nadziranje in obvladovanje ljudi, pa bi težko podprla. Če gleda z vidika zdravniškega interesa, so ukrepi zelo dobrodošli, saj zaščitijo življenja, je dejala v intervjuju za Sobotno prilogo časnika Delo. V nasprotju z nekom, ki misli, da so pomembnejše druge človekove pravice, denimo svoboda gibanja, druženja, potovanja in biti ponoči zunaj, bo kot zdravnica vedno zagovarjala najprej pravico do zdravja in življenja, je še dejala.

Prevladuje angleška različica virusa

Ob prevladujoči angleški različici novega koronavirusa vse druge različice, ki so bile v Sloveniji že zaznane, ostajajo zamejene oz. se število zaznanih primerov ni povečalo. Ali bi se lahko uveljavila indijska različica, bodo pokazali prihodnji tedni, a je to za zdaj zelo malo verjetno, pa je nedavno dejala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine