24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

(Ekskluzivno) Od medijskega umora do sodnega opomina: Sodišče izreklo SDS zaradi domnevno spornega posojila le opomin!

Okrajno sodišče v Ljubljani je po okrajni sodnici Andreji Polzelnik v zadevi o prekršku zoper Slovensko demokratsko stranko (SDS ) na obdolžilni predlog Računskega sodišča RS zaradi prekrška zakona o političnih strankah ter v zadevi o prekršku zoper Janeza Janšo kot odgovorne osebe, prav tako zaradi prekrška zakona o političnih strankah, razsodilo, da se tako SDS kot Janši izreče le opomin. »Po izvedenem dokaznem postopku je sodišče obema obdolžencema namesto predpisane globe izreklo opomin na podlagi prvega odstavka 21. člena ZP-1,« med drugim beremo v sodbi.

Tako ostaneta SDS in Janši za zdaj le plačilo stroška postopka, in sicer plačilo sodne takse 30 oziroma 40 evrov, »o ostalih stroških, ki ob izdaji sodbe še niso znani, pa bo sodišče odločalo s posebnim sklepom, ko bodo ti stroški znani«.

Spomnimo.

Naslovnice vseh osrednjih medijev so bile pred letom dni polne novic o Slovenski demokratski stranki, zoper katero so na računskem sodišču vložili obdolžilna predloga zaradi sumov, da naj bi pri enem od posojil stranka presegla dovoljeno višino zneska, pri drugem pa je bil posojilodajalec pravna oseba, ki ni banka ali posojilnica. Povsem pa so izpustili novico, da so takrat obdolžilne predloge podali tudi proti strankama SD in Solidarnost.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je marca 2018 razkril, da so zoper tri stranke vložili obdolžilne predloge. To so SDS, SD in Solidarnost, vendar pa so mediji povsem namerno cenzurirali zadnji dve, na veliko pa so se razpisali o nedovoljenem posojilu stranki SDS in posojilodajalki Dijani Đuđić.

Pri tem je potrebno poudariti, da je računsko sodišče v obdobju od leta 2014 dalje vložilo približno 30 obdolžilnih predlogov, o katerih pa mediji ne poročajo in jih namerno prezrejo, razen ko gre za SDS. Ob ugotovljenih nepravilnostih po zakonu o političnih strankah oziroma zakonu o volilni in referendumski kampanji, ki imajo tudi znake prekrška, Računsko sodišče Republike Slovenije mora vložiti obdolžilni predlog. O obstoju prekrška in eventualni sankciji pa odloča Okrajno sodišče v Ljubljani.

V SDS so se takrat javno odzvali, zapisali so, da bodo pravnomočno dosojen prekršek tudi plačali, če bo potrebno. “Pričakujemo pa seveda enako ravnanje računskega sodišča in medijev do poslovanja drugih strank,” so takrat zapisali na Twitterju, predsednika računskega sodišča pa vprašali, kje so ukrepi zoper SD, ki sploh ni poravnala računov zadnjih volilnih kampanj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine