5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Ekskluzivno predstavljamo zgodbo Slovenke, ki je epidemijo koronavirusa preživela v Luksemburgu, kjer so bili ukrepi zelo ostri. Tam nihče ne protestira proti vladi!

Mala država, velika vojvodina Luksemburg, je stisnjena med Belgijo, Nemčijo in Francijo in je osemkrat manjša od Slovenije. S korona krizo pa so se spopadli zelo ostro in odločno.

 

Ostri ukrepi v Luksemburgu

Lúksemburg je majhna celinska država v Zahodni Evropi. Meji na Belgijo, Francijo in Nemčijo. Luksemburg obsega približno 2586 km² in ima manj kot pol milijona prebivalcev. In tudi v tej mali državi je meseca marca udaril koronavirus.

Pogovarjali smo se s Slovenko Justino, ki je v času epidemije koronavirusa živela v Luksemburgu. Po ponovnem povratku v Slovenijo se ni mogla načuditi spletkam, sovraštvu in celo protestom proti slovenski vladi. Pravi, da ne razume, kaj se dogaja v glavah teh ljudi, ki protestirajo. Če bi Luksemburg imel tako vlado, kot jo ima Slovenija, bi ljudje dejali, da je to raj na zemlji.

Luksemburška vlada izdala stroge ukrepe

“V mesecu marcu se je ob nastanku svetovne pandemije tudi mala Evropska država Luksemburg znašala v primežu koronavirusa,” pripoveduje Slovenka Justina, ki je tam tudi živela. “Dostojno življenje Luksemburžanov se je spremenilo v pravo karanteno. Vlada je izdala stroge ukrepe. Vsi ljudje so morali ostati doma. Niso se smeli obiskovati ali gibati. Prav tako se niso smeli oddaljevati od svojega stalnega naslova za več, kot 500 metrov,” pripoveduje Simona. “Življenje se je preprosto povsem ustavilo. Zaprto je bilo praktično vse, razen lekarn, živilskih trgovin in trgovin za hišne ljubljenčke. vse ostalo je bilo zaprto tudi tovarne, razen tistih, ki so zaradi narave dela morale biti odprte.”

“Luksemburška vlada je ukrepe zaradi okuženosti s koronavirusom naredila praktično čez noč. Po veliki vladni tiskovni konferenci so ukrepi proti koronavirusu že začeli veljati.” Pripoveduje Slovenka, živela v Luksemburgu. “Takrat so objavili da je konec obiskov, konec druženja. Trgovino je lahko obiskal le en član družine. Nismo smeli hoditi nikamor, na vsakem koraku si srečal policista. Gibanje je bilo praktično prepovedano, prav tako vsi sprehodi. Država je vsakemu gospodinjstvu namenila 5 mask, na katere pa smo nekateri čakali kar precej dolgo, saj je tudi v Luksemburgu mask primanjkovalo. Uporaba mask je bila obvezna, tako na ulici, kot v vseh zaprtih prostorih,” je dejala v Luksemburgu živeča Slovenka.

Kot pravi naša sogovornica so bila pravila zelo stroga in kršenje drago. Če so te dobili izven 500 metrskega dovoljenega pasu, ali če nisi imel maske, ali si kako drugače kršil zapovedano karanteno si lahko dobil kazen tudi preko 3000 evrov. Policisti so zapovedano karanteno nadzorovali s helikopterji in droni.

“Kljub temu, da se tudi v Luksemburgu danes umirjajo zadeve in zapovedano karanteno so malce omilili. A še vedno so obvezne maske, tako zunaj, kot znotraj. Lokali bodo začeli obratovati s 1. junijem, a le v zunanjih prostorih, za mizo lahko sedita največ dva gosta, med mizami mora biti vsaj 2 metra razdalje. Prireditev ne bo vse do septembra. Tudi meje z državo so bile  do sedaj zaprte,” je v pogovoru z nami dejala Justina.

“Kljub takim ukrepom na ulici ni videti nobenih protestnikov, nobenih kolesarjev, nikogar, ki bi se s kredami igral po mestu, nikogar, ki bi žalil predsednika vlade s ubojem, tako kot pri nas,” pravi Justina in nadaljuje: “Luksemburška vlada  je podjetjem, ki so zaradi koronavirusa zabredli v težave omogočila le najem posojil v bankah za premostitev težav, vlada pa bo pomagala z olajšavami pri davkih. To je vse. Vlada ljudem ni izdala nobenih vavčerjev, nobenega temeljnega dohodka, nobenih olajšav ali kriznega dodatka.”

Pri nas pa je vlada poskrbela praktično za vse za najbolj ranljive, upokojence, kmete, podjetnike, samozaposlene, podjetja itd. Imamo najboljšo epidemiološko sliko v državi. Gospodarstvo se pobira. A pri nas levičarski skrajneži protestirajo proti vladi, blatijo vlado, grozijo s smrtjo, ne upoštevajo zakonov. “To je v Sloveniji očitno nekaj normalnega. V  Luksemburgu, kjer demokracija nekaj pomeni, se kaj takega ne more zgoditi,” je zaključila Justina.

V Luksemburgu je do danes okuženih  4.015 ljudi, umrlo jih je 110. Včeraj so bili na novo okuženi 4 ljudje.

Z Justino se je pogovarjal M.G. – TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine