23.4 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Emilija Stojmenova Duh dviguje vse več prahu – izkazala se je za nestrpno do svojih sledilcev

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv)

Politična kariera novopečene ministrice za digitalno transformacijo se še ni niti dobro začela, a si je že nabrala dobršno mero kritikov. Tako z leve kot z desne. A Emilija Stojmenova Duh se je odločila, da se bo raje kot soočila z nasprotujočimi mnenji, te preprosto blokirala. Na ta način pa je nenamerno zagnala spletno umetniško gibanje s šaljivim imenom MEE TOO. 

Za politike naj bi sicer veljalo, da imajo precej debelo kožo, a to ne velja za Emilijo Stojmenovo Duh, ki na Twitterju očitno blokira vsakega kritičnega uporabnika. Teh se je sedaj nabralo že toliko, da se je neki spletni uporabnik z nadimkom “brutusReloaded” odločil začeti umetniško gibanje, ki ga je šaljivo poimenoval “MEE TOO” (tudi jaz), kot očitno zbadljivko radikalnim levičarjem.

Gibanje “mee too” se je namreč začelo v Združenih državah, potem ko so v javnost pricurljale informacije, da je slavni filmski producent serijsko zlorabljal mlade ambiciozne igralke v zameno za priložnost na filmskem platnu. A gibanje se je kaj kmalu sprevrglo v vsesplošno inkvizicijo zoper moški spol, kjer si bil lahko obtožen spolne zlorabe zgolj na podlagi nič hudega slutečega komplimenta. No, na podobno nebrzdano inkvizicijo zoper nasprotujoča mnenja se je podala tudi ministrica.

Blokirani tudi taki, ki niso ničesar komentirali
Najlepša hvala za sodelovanje pri mojem umetniškem projektu/inštalaciji MEE TOO – Emilija Stojmenova Duh me je blokirala. Tole je rezultat po pol ure. Pošljite mi screenshote (posnetke zaslona), da bo lepljenka čim večja,” je v objavi zapisal brutusReloaded. 

Image
Le nekaj izmed blokiranih profilov na Twitterju ministrice Stojmenove Duh. (Foto: posnetek zaslona)

Pod objavo so se zvrstili tudi drugi komentatorji, ki so šele zdaj opazili, da jih je ministrica blokirala. Očitno kar preventivno, da si ne bi drznili komentirati njenih oznanil. Uporabnik Roman se je na primer vprašal, “le čemu bi bil jaz izjema?“, Rok Jurjec pa je ministričino blokado komentiral: “Že zdavnaj, pa nisem niti enkrat nič komentiral pri njej ali jo označil.”

Polna malha kritik
O ministrici pa se je veliko pisalo, še preden je postala ministrica. Širša javnost jo je najprej spoznala v začetku zadnje Janševe vlade, ko je postala članica Strateškega sveta za digitalizacijo, nato pa od tam na hitro izstopila, bojda zaradi nestrinjanja s strateškimi usmeritvami. Da je to bila le marketinška poteza in da Stojmenova Duh ni bila v nobenem trenutku iskrena članica sveta, je dokazala slika s Tanjo Fajon z ljubljanske tržnice, ki jo je objavila kmalu po izstopu. Veliko prahu je tudi dvignila, ko je na zaslišanje za ministrico za digitalizacijo prišla s papirnatim fasciklom, prav tako je napovedala ukinitev digitalnih bonov.

Ministrica zvesta priložnosti
Ko se je izkazalo, da Stojmenovo Duh čakajo lepše priložnosti pri Gibanju Svoboda, pa je zapustila tudi Socialne demokrate. Sentiment na levi je najverjetneje še najbolje ujel novinar Bojan Požar, ki je tedaj zapisal, da je vse skupaj “za bruhat”. Stojmenova Duh se je nato branila, da ona ni prestopila med strankama, temveč le izstopila iz stranke Socialnih demokratov. Prozorno, ni kaj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine