14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

(EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE) Kaj sta naklepala Dejan Levanič in Borut Jamnik v restavraciji na Ledini?

V četrtek, 17. oktobra, sta se v japonski restavraciji Sato Bento na Ledini sestala glavni tajnik SD Dejan Levanič in grobar slovenskega gospodarstva Borut Jamnik. Zalotil ju je naš bralec in fotografiral.

Sestanek Dejana Levaniča in Boruta Jamnika ni presenečenje. Prvič, Jamnik se je zapletel v vojno z LMŠ po tem, ko je njegova desna roka na Združenju nadzornikov Irena Prijovič javno napadla generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja. Mimogrede, v petek 25. oktobra, bo v Kristalni palači v organizaciji Združenja nadzornikov celo posvet, na kateri se bodo ukvarjali z nedovoljenim vpletanje politike v gospodarstvu. Ni težko ugotoviti, da gre za še en napad Boruta Jamnika predvsem na LMŠ in kritje hrbta Prijovičevi, pri čemer je najbolj ironično, da se to dogaja v okviru združenja, ki ga vodi razvpiti Borut Jamnik, simbol vpletanja politike v gospodarstvu.

Jamnika so zaradi njegovega škodljivega vpletanja v gospodarstvo v Slovenskih novicah celo razglasili za grobarja slovenskega gospodarstva.  Zato mora Jamnik nujno še dodatno utrditi svoje vezi z SD, ki ga že dolga leta tiho podpira, sedaj pa očitno tudi v njegovem spopadu z LMŠ. Navsezadnje je na ključne pozicije v Kapitalski družbi in kasneje Modri Zavarovalnici Jamnik prišel v času Pahorjeve vlade, ko je bila SD daleč največja vladna stranka, Levanič pa poslanec. Jamnik je pred kratkim moral odstopiti iz nadzornega sveta Cinkarne Celje, kjer je bil predsednik, saj je poleg vodenja Modre Zavarovalnice in tega, da predseduje nadzornemu svetu Krke, vmes postal še član nadzornega sveta NKBM. 

(Slika: bralec)

NKBM pa preko razvpitega Danila Topleka povezuje tudi Levaniča in Jamnika. Dejanu Levanič je namreč, preden je postal poslanec SD, službo zagotavljal Danilo Toplek, ki je bil takrat šef Taluma. Kasneje je za nagrado kot velik podpornik SD Danilo Toplek jeseni 2009 postal šef nadzornikov NKBM. To je bil vse do leta 2011, vmes pa se je zgodila ena večjih afer v NKBM, in sicer nakup srbske Credy banke. Zaradi tega nakupa smo morali vsi davkoplačevalci reševati NKBM z dodatnimi nekaj deset milijoni evrov. Država je morala kasneje v NKBM vložiti skoraj 700 mio evrov, da jo je rešila pred propadom zaradi vseh zgrešenih preteklih naložb. No, nato pa jo je prodala v času vlade Alenke Bratušek za 290 mio evrov skladu Apolo. Tudi Alenka Bratušek je sicer s Toplakom pred prodajo sedela v nadzornem svetu NKBM. Zanimivo pa je, da se je v nadzorni svet zdaj že povsem privatizirane NKBM v letu 2019 usedel prav Borut Jamnik. 

Z drugimi besedami, kadri SD so banko najprej pomagali potopiti, nato jo je vlada, v kateri so sedeli, reševala s 700 milijoni evrov in jo tik za tem za skoraj trikrat manj denarja prodala skladu Apolo, v katerem sedaj v nadzornem svetu sedi, ne boste verjeli, razvpiti Borut Jamnik. No, Jamnik in Levanič imata, poleg NKBM, tudi druge teme.

(Slika: bralec)

Jamniku se naslednje leto izteče članstvo v nadzornem svetu Krke, ni pa nobena skrivnost, da bi ga v LMŠ želeli zamenjati tudi na Modri Zavarovalnici, kjer mu hrbet krije predsednik uprave Kapitalske družbe Bachtiar Djalil, nekdanji vidni politik Mladega foruma SD. Kadrovske poteze v Cinkarni, Krki, Kapitalski družbi ter Modri zavarovalnice so zato gotovo skupne tema Jamnika in Levaniča. In ne pozabimo še na Demografski sklad, preko katerega si Jamnik s pomočjo SD poskuša utrditi svoj vpliv na gospodarstvo.   

Zadnje novice

Sorodne vsebine