2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

(EKSKLUZIVNO) Avdio posnetek in stenogram nagovora sodnika Zvezdana Radonjića o pritiskih globoke države v zvezi s sojenjem dr. Milku Noviču

Zvezdan Radonjić, sodnik v zadevi Milko Novič, je pred obrazložitvijo sodbe spregovoril tudi o pritiskih, da mora dr. Noviča obsoditi.

Objavljamo stenogram njegovega nagovora (povezavo do avdio posnetka najdete spodaj). Ponekod se ne sliši dobro, zato smo tiste dele v stenogramu označili in izpustili.

»Ni, torej, v navadi, da se obrazložitev sodbe začne z elementi, ki so spremljali sojenje, kot so v tej situaciji nujni. To počnem prvič. 

Ko sem dobil zadevo v sojenje, je pet ali šest sodnikov reklo, dobro, da si ti to dobil, ker to ti edini lahko dokončaš. S tem niso mislili, da sem tako sposoben, ampak da sem tako samosvoj. Zadevo sem naštudiral. Pred sojenjem sem šel k vrhunskemu pravnemu strokovnjaku in mu od besede do besede napovedal, kaj se bo dogajalo na tem sojenju. In vse se je zgodilo.

Takoj po prvih narokih so se začeli obiski predsednika sodišča Marjana Pogačnika in nenehna klicanja, da se me naj disciplinira. Da naj začnem soditi, tako kot je treba. 14. 1. 2019 so že pisne vloge, da se me izloči, da se me opominja. 16. 1. vodja skupine državnih tožilcev Furlan Pogačniku predlaga moje kaznovanje, discipliniranost. 17. 1. se me izloča, 18. 1. tudi. Navajajo se izmišljotine, da uporabljam podatke, ki jih v spisu ni. Vsi ti podatki so v spisu Novič, pa tudi v spisu Michel. 12. 2. se zahteva izločitev Štularja, pooblaščenec, potem pa tudi SDT. 28. 3. 2019 se mi napoveduje, da sem v kazenskem postopku in v disciplinskem postopku, Štular tudi.

9. 3. 2019 vrhovni sodnik, kot disciplinski tožilec, na pobudo državnega tožilstva vlaga za mene pobudo za uvedbo disciplinskega postopka. 2. 4., po enem mesecu, se mi to vroči, s starimi, da se me čim bolj zmede, disciplinirano, ta zadnjič. 16. 4. časopisna objava, izjava predsednika vrhovnega sodišča, da je pogoj, da se me odstrani, da se me suspendira, je uvedba kazenskega postopka, Marjan Pogačnik, predsednik sodišča, ravno tako pove, da o tem ne ve nič. Več kot sto pet časopisnih prispevkov je bilo objavljenih do danes,  v nobenem izmed njih ni bilo zapisano, da je sojenje Milku Noviču pošteno.

Mladina in Dnevnik me napadata sinhronizirano. Iznašajo se podatki iz mojega zasebnega življenja. Iz moje zdravniške mape. Obrnil sem se na zgodovinarja, ki je preučeval stalinistične postopke. V celem času Sovjetske zveze se nič takega ni zgodilo, kar se meni dogaja v štirih mesecih. Kdo stoji za vsem tem, jaz ne vem? Milko Novič ni tako pomemben in jaz nisem tako pomemben, da se naju bi lotili na ta račun. Sporočilo je jasno, sodnik ne sme soditi pošteno, poštenega sojenja ne sme biti. Jaz sem sodil pošteno, s čimer sem zastavil svojo kariero.

Nikoli ne bom napredoval. Čez en mesec bom verjetno v suspenzu. To, da je Novič imel pošteno sojenje, je pogojeno z mojo odločitvijo, da si uničim kariero. Tisti, ki boste od sodnikov zahtevali, da sodijo pokončno in pošteno, trikrat razmislite, preden boste sodniki … jaz sem do sedaj edini, ki je preživel to Golgoto, pa sem sodil tudi že tastu predsednika Združenih držav, sodil sem najbolj občutljive politične zadeve, vsi politiki so bili pred menoj, ampak takšne surove, brutalne kampanje, ki je spremljalo to sojenje, jaz ne pomnim.

Očitno je bilo, zadano že v prvem sojenju, da Novič mora biti obsojen, da se neke zadeve ne bi raziskovalo na Kemijskem inštitutu. Kdo je tu v ozadju, ne želim špekulirati, vsekakor pa gre za odločitve, ki segajo v vrhove pravosodja, v vodstvo državnega tožilstva, na sodni svet in vrhovno sodišče Slovenije. Kdo stoji za tem, kar počne Miha Kunič, tudi jaz ne vem, sigurno pa ne vdova od Jamnika. Zato ozadje tega sojenja v polni meri ugotavljam, da je naravnano.

K meni že mesece hodi določena sodnica, ki je vedno v kontaktu s skupino državnih tožilcev. Vsak teden mi namiguje, a ne, da ne boš oprostil Noviča, a ne, da ne boš oprostil Noviča. (…) V prejšnjem kazenskem postopku (…) Milko Novič poštenega sojenja ni imel. Nobeden izmed štirih sodnikov ni v kazenskem postopku, niti v disciplinskem postopku. Tožilstvo je (…), da je sojenje bilo nepošteno. Nobenega ni poslalo v kazenski postopek, pošilja mene … Pravi, izhodiščna točka meritve ni znana. Stala je na izhodiščni točki (…) Sojenje se (…) onemogoča. O tem nobeden ne sporoči niti besede. Toliko o spremljanju tega sojenja (…)

Potrebno je vložiti obtožni predlog, potem me lahko šele suspendirajo. Kaj to pomeni, da bo tožilstvo takoj to vložilo in da bom takoj suspendiran, da še sodbe ne morem napisati. Zdaj pa glede samega dejanja. Preden se sodišče loti dokazovanja, mora narediti materialni preskus obtožbe …«

Avdio posnetek lahko poslušate TUKAJ.

 

Pojasnilo uredništva spletne strani revije Demokracija:

Nekaj minut po objavi avdio posnetka in stenograma nagovora sodnika Zvezdana Radonjića v zadevi Milko Novič so nas poklicali z Okrožnega sodišča v Ljubljani in dejali, da je sodnik Zvezdan Radonjić zahteval umik posnetka, ker naj bi šlo za zmontirani ponaredek in ker ni dovolil snemanja. Uredništvo Demokracije ugotavlja:

  1. Posnetek, ki smo ga pridobili v uredništvo, smo dobili od vira, ki je zanesljiv. Zato ni nikakršnega dvoma, da ne bi bil avtentičen.
  2. Jasno smo zapisali, da bomo tam, kjer je zvok slab in se ne sliši dobro, to jasno zapisali (oklepaji in pikice).
  3. Po pogovorih z več novinarji, ki so bili na razglasitvi sodbe, je sodnik zahteval, da se ustavi samo slikovno snemanje.
  4. V Ustavi RS je zapisano, da so sodne obravnave javne in da se sodbe izrekajo javno. Ustava je nad vsakršnim zakonom.
  5. Pri tehtanju, ali naj objavimo avdio posnetek ali ne, je prevladal javni interes. Sodnik je pred obrazložitvijo sodbe navedel informacije, da je bil deležen pritiskov. Pri tem je bil precej konkreten. Javnost ima zato pravico na avtentičen način (avdio posnetek in magnetogram) izvedeti, kaj se je dogajalo med sojenjem in kakšnih pritiskov je bil deležen sodnik Zvezdan Radonjić.
  6. Po posvetu z odvetniki smo se odločili, da teksta in posnetka ne umaknemo. Javni interes je namreč večji od morebiti prizadetih posameznikov ali Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik revije Demokracija

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine