14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Epicenter vojne – Zelenski: “Ukrajinska vojska se pogumno bojuje za Bahmut in Soledar, poročila o njihovem množičnem dezerterstvu pa ne držijo”

 

Piše: L. K., STA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek poročal o stalnih in vse hujših ruskih napadih na ukrajinsko mesto Soledar, le 15 kilometrov stran od mesta Bahmut, ki ga Moskva že več mesecev skuša zavzeti. Obe mesti sta trenutno še vedno pod ukrajinskim nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

“Zahvaljujem se vsem našim vojakom, ki varujejo Bahmut in Soledar ter se upirajo novim in silovitim ruskim napadom,” je v svojem dnevnem nagovoru dejal Zelenski. Pojasnil je, da so ruske sile trenutno osredotočene na zavzetje mesta Soledar, a je prepričan, da jim to ne bo uspelo. “Rezultat težkega in napornega boja bo osvoboditev našega celotnega Donbasa,” je nadaljeval Zelenski. Odpor ukrajinskih sil v Soledarju je označil za pomembno pridobivanje časa za prerazporeditev ukrajinske vojske. Razmere v mestu je opisal kot zelo težke. “Vse je popolnoma uničeno, zemlja v Soledarju pa je prekrita s trupli napadalcev,” je še dodal. Ruski vojaki v manjših skupinah namreč nenehno jurišajo na Soledar; v glavnem naj bi šlo za mobilizirane kaznjence in pripadnike Prigožinove Zasebne vojaške agencije Wagner.

V ponedeljek je ukrajinska vojska vse napade ruskih sil uspešno odbila. “Po neuspešnih napadih se je sovražnik na novo razporedil, pripeljal dodatne sile, spremenil taktiko in sprožil nove silovite napade,” je na Telegramu sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar, ki je potrdila v ruskih napadih sodelujejo predvsem sile ruskih plačancev skupine Wagner. To je pozneje na družbenih omrežjih potrdil tudi ustanovitelj skupine Wagner Jevgenij Prigožin, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prav tako je Prigožin danes priznal, da se v regiji bijejo težki in krvavi spopadi za nadzor nad mestom Soledar in dodal, da ga ukrajinske sile častno branijo. Obenem je tudi zavrnil trditve, da ukrajinske sile množično zapuščajo frontno. “Bodimo iskreni. Ukrajinska vojska se pogumno bojuje za Bahmut in Soledar, poročila o njihovem množičnem dezerterstvu pa ne držijo,” je rekel. Soledar in Bahmut naj bi Jevgenija Prigožina  po pisanju Kyiv Independenta zanimali zasebno – v okolici mest so namreč rudniki, s katerimi naj bi se želel okoristiti.

Vodja proruskih oblasti v Donecku Denis Pušilin je medtem za rusko državno televizijo poudaril, da bodo ruske sile kmalu zavzele Soledar. Te pa bodo za zavzetje mesta po njegovih besedah plačale visoko ceno. Tudi britanska obveščevalna služba je danes ocenila, da so ruske sile taktično napredovale v okolici Soledara in najverjetneje že nadzirajo del mesta. Hkrati pa pojasnjuje, da si Moskva na fronti prizadeva mesto Bahmut obkoliti s severa.

Obramba Bahmuta in Soledarja, ki ju loči 15 kilometrov, je sicer ključnega pomena za ohranitev obrambnega zidu, ki ščiti Slovjansk (Slovjansk je mesto, kamor so v 80ih letih preselili večino prebivalcev, ki so jih po černobilski atomski nesreči evakuirali iz mesta Pripjat, op.p.)  in Kramatorsk, večji mesti v Donbasu, ki sta še pod ukrajinskim nadzorom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine