11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Ekskluzivno! Ustavni sodniki naj bi zavrnili Vilija Kovačiča!

Jutri naj bi bila uradno znana odločitev ustavnega sodišča glede pritožbe Vilija Kovačiča glede datuma volitev in ponovljenega referenduma o drugem tiru.

 

Kot je znano, se je Kovačič zavzemal za izvedbo volitev in referenduma na isti dan. In to že takrat, ko je bil referendum razpisan prvič in bi ga lahko izvedli hkrati s predsedniškimi volitvami. Razlog za to je predvsem v zmanjšanju stroškov za izvedbo referenduma, pa tudi v večji volilni udeležbi, saj je za veljavnost referenduma potrebno doseči kvorum – dvajset odstotkov volilnih upravičencev mora zavrniti zakon, da je referendum sploh veljaven.

A kot kaže, bo tudi tokrat želja po hkratni izvedbi referenduma in volitev ostala neizpolnjena. Po podatkih neuradnih, a zelo zanesljivih virov so ustavni sodniki zavrnili Kovačičevo pritožbo, ki sta jo podprla le dva od ustavnih sodnikov, sedem pa jih je bilo proti. Očitno bo tako obveljal prvotni datum referenduma, torej 13. maj, medtem ko bodo volitve kasneje.

Za zdaj še ni znano, s kakšnimi argumenti so ustavni sodniki zavrnili pritožbo, po nekaterih namigih pa naj bi pritrdili mnenju urada predsednika republike Boruta Pahorja, da zaradi proceduralno-zakonskih zadržkov na noben način ni mogoče hkratna izvedba volitev in referenduma.

Za ločeno izvedbo volitev in referenduma se je sicer zelo zavzemal tudi visoki uslužbenec vladne službe za zakonodajo Janez Pogorelec, sicer tudi vidni član NSi, ki naj bi po navedbah naših virov pisal članom Državne volilne komisije. Kot meni, je vse od leta 2013, ko je prišlo do spremembe 90. člena ustave, nedopustna hkratna izvedba volitev in referenduma, saj bi hkratna izvedba izigrala zakonsko določen kvorum za referendum. Torej, nekateri se v svojem pravnem formalizmu zatekajo k temu, da je treba storiti vse, da kvorum ne bi bil dosežen. Očitno so temu argumentu prisluhnili tudi ustavni sodniki.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine