25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Ekosocialist in migrantoljubec Jure Poglajen bi kar ukinil kršansko tradicijo prižiganja sveč na grobovih; raje bi postavljal table, od katerih bi denar šel za njegove migrante!

Ekosocialist in humanitarec, ko gre za migrante, Jure Poglajen, je očitno pripravljen narediti prav vse, da Slovenija ne bi ostala krščanska država. Ta se je namreč angažiral v kampanji, s katero želi doseči, da se v času dneva spomina na mrtve ne bi prižigalo sveč, ampak bi se namesto tega raje postavljalo lesene tablice v vrednosti 7 evrov. 4 evre od prodaje se bo namenilo humanitarnim projektom Državljani sveta. Glede na to, da se je Poglajen v času prvega vala migrantske krize angažiral na grškem otoku Lezbos in zbiral denar za migrante je jasno, da v tej akciji ne gre toliko za njegovo okoljsko osveščenost, kot za zbiranja denarja za migrante.

V krščanskem svetu se prižiga sveče, ker plamen simbolizira večno luč, očiščenje in božansko svetlobo, ki skrbi za razsvetljevanje teme smrti. Ker pa se ravno v času praznika, ko se spominjamo svojih dragih pokojnih, prižge največ sveč, to očitno ni povšeči levičarskemu aktivistu Poglajnu, saj se s tem kaže, da krščanska tradicija med Slovenci še kako živi.

Poglajen se navzven predstavlja kot “prebivalec Zemlje, dentist, vegan, active citizen of Europe, Delova osebnost leta 2015, Državljan sveta”. Znan po svoji skrajno levičarski agendi, zaradi humanitarnega dela z migranti v prvem migrantskem valu pridobil naziv Delova osebnost leta 2015. Na grškem otoku Lezbosu, kjer je imel ta vnaprej rezervirano dopustovanje, je ta namreč aktivno pomagal migrantom in jim nudil zdravstveno pomoč, poleg tega pa s pozivi na pomoč zbral kup materialne pomoči. Nič čudnega ni, da Poglajna levica počasi povzdiguje v misijo, ki bi ga lahko uporabila v politične namene.

Toliko o njegovem dobrotništvu
Konec prejšnjega leta je Poglajen pozival k prehodu na vegansko prehrano in na Twitterju zapisal sledeče: “Potrebno je spremeniti sestavo jedi na naših krožnikih. Prihodnost naših otrok je odvisna od naših jedilnikov. Naj bo novoletna zaobljuba prehod na rastlinsko prehrano. Za našo #prihodnost je potrebno ukrepati zdaj! Srečno, #planet #Zemlja! @drzavljanisveta @RTV_Slovenija #vegan”. Kljub temu, da se ima Poglajen za dobrotnika, pa so njegova pretekla stališča razkrila, da temu ni tako. Spomnimo. Med drugim je ta zapisal: “Pomoč beguncem bo na Madžarskem kazniva. Isto se nam obeta, če pri nas zmaga Orbanov podizvajalec.” Ob tem pa dodal #pejtevolt #brezstrahu – kako ironično; kaj drugega je njegova izjava kot širjenje strahu, katerega sam je takšen nasprotnik. Strah namreč širi, kot sam pravi, pred “Orbanovim podizvajalcem” Janezom Janšo, na popolnoma zavajajoč način. Tudi Poglajen se je namreč pridružil tisti skupini ljudi, ki širijo paranojo, strah in sovraštvo, čeprav je podpiral shod! “proti sovraštvu”.

Kritik na poziv Poglajna ni manjkalo
Očitno pa Poglajnov odziv na družabnih omrežjih ni naletel na pretirano pozitiven odziv, kot se ga je sam nadejal. Vrstili so se namreč komentarji: “Brigaj se o svojih svečah. Zaradi takih twitov bo letos prižganih mnogo več sveč.”, “Pozdravljeni, 4€ bo porabljeno za to da izdelovalec in prodajalec ne bosta lačna in da bosta imela streho nad glavo.”, “Jaz svečo na grobu prižgem za svojo mamo in očeta. Vi pa bluzite o nekih državljanih sveta.”, “Kako se pa ti obnašaš? Grob mojih prednikov NI smetišče, pa tudi če je cel v svečah. Kako si drzneš? Za na smetišče so te tvoje faking tablice!”, “Hahaha budale. Pomagajte Vrhničanom, Moravčanom ali Mežičanom ki živijo na zastrupljeni in okuženi zemlji zaradi Kemisa ipd. Pol pa ene sveče najdejo. Kreteni.”, “Leseno tablico si vtakni nekam. Smo KRŠČANSKA družba in pri nas se prižigajo prave sveče, seveda v razumnih količinah.”

Njegov oče sodeloval z Udbo
Potrebno je priznati, da Poglajen mlajši dobro nadaljuje pot očeta Jožeta Poglajna, upokojenega novinarja Dnevnika, ki je veljal za borčevskega ektremista. Ta se je znašel  na neslavnem seznamu novinarjev, ki so pomagali agresorski JLA pred osamosvojitveno vojno uničevati idejo o samostojni Sloveniji. Iz tajnih dokumentov, do katerih se je dokopal dr. Božo Predalič, so razvidne naravnost šokantne podrobnosti iz osamosvojitvenih časov, v njih pa je omenjen tudi Jože Poglajen: “Skupaj s sodelavci Udbe so v varnostni službi pridobili tudi dokumentacijo o sodelovanju posameznih novinarjev z Udbo, zaradi česar je varnostna služba JLA želela nadaljnjih navodil glede imenovanih – tudi Jožeta Poglajna,” smo razkrili.

Žalostno je, da v naši državi obstajajo posamezniki, kot je Poglajen, ki poskušajo na račun zagovarjanja ekoloških in humanitarnih stališč porušiti krščanske temelje na katerih sloni naša družba. Če sami ne bomo sami varovali svoje kulture in tradicije, je ne bo nihče. Sodeč po negativnih odzivih na poziv Poglajna je mogoče sklepati, da ljudem prikipeva od multikulturnih pogledov na svet, ki povsem spodkopavajo to, kar so s ponosom ohranjali naši predhodniki.

Hana Murn/Nova24TV

Prikaz nasprotnih dejstev:

28. 10. 2019 je bil na spletni strani Nova 24 tv in demokracija objavljen članek avtorice Hane Murn naslovom Ekosocialist in migrantoljubec Jure Poglajen bi kar ukinil krščansko tradicijo prižiganja sveč na grobovih, raje bi postavljal table, od katerih bi denar šel za njegove migrante!, v katerem avtorica očitno zlonamerno trdi, “da sem se znašel na neslavnem seznamu novinarjev, ki so pomagali agresorski JLA pred osamosvojitveno vojno uničevati idejo o samostojni Sloveniji. Da sem torej “sodeloval z Udbo”. Trditev ne drži. Avtorica jo utemeljujem, da so “iz tajnih dokumentov, do katerih se je dokopal dr. Božo Predalič, razvidne naravnost šokantne podrobnosti iz osamosvojitvenih časov, v njih pa je omenjen tudi Jože Poglajen: “Skupaj s sodelavci Udbe so v varnostni službi pridobili tudi dokumentacijo o sodelovanju posameznih novinarjev z Udbo, zaradi česar je varnostna služba JLA želela nadaljnjih navodil glede imenovanih – tudi glede Jožeta Poglajna.”

Gre za “dokument”, ki ga je julija 1990 (!) objavila Mladina v nepodpisanem komentarju “Pozicijska vojna”. Takrat sem v pismu Mladini med drugim zapisal, “da bi bilo prav, če bi ugotovili resničnost navedb iz objavljene ‘zabeležke’ o mojem sodelovanju s SDV, ki je budne kosovce napeljala na to, da sem primerna persona za vohunjenje, ovajanje kolegov in sploh za ‘pozicijo’ v njihovo korist”. Odziva ni bilo, kar posredno dokazuje, da je “dokument” ponaredek. A tudi če ni, me ta dokument zgolj uvršča na nek seznam za morebitno “vrbovanje” za sodelovanje s to službo. Nikoli ne ta služba ne Udba, ki jo navajate, z menoj ni vzpostavila nobenega stika. Zato bi bilo priporočljivo, da v omenjenem članku navedene obtožbe na moj račun preverite, preden jih objavite.

Jože Poglajen, Ljubljana

Zadnje novice

Sorodne vsebine