17 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

(EKSKLUZIVNO) Poglejte, kako nastajajo pobude ali peticije proti vladi!

»Zaenkrat je zadeva še bolj skrivna- do ponedeljka- da se nabere nekaj primarnih podpornikov tej pobudi, od ponedeljka pa bo zadeva tudi javno dostopna za podpisovanje različnih posameznic in posameznikov, kot tudi organizacij in institucij,« je v dopisu, ki ga je poslala na različne naslove, zapisala Tea Jarc, predsednica Sindikata Mladi plus.

 

»Na nas so se obrnili različni znanstveniki, raziskovalci, akademiki, menedžerji, strokovnjaki predvsem pod organizacijo dr. Dušana Kebra in nekatere organizacije, ki v času trenutne epidemije poskušajo pozvati vlado, da se primarno ukvarja z reševanjem epidemije in zagotovitvi vso potrebno zdravstveno infrastrukturo, kot tudi pomoči delavkam in delavcem in da naj vlada temu posveti vso potrebno pozornost,« je v elektronskem sporočilu, ki ga je poslala predstavnikom sindikatov, zapisala razvpita sindikalistka Tea Jarc, ki sicer vodi sindikat Mladi Plus in velja za eno najbolj zagrizenih nasprotnic sedanje vlade. Kot je zapisala, je zadeva sedaj »bolj skrivna«, ker še zbirajo skupino reprezentativnih primarnih podpisnikov, nato pa bodo zadevo dali v javnost.

In za kaj gre? Skupina glavnih aktivistov iz nabora petkovih »politkolesarjev« je sestavila izjavo, ki jo je Jarčeva poslala v prilogi. Pod izjavo, ki nosi naslov »Zahteva vladi za smotrno ukrepanje v času epidemije covid-19 in za opustitev zlorabljanja epidemije za izvajanje ideoloških in strankarsko motiviranih projektov«, so se podpisali Dušan Keber, Jaša Jenull, Tea Jarc, Vuk Čosić, Petja Grafenauer, Jaša Mrevlje-Pollak in Martina Fukuhara Štirn. Navedene so tudi nekatere civilnodružbene organizacije, ki jih na tem mestu ne bomo posebej naštevali.

In kaj piše v dokumentu? Najbolj izstopa trditev, da je skrajno neodgovorno in škodljivo, da »vlada sedanje stanje izrablja za uveljavljanje svoje politične agende, strankarsko kadrovanje, privatizacijo državnih in javnih služb, koruptivne posle z zdravstveno opremo…«. Ob tem so v izjavi naštete tudi zahteve, v katerih med drugim podpisniki zahtevajo umik medijske zakonodaje, kadrovanja v agencijah, preklic umika naravovarstvenih organizacij iz pridobivanja gradbenih dovoljenj, prav tako pa tudi preklic vseh kadrovanj na policiji, NPU, tožilstvu, ob tem pa zahtevajo tudi razrešitev notranjega ministra Aleša Hojsa. Podpisniki zahtevajo, naj vlada opravlja zgolj tekoče posle in vse sile usmeri zgolj v spopad z epidemijo covid19.

V nadaljevanju so zahteve usmerjene v vzpostavitev zdravstvene mreže, tudi stalen dostop do izbranega zdravnika. Ob koncu teh zahtev je celo zapisano, da podpisniki te izjave branijo demokracijo. Res zanimivo.

Zagotovo je izjava precej nenavadna in na nek način sledi zahtevam četverici »ustavnega loka«, ki je pred dvema dnevoma od premierja Janše zahtevala tako rekoč pretvorbo v predsednika »tehnične vlade«, medtem ko bi kadrovanje še naprej izvajala globoka država in tako vladala naprej. Očitno pa so k tej izjavi pripomogli tudi dogodki v zadnjem času, ko je ministrstvo za kulturo hotelo narediti red na Metelkovi, kjer brezplačno bivajo številni prejemniki državnih rent.

A nekaj je jasno: ta izjava pravzaprav zahteva vrnitev v stanju pred dnem, ko je bila Janševa vlada izvoljena, to je bilo 13. marca letos. Torej, če smo natančnejši: levičarski civilnodružbeni dušebrižniki od vlade zahtevajo predvsem to, da ne vlada oz. da vzvode oblasti prepusti globoki državi. In ob vsem tem se avtorji takih izjav celo razglašajo za tiste, ki branijo demokracijo.

Sicer članstvo običajno ne ve, pod kakšne peticije in pobude se podpisuje njihovo vodstvo. Grozljivo!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine