-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Ekskluzivno: Resnica o ex-predsedniškem kandidatu in kočevskem županu Vladimirju Prebiliču

Piše: Vida Kocjan

Volivce in volivke je letos že enkrat naplahtal, ko je dejal, da ne bo kandidiral za župana. V Kočevju se obdaja s funkcionarji in vodilnimi v občinskih in drugih javnih zavodih. Župansko delo opravlja polovičarsko, zaposlen je v Ljubljani, kjer ima tudi stanovanje. Vse kaže, da gre Vladimirju Prebiliču zgolj za slavo in denar.

Aktualni kočevski župan Vladimir Prebilič se je na letošnjih volitvah zelo poigral z volivci in volivkami. Ko je najavil, da bo kandidiral za predsednika države, je po poročanju Dnevnika z dne 5. avgusta 2022 povedal, da so v (njegovi) listi Moja Kočevska že pripravili svojega kandidata in sam ne namerava kandidirati za župana.

Novi kandidat je bil Gregor Košir, direktor Zdravstvenega doma Kočevje, s Prebiličeve liste. Košir je bil sicer še leta 2010 predsednik Občinskega odbora SLS Kočevje, nato tudi asistent evropskega poslanca Franca Bogoviča v Evropskem parlamentu. Nekje vmes pa je pristal pri Prebiliču. Slednji je avgusta 2019 Koširja imenoval za drugega kočevskega podžupana, decembra 2021 pa je prevzel še vodenje zdravstvenega doma. Zdaj pa je postal rezerva za župana, če bi se predsedniške volitve za Prebiliča končale drugače, kot so se.

Ker se Prebilič ni prebil v drugi krog predsedniških volitev in je prelomil besedo tudi glede županskih volitev, je Košir umaknil kandidaturo in s tem mesto prepustil Prebiliču.

Prebiličeva lista

Moja Kočevska, lista dr. Vladimirja Prebiliča, ponuja 24 kandidatov in kandidat za kočevski občinski svet. Po sicer še neuradnih podatkih Državne volilne komisije (DVK) je prvi na listi je Prebilič, sledita Lilijana Štefanič in Gregor Košir – direktorica občinske uprave in direktor Zdravstvenega doma Kočevje.

Županstvo drugotnega pomena

Lilijana Štefanič pa je tista, ki v Kočevju dejansko že več let opravlja tudi dela, ki sicer pritičejo županu. S kočevske občine pa nas tudi opozarjajo, da Štefaničeva dodatnega dela, ki sicer spada v delokrog župana, ob svojem delu, to je vodenju občinske uprave, ne zmore več, domnevno tudi zaradi osebnih razlogov. Vendar to Prebiliča ne moti.

Prebilič namreč funkcije župana ne opravlja poklicno, redno se vozi na delo v Ljubljano, kjer kot izredni profesor predava na Fakulteti za družbene vede. V Ljubljani ima tudi stanovanje.

Kako je mogoče, da župan delo opravlja polovičarsko?

Občina Kočevje je s svojimi 555 kvadratnimi kilometri glede na površino največja slovenska občina. Ima 86 naselij in skoraj 16 tisoč prebivalcev. Infrastrukturno je precej osiromašena, kritična je predvsem cestna povezava do Ljubljane.

Danes 48-letni geograf in obramboslovec Prebilič je v političnih vodah že od leta 2002, ko je na takratnih lokalnih volitvah v Kočevju kandidiral na listi stranke SD in bil izvoljen za občinskega svetnika. Leta 2003 ga je občinski svet izvolil za podžupana (iz kvote SD). To je bil do leta 2006. Leta 2008 je bil na kongresu SD izvoljen v predsedstvo stranke SD, nato ga je stranka imenovala tudi za osebnega svetovalca takratnega predsednika stranke Boruta Pahorja za področje notranje politike.

Za župana Občine Kočevje je bil prvič izvoljen leta 2010, ko je premagal Janka Vebra. Tokrat kandidira že za četrti mandat. V 12 letih pa v občini ni naredil tistega dejanskega preboja, kot danes to marsikdo meni na podlagi Prebiličevih besed. Kočevju še veliko manjka, središče Kočevja je še danes skorajda istovetno tistemu izpred več desetletij.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine