2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Ena najbolj bizarnih zgodb o incestni navezavi med mediji in Golobovo vlado: za dokončen prevzem medijev žrtvovali portal Necenzurirano

Piše: Tomaž S. Medved

Včerajšnji dan je bil morda eden najbolj prelomnih doslej, vsaj kar se tiče Golobove vlade. Slednja je namreč imenovala novega direktorja, pravzaprav direktorico Ukoma, ki ga je od nastopa sedanje vlade do sedaj vodil razvpiti Dragan Barbutovski, znan po svoji nič kaj posrečeni komunikaciji po twitterju, na katerem je serijsko blokiral cel kup ljudi, podobno kot ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stoimenova Duh.

Kot je včeraj sporočila vlada, je nova direktorica Ukoma postala Petra Bezjak Cirman, ki je v programskem svetu RTV Slovenija sicer predstavnica zaposlenih. Gre sicer za ženo razvpitega urednika portala Necenzurirano Primoža Cirmana. Informacija o tem, da »necenzurirana naveza« prevzema ključne tokove informacij v državi, je prišla na dan tako rekoč takoj po tistem, ko so objavili, da še ena od ustvarjalk istega portala Vesna Vuković odhaja na delovno mesto tiskovne predstavnice Gibanja Svoboda, medtem ko je že prejšnji teden postalo jasno, da bo tretji iz omenjene trojice Tomaž Modic strokovni sodelavec preiskovalne komisije, ki se bo ukvarjala z desnimi mediji in njihovimi menda sumljivimi povezavami s politiko ter (tujim) kapitalom. Kot je znano, bo komisija vodila nekdanja novinarka in sedaj poslanka »golobnjaka« Mojca Pašek Šetinc.

Incestni kadrovski vrtiljak

A s tem kadrovski vrtiljak med vlado in mediji še ni zaključen, saj so nato zaokrožile tudi govorice, ki jih je potrdil kar sam premier Robert Golob, namreč o tem, da bo Primož Cirman verjetno že to jesen prevzel vodenje portala Siol.net. S tem bo prišlo do političnega prevzema omenjenega portala, a še prej se more zgoditi skupščina Telekoma Slovenije, kjer bo skoraj zagotovo prišlo do imenovanja novega nadzornega sveta in nato še uprave. To bo posledično vplivalo tudi na zamenjavo vodstva družbe TS Media, ki upravlja s portalom Siol, slednjega sedaj ureja Peter Jančič. Skupščina je bila napovedana že v začetku poletja, kot kaže, bo v vodstvenih organih Telekoma razvpiti Borut Jamnik okrepil svoj vpliv.

Spomnimo: prav Borut Jamnik je bil v zadnjih letih ključni boter prej omenjene »necenzurirane« trojice. To še zlasti velja za Vukovićevo, ki je svoje prve izkušnje nabirala na Dnevniku (v tandemu s Suzano Rankov), nato pa skupaj z Modicem in Cirmanom nekaj časa na Siolu in nato na portalu Cenzurirano, vendar je bila dejansko ves čas na plačilni listi Roberta Goloba še v času, ko je ta vodil Gen-I. Vsaj od leta 2018, kot tudi piše Bojan Požar. Slednji je tudi opozoril na medijski spin, ki ga širijo režimski mediji, češ da je odžagani v. d. direktorja Ukoma Dragan Barbutovski odšel s funkcije, ker je želel delati kot uradnik, po pravilih komuniciranja, medtem ko naj bi vlada od njega terjala več političnega angažmaja. No, Barbutovski je dobil novo službo kar v Golobovem kabinetu, kjer naj bi skrbel za mednarodno komuniciranje, zlobni jeziki pa trdijo, da bi glede na svojo prakso na twitterju lahko Slovenijo po komunikacijski plati kar – mednarodno izoliral.

“Necenzurirani” že ves čas Golobova osebna garda

No, portal Necenzurirano je bil očitno ad hoc ustanovljen projekt, ki naj bi ga razvpiti smetarski tajkun Martin Odlazek financiral le do volitev, ne glede na izid. To pa pomeni, da po volitvah povsem zadolženi portal očitno odhaja na medijsko smetišče, saj očitno ne bo več potreben, vsaj od takrat dalje, ko bo Cirman urejal Siol. In da bi bila scena s prevzemanjem medijev še bolj bizarna, je celo Golob sam označil Cirmana za »najboljšega raziskovalnega novinarja v državi«. Kar je najmanj neverjetno bizarno – če bi namreč prejšnji premier Janez Janša recimo označil Bojana Požarja za najboljšega raziskovalnega novinarja v državi, bi v roku nekaj ur prišlo do generalnega štrajka. Tako pa se novinarska srenja, ki je tako ali drugače vezana na Golobovo vlado in njene stranke, samo privoščljivo hihita ob povsem razumljivem zavijanju z očmi, ki prihaja iz opozicijskih vrst. Seveda molči tudi Društvo novinarjev Slovenije, ki se sicer oglaša za vsako figo, ko gre za kakšne drobne incidente, povezane z »ne-našimi«. Normalno, saj je Cirman član upravnega odbora omenjenega društva.

Očitno pa se lahko strinjamo s Požarjevo tezo, da so novinarji portala Necenzurirano ne samo medijsko krilo njegove stranke Gibanje Svoboda in še vlade, ki jo vodi, ampak tudi njegova osebna novinarska pretorijanska garda. Navsezadnje je še pred začetkom uradne predvolilne kampanje Primož Cirman vodil javne tribune, na katerih je kot glavni heroj nastopal – Golob. Kot poroča Požareport, naj bi Modica za delo v parlamentarni preiskovalni komisiji sicer predlagala Vesna Vuković, »ki, kot vemo, dejansko že dlje časa prikrito dela prav za Goloba (saj lisica v snegu sledi pusti), in prav Vukovićeva in Modic naj bi bila avtorja teksta sklepa o ustanoviti te komisije«.

Kakorkoli že, od tovrstne incestne povezave med mediji in politiki bi se lahko celo razvpiti ruski avtokrat Vladimir Putin veliko naučil. Sedaj je samo še vprašanje, kdo bo pokril dolgove (tudi davčne) portala Necenzurirano in počistil njegove blokirane račune. Tudi zato se je vladi tako mudilo z zamenjavo direktorja FURS…

Ob tem velja tudi spomniti, da so že leta 2020 skušali TS Media prodati po zgledu Planet TV, ki je sedaj v lasti Madžarov. A očitno portal Siol ostaja del »nacionalnega interesa« – o napovedanih spremembah na Telekomu smo sicer pisali TUKAJ. Čaka nas torej vroča politična jesen in seveda poskusi utišanja vseh medijev, ki niso del vladnega propagandnega aparata.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine