18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

(EKSKLUZIVNO) Nadzornik Pošte Slovenije Matjaž Fortič posluje kar s podjetjem, ki ga nadzira

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Matjaž Fortič je izvršni direktor podjetja Xenon forte, ki se ukvarja z distribucijo in prodajo izdelkov informacijske in komunikacijske tehnologije ter s storitvami na tem področju. Istočasno pa je tudi član nadzornega sveta Pošte Slovenije – kar seveda pripomore k temu, da uredi kakšen posel med Pošto in svojim podjetjem. Poleg tega pa pri poslovanju s Pošto tudi še pomaga kakšnemu drugemu podjetju, kot je na primer SRC d.o.o. – in tako morda posredno pomaga tudi sebi. Spomnimo, podjetje SRC je skupaj s SRC Infonet neposredno iz proračuna, od leta 2003 do leta 2019, ustvarilo neverjetnih 235 milijonov evrov prihodkov – predvsem na račun informatizacije slovenskega zdravstvenega sistema.

Podjetje Xenon Forte, katerega izvršni direktor je Matjaž Fortič, je v letu 2021 neposredno iz naslova poslovanja z družbo Pošta Slovenije d.o.o. ustvarilo 10.211,00 evrov – kar je znašalo 5,78 odstotka prejemkov. Podatki nam kažejo, da je imelo podjetje Xenon skupnih prejemkov iz javnega sektorja 176.762,00 evrov, medtem ko je bilo ostalih povprečnih prihodkov 6.253.112,00 evrov. Fortič je bil leta 1989 soustanovitelj omenjenega podjetja, ki se je ukvarjalo z informacijskimi storitvami. Po nekaterih drugih delovnih mestih se je leta 2015 vrnil v Xenon, kjer je izvršni direktor. Z novembrom 2018 je nastopil mandat člana nadzornega sveta Pošte Slovenije ter prevzel funkcijo predsednika njegove revizijske komisije. Je tudi član Združenja nadzornikov Slovenije.

Fortič pa očitno bolj donosne posle zagotovi tudi nekaterim drugim podjetjem – ali pa jih morda posredno zagotovi še sebi? Po Fortičevem priporočilu je namreč podjetje SRC d.o.o. z družbo Elektronsko pismo Pošte Slovenije (EPPS), ki je sicer hčerinsko podjetje Pošte Slovenije, v letu 2021 podpisalo pogodbo v vrednosti 98.146,22 evrov, brez DDV-ja. Predmet pogodbe št. 1606/202121 je bil nakup tiskalnika Kyocera TASkalfa Pro 15000c, ki ga sicer zastopa podjetje Xenon. Med prodajalci naprave Kyocera imajo na spletni strani navedeno tudi podjetje SRC. A konec koncev bi jim napravo lahko prodal tudi Anni ali pa kdo drug, zakaj potemtakem ravno priporočilo SRC-ja? Ob tem se še poraja vprašanje, ali je bila sklenjena pogodba glede servisiranja naprav – kot generalni zastopnik za Balkan Xenon namreč gotovo nudi tudi tehnično pomoč in servisiranje. Poleg tega ni znano, ali je bilo za izvedbo nakupa multifunkcijske naprave izvedeno javno naročilo, niti se ne ve, ali je bil v tem primeru dotični član komisije. Na Pošto smo glede tega poslali vprašanja. Dodatno je podjetje SRC d.o.o. ustvarilo s Pošto Slovenije v letu 2021 še 2.094.806,00 evrov prometa – a več podrobnosti ni znanih.

Družba SRC je imela v letu 2021 skupnih prejemkov iz javnega sektorja oziroma od proračunskih uporabnikov 12.617.125,00 evrov, ostali povprečni prihodki znašajo 17.990.363,00 evrov. Javne ustanove, s katerimi posluje SRC so po večini v Ljubljani – več kot polovica je le ministrstev. Na Erarju najdemo še podatke, ki kažejo na to, da podjetje Xenon forte sicer že nekaj časa posluje s Pošto Slovenije, v letu 2021 je Pošta podjetju nakazala 11.642,40 evrov.

Podjetje SRC je ustanovilo podjetje SRC Infonet, obe podjetji skupaj pa sta po podatkih iz Erarja neposredno iz proračuna od leta 2003 do leta 2019 ustvarili neverjetnih 235 milijonov evrov prihodkov – o tem smo takrat tudi pisali in z grafi pojasnili, kako se lastniško družbi prepletata. Večinski posamezni lastnik družbe je Ivan Žerko, ki ima tretjino podjetja, nekaj več kot odstotek ima njegov sin Miha Žerko. Oče in sin Žerko imata delež še prek podjetja Z 3 d.o.o., katerega lastnika sta. Miha Žerko je tudi direktor podjetja SRC, oče je član poslovodstva kot prokurist, je bilo razvidno iz Ajpesa. V članku iz leta 2019 smo pisali tudi o tem, da se je SRC Infonet pohvalil s skoraj 30-letno tradicijo aktivnega sodelovanja pri informatizaciji slovenskega zdravstvenega sistema – kar je pomenilo neverjetnih 49 milijonov evrov iz proračuna. Do danes so te številke seveda še nekoliko narasle.

Član nadzornega sveta Matjaž Fortič je bil v nadzorni organ imenovan v kvoti nekdanje SMC. Miha Rebolj, sekretar nekdanje SMC, je pred kratkim sporočil, da se je sestal s Fortičem in se z njim pogovoril o njegovem odnosu s stranko. “Obvestil sem ga, da je zaradi nekaterih zamolčanih stvari izgubil zaupanje. Na lastno željo je zato iz stranke izstopil. Ob izstopu sem mu predlagal, naj odstopi tudi iz funkcij, ki jih zaseda,” je na Twitterju zapisal Rebolj. Rebolj je dogajanje pojasnil predvsem zato, ker ga je Fortič obtožil, da naj bi izvajal politični pritisk – na SDH naj bi oddal tudi prijavo, so poročali nekateri mediji. A v resnici je bilo med Fortičem in Reboljem govora le o strankarskih zadevah, pri predlogu, naj odstopi s funkcij, pa ni bilo nobenih groženj ali sugestij.

Objavljamo odgovor odvisne družbe EPPS in pojasnilo člana nadzornega sveta Pošte Slovenije g. Fortiča
Podjetje Elektronsko pismo Pošte Slovenije (EPPS) je v letu 2021 podpisalo pogodbo v vrednosti 98.146,22 EUR, brez DDV-ja. Predmet pogodbe št. 1606/202121 je bil nakup tiskalnika Kyocera TASkalfa Pro 15000c. Tiskalnik je podjetje EPPS d.o.o. kupilo od podjetja SRC d.o.o., ki je ponudil najugodnejšo ceno. Podjetje EPPS d.o.o. ni zavezanec za javna naročila, temveč zbira ponudbe pri različnih ponudnikih. Pogodba ne vključuje servisiranja tiskalnika. Servis opravlja podjetje SRC d.o.o.

Fortič ni več direktor, niti solastnik podjetja
Odgovori glede nakupa tiskalnika so danes že objavljeni v dveh identičnih člankih na portalih SIOL.net in Nova24TV.si. Je pa v teh člankih napačno zapisan moj status v podjetju XENON FORTE. Nisem direktor in nimam pooblastil in že dolgo nisem več solastnik. In kot je že zapisano, gre za popolnoma običajno poslovanje našega podjetja, katerega poslovni model temelji na indirektni prodaji prek številnih partnerjev. Sporno pa je, kdo je novinarjem razkril tako natančne podatke (številka pogodbe in do centa natančni zneski), ki so poslovna skrivnost,” je sporočil Fortič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine